Επιστολή του Αθ. Νασιακόπουλου προς τον πρόεδρο της Κοινότητας Πισσουρίου


Tags |

Επιστολή – χαιρετισμό προς τον πρόεδρο Λ. Λαζάρου και το κοινοτικό συμβούλιο της Κοινότητας Πισσουρίου  Κύπρου, με την οποία ο Δήμος Κιλελέρ είχε υπογράψει τον προηγούμενο Ιούλιο πρωτόκολλο αδελφοποίησης, έστειλε ο δήμαρχος Αθ. Νασιακόπουλος. Η επιστολή στάλθηκε εξ αφορμής του εορτασμού της 77ης επετείου από τα «Οκτωβριανά», την εξέγερση των Κυπρίων εναντίον των Άγγλων.  Να σημειωθεί ότι αφορμή για την αδελφοποίηση των δύο πόλεων στάθηκε το Επιστημονικό Συμπόσιο με τον τίτλο «Εξεγέρσεις που σημάδεψαν την ιστορία του σύγχρονου Ελληνισμού σε Ελλάδα και Κύπρο» το διοργανώθηκε στο μαρτυρικό νησί τον προηγούμενο Οκτώβριο όπου συμμετείχε πολυπληθής αντιπροσωπεία από Δήμο Κιλελέρ με επικεφαλής τον πρόεδρο του Δ.Σ. Αχ. Βαρδακούλη.  Στην επιστολή του ο Αθ. Νασιακόπουλος αναφέρει:

«Κύριε Πρόεδρε, με την παρούσα επιστολή μου σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς εμού προσωπικά, των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και των κατοίκων του Δήμου Κιλελέρ.

Είναι ιδιαίτερη τιμή για μας να απευθυνόμαστε στους αδελφούς πολίτες της κοινότητας Πισσουρίου της Μεγαλονήσου επί τη ευκαιρία του εορτασμού της 77ης επετείου των «Οκτωβριανών».

Εκφράζουμε το θαυμασμό μας για το θάρρος, την αυταπάρνηση και τον έκδηλο πατριωτισμό των Κυπρίων αδελφών μας οι οποίοι αντιστάθηκαν με σθένος στην καταπιεστική αγγλική αποικιοκρατία.

Η αυθόρμητη εξέγερση των κατοίκων της Κοινότητάς σας, τον Οκτώβριο του 1931, καταγράφτηκε στο «βιβλίο της Ιστορίας» και οφείλεται να διδάσκεται στις νέες και τους νέους, όπου υπάρχει το στοιχείο του Ελληνισμού.

Κύριε πρόεδρε, μόνο όταν οι λαοί αντιστέκονται στην καταπίεση και τη βαρβαρότητα, «ποτέ από το χρέος μη κινούντες» όπως εύστοχα το υπογραμμίζει ο μεγάλος Αλεξανδρινός στο ποίημά του «Θερμοπύλες», μόνο τότε οι κοινωνίες μεγαλουργούν και βαδίζουν ανεξάρτητες και υπερήφανες στο δρόμο της προόδου και της ευημερίας.»