Μάξιμος: Αργεί η καμπάνια στα τεύτλα ελλείψει ρευστότητας της ΕΒΖ;


Tags |

«Μετά το σίριαλ της προηγούμενης καλλιεργητικής περιόδου, όπου η ασυνέπεια μεταξύ λόγων και έργων στις πληρωμές των τευτλοπαραγωγών υπήρξαν πρωτοφανείς, δεν πέρασαν παρά μερικοί μήνες και παρακολουθούμε το ίδιο έργο: απουσία σχεδιασμού και συγκεκριμένων αποφάσεων, που απειλούν να τινάξουν στον αέρα τη φετινή καλλιεργητική περίοδο». Τα παραπάνω τονίζει ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρο Αραχωβίτη.

Συγκεκριμένα ο Θεσσαλός πολιτικός αναφέρει ότι «οι αόριστες απαντήσεις της Διοίκησης της ΕΒΖ για την έναρξη της φετινής καμπάνιας στα τεύτλα έχουν προκαλέσει δικαιολογημένη αναστάτωση και ανησυχία στις τάξεις των τευτλοπαραγωγών. Σύμφωνα, λοιπόν, με τους τευτλοκαλλιεργητές, η έναρξη των παραδόσεων του προϊόντος στο σημείο συγκέντρωσης στη Λάρισα έπρεπε, ήδη, να είχε ξεκινήσει στις 25 Σεπτεμβρίου. Μέχρι σήμερα, όμως, η έναρξη των παραδόσεων αναβάλλεται συνεχώς και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ενημέρωση από πλευράς της διοίκησης της ΕΒΖ. Αντιθέτως, υφίστανται σοβαρές αμφιβολίες για το αν θα ξεκινήσει φέτος η καμπάνια λόγω ελλιπούς ρευστότητας και χρηματοδότησης της ΕΒΖ.

Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η πρόδηλη ανησυχία των παραγωγών της Λάρισας, όπου φέτος καλλιεργήθηκαν περίπου 4.500 στρέμματα τεύτλα, οφείλεται και στο γεγονός ότι με τις συνεχείς αναβολές έχουμε ήδη περάσει τα μέσα Οκτωβρίου και σε περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες αλλάξουν, η εξαγωγή και η παράδοση του προϊόντος θα δυσκολέψει σημαντικά. Όσο περνάει ο καιρός και συνεχίζονται οι αόριστες απαντήσεις στα ερωτήματα των παραγωγών, διαπιστώνεται η απουσία χειροπιαστού χρονοδιαγράμματος, η επισφάλεια των αγροτών μεγαλώνει και η τευτλοκαλλιέργεια καταδικάζεται σε μαρασμό».

Κατόπιν τούτων ο κ. Χαρακόπουλος καλεί τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει:

  1. Αν υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός για τα τεύτλα που παραμένουν ασυγκόμιστα στα χωράφια κι αν ναι, ποιος είναι αυτός και ποιο το χρονοδιάγραμμα εκκίνησης της καμπάνιας και παράδοσης των τεύτλων από τους παραγωγούς της Λάρισας.
  2. Αν αληθεύουν οι φόβοι των παραγωγών ότι οι καθυστερήσεις στην έναρξη της καμπάνιας οφείλονται στην έλλειψη ρευστότητας και χρηματοδότησης της ΕΒΖ κι αν ναι, σε ποιες ενέργειες θα προβεί, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα άμεσα και να συγκομιστεί η φετινή παραγωγή.