- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Πάρτε πίσω το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ της Θεσσαλίας

Οι φοιτητικοί σύλλογοι Γεωπονίας (Φ.Π.), Μηχανολόγων Μηχανικών, Χωροταξίας, Παιδαγωγικού (ΠΤΔΕ), Ειδικής Αγωγής, ο σύλλογος Εστιακών Σπουδαστών του ΤΕΙ Θεσσαλίας, η Επιτροπή Αγώνα Ιστορικού – Αρχαιολογικού (ΙΑΚΑ) και εκλεγμένοι στα ΔΣ των φοιτητικών – σπουδαστικών συλλόγων Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτονικής, Ιατρικής, ΣΤΕΦ, ΣΔΟ, ΣΕΥΠ καλούμε κάθε φοιτητή και σπουδαστή να αγωνιστούμε μαζί για:
 Το πτυχίο, μοναδική προϋπόθεση για δουλειά με δικαιώματα στο αντικείμενο σπουδών.
 Να αποσυρθεί τώρα το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση.
 Κρατική χρηματοδότηση για την Παιδεία στο ύψος των αναγκών. Δωρεάν στέγαση-σίτιση-βιβλία-αναλώσιμα-μετακινήσεις για όλους.
 Κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά.

Καλούμε όλους τους σπουδαστές να συμμετέχουν στις συνελεύσεις & τις μαζικές διαδικασίες:
 Για να διαδηλώσουμε στην Αθήνα στις 23/10 στις 12:00 στο Υπουργείο Παιδείας!
 Στις 29/10 να οργανώσουμε από κοινού με τα μαθητικά συμβούλια συλλαλητήρια φοιτητών – μαθητών σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα, Καρδίτσα
 Την 1η Νοέμβρη να οργανώσουμε κινητοποιήσεις & δράσεις στις σχολές μας
 Στις 8 Νοέμβρη να κατέβουμε στο δρόμο, με τους εργαζόμενους που απεργούν
 Στις 17 Νοέμβρη να τιμήσουμε στην πράξη την επέτειο του Πολυτεχνείου

Οι φοιτητές που δίνουμε καθημερινά αγώνα για να καταφέρουμε να σπουδάσουμε, είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε τις σπουδές και το μέλλον μας! Το σύνολο των αλλαγών του νομοσχεδίου αποτελεί κομμάτι της πολιτικής της κυβέρνησης στην ανώτατη εκπαίδευση που έχει στόχο την περαιτέρω σύνδεση των σχολών με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτή η πολιτική οδηγεί στην παραπέρα εμπορευματοποίηση της παιδείας, την υποβάθμιση των σπουδών μας, την κατηγοριοποίηση των αποφοίτων.

 Θέλουν να “μαζέψουν” σχολές και ιδρύματα, ώστε να περικόψουν ακόμα περισσότερο τους προϋπολογισμούς και την χρηματοδότηση για τις σχολές στην Θεσσαλία και αλλού. Οι ίδιες οι διοικήσεις που προωθούν σήμερα μαζί με το υπουργείο τις αλλαγές λένε ότι υπάρχει υποχρηματοδότηση και δεν μπορούνε να καλύψουνε μια σειρά ανάγκες του πανεπιστημίου και του ΤΕΙ. Το νομοσχέδιο προβλέπει την ίδρυση 2 νέων σχολών και 13 τμημάτων στην Θεσσαλία και ενώ ταυτόχρονα τα σημερινά τμήματα των ΤΕΙ θα λειτουργούν για έξι χρόνια ακόμη. Δεν λένε κουβέντα για αύξηση της χρηματοδότησης, για φοιτητικές εστίες, για εργαστηριακό εξοπλισμό, για κάλυψη των τεράστιων κενών σε καθηγητές.

 Δεν καταργεί την κατηγοριοποίηση των σχολών επειδή τις ονομάζει όλες «Πανεπιστήμιο»! Διευρύνεται η πολυδιάσπαση των αντικειμένων σπουδών, η κατηγοριοποίηση πτυχίων, αποφοίτων που υπονομεύει την εργασιακή μας προοπτική. Στη σημερινή εργασιακή ζούγκλα προσθέτουν νέα εμπόδια, με τους απόφοιτους να κυνηγάνε πανάκριβες πιστοποιήσεις και τελικά να “επιβιώνει” ο πιο φθηνός
 Κλείνουν τμήματα των ΤΕΙ! Όπως το τμήμα των Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων, υποβαθμίζοντας τους σημερινούς σπουδαστές και τους πτυχιούχους αφού δεν προβλέπει την ένταξή τους σε κάποιο από τα νέα τμήματα. Στην ίδια μοίρα είναι και το Τμήμα «Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων», οι σπουδαστές του οποίου μένουν στα αζήτητα! Φτιάχνει τμήματα “Φρανκενστάιν” όπως το λεγόμενο “Ενεργείας και Περιβάλλοντος”, όπου θα συνενώσει, Μηχανολόγους, Ηλεκτρολόγους, Πολιτικούς Μηχανικούς των ΤΕΙ Λάρισας και Τρικάλων σε ένα ασαφές αντικείμενο και ακόμα πιο ασαφή δικαιώματα για τους αποφοίτους του. Αντίστοιχα υπάρχουν τεράστιες ασάφειες για τα προγράμματα σπουδών και την διάρκεια φοίτησης για τμήματα που φτιάχνονται όπως τα: “Αγροτεχνολογίας” στη Λάρισα, “Δημόσιας και Ενιαίας Υγείας” και “Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού” στη Καρδίτσα.
 Βάζει την απαράδεκτη προϋπόθεση του ν+2 σε όσους από τους σημερινούς σπουδαστές θέλουν να μπουν στα αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα που θα δημιουργηθούν, ενώ δεν δίνει δικαίωμα στους ήδη αποφοίτους του ΤΕΙ να μπουν στις νέες πανεπιστημιακές σχολές. Υπάρχουν διοικήσεις σχολών που συζητάνε πως θα βάλουν περισσότερα εμπόδια στην ένταξη των σπουδαστών του ΤΕΙ στο νέο ίδρυμα.
 Δεν προβλέπει καμία εξασφάλιση για τους σπουδαστές των οποίων τα τμήματα θα αλλάξουν πόλη (π.χ. Η Διαιτολόγια από Καρδίτσα στα Τρίκαλα, και οι Πολιτικοί Μηχανικοί ΤΕ από τα Τρίκαλα στη Λάρισα) με αποτέλεσμα να καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα των επιλογών του Υπουργείου.
Όλα τα παραπάνω σημαίνουν υποβάθμιση των σπουδών αφού υπάρχει πείρα! Η πολιτική αυτή εφαρμόζεται ήδη στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής δημιουργώντας νέα τεράστια προβλήματα και εμπόδια στους φοιτητές, αφού μειώθηκε το έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό κατά 1/3, το ακαδημαϊκό έτος έχει ξεκινήσει ενώ οι φοιτητές δεν ξέρουν ακόμα πότε θα ξεκινήσουν τα μαθήματα, έχουν αρχίσει ξανά την “κοπτοραπτική” των προγραμμάτων σπουδών με σκοπό να μειώσουν και άλλο το κόστος.
Ξεσκεπάζουμε την κοροϊδία! Δεν δεχόμαστε την ώρα που υποβαθμίζουν τις σπουδές μας, που για τις δικές μας ανάγκες “δεν υπάρχει φράγκο”, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να δίνει 50 δις φόρων των γονιών μας για την πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ (4δις το χρόνο!). Λέμε ΟΧΙ στους σχεδιασμούς να μετατραπεί η Θεσσαλία και άλλες περιοχές σε ένα τεράστιο ΝΑΤΟϊκό στρατόπεδο!
Απέναντι στο μέτωπο κυβέρνησης – επιχειρηματιών που διαλύουν τη φοιτητική μέριμνα, που υποβαθμίζουν και μετατρέπουν τις σπουδές σε πανάκριβο εμπόρευμα, οργανώνουμε το δικό μας σχέδιο διεκδίκησης για τις σπουδές, τη μόρφωση, τα πτυχία και τους όρους δουλειάς που έχουμε ανάγκη, χτίζουμε τη δική μας συμμαχία. Ο καθένας μόνος του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση! Όλοι μαζί στον αγώνα για τα δικαιώματά μας μπορούμε να τα καταφέρουμε! Μαζί με τους εστιακούς και τους υπόλοιπους φοιτητές, τους φοιτητικούς συλλόγους, τους συλλόγους διδασκόντων και διοικητικών, τις οικογένειες μας, τους εργαζόμενους και τους αγρότες μπορούμε να βγούμε νικητές.
Απαιτούμε:
 Ένα πτυχίο, πανεπιστημιακού επιπέδου ανά επιστημονικό αντικείμενο. Οι φοιτητές που σπουδάζουν το ίδιο επιστημονικό αντικείμενο να παίρνουν το ίδιο πτυχίο, να έχουν το ίδιο πρόγραμμα σπουδών με βάση τις απαιτήσεις της επιστήμης και τις λαϊκές ανάγκες. Όλα τα τμήματα να γίνουν πραγματικά Πανεπιστημιακά!
 Το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα, με όλη την απαραίτητη γνώση για την εξάσκηση του επαγγέλματος στο πτυχίο. Όχι στις κατηγοριοποιήσεις ανάμεσα στα Ιδρύματα, τα πτυχία και τους αποφοίτους τους
 Κρατική χρηματοδότηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στο ύψος των αναγκών! Άμεσες προσλήψεις σε μόνιμο διδακτικό προσωπικό με σταθερή δουλειά.
 Δωρεάν σπουδές για όλους τους φοιτητές. Δωρεάν σίτιση, στέγαση, μετακίνηση, συγγράμματα, εξοπλισμός εργαστηρίων. Να πληρωθούν τώρα οι πρακτικές.
 Να δοθεί άμεσα κονδύλι για τη δωρεάν στέγαση σε ξενοδοχεία όσων φοιτητών έχουν ανάγκη. Να φτιαχτούν εστίες για όλους σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα, Καρδίτσα.
 Κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά. Ούτε σκέψη για δίδακτρα σε προπτυχιακό επίπεδο.
 Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους πάνω στο αντικείμενο σπουδών μας με σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, όπως το μπλοκάκι.