Προγραμματισμός δράσης της διοίκησης του ΕΚΝΛ


Tags |

Πραγματοποιήθηκε χθές (4/10/2018) ευρεία σύσκεψη του ΕΚΝΛ, με την συμμετοχή των Δ.Σ των πρωτοβάθμιων σωματείων, όπου παρουσιάσθηκε και συζητήθηκε ο προγραμματισμός δράσης της διοίκησης του ΕΚΝΛ και ιδιαίτερα η προετοιμασία για την πανεργατική απεργία, που κήρυξε για τις 8 Νοεμβρίου.
Μετά την παρουσίαση της εισήγησης, από τον Πρόεδρο του Δ.Σ του ΕΚΝΛ, Τάσο Τσιαπλέ, πήραν το λόγο συνδικαλιστές από πρωτοβάθμια σωματεία, οι οποίοι εξέφρασαν την συμφωνία τους με τον προγραμματισμό της διοίκησης του ΕΚΝΛ και την απόφαση για την απεργία στις 8/11 και κατέθεσαν τον προγραμματισμό που έχουν τα σωματεία και σκέψεις για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας.
Η εισήγηση του προέδρου του Δ.Σ του ΕΚΝΛ στην σύσκεψη των Δ.Σ των σωματείων για τον προγραμματισμό δράσης και την προετοιμασία της απεργίας στις 8/11/18.
Η Διοίκηση του ΕΚΝΛ συγκάλεσε την αποψινή σύσκεψη με τα μέλη των Δ.Σ των σωματείων, προκειμένου να συζητήσουμε τις εξελίξεις που διαμορφώνονται και τις επιπτώσεις τους στη ζωή της εργατικής τάξης, αλλά και την αναγκαιότητα της οργανωμένης αντίδρασης μας απέναντι στην συνεχιζόμενη αντεργατική επίθεση από κυβέρνηση, Ε.Ε, εργοδοσία και ιδιαίτερα την προετοιμασία της πανεργατικής απεργίας που κήρυξε η διοίκηση του ΕΚΝΛ για τις 8 Νοέμβρη, μαζί με δεκάδες άλλα μέχρι στιγμής Ε.Κ, Ομοσπονδίες και σωματεία, απαντώντας στην συνέχιση της αντεργατικής επίθεσης, στην κοροϊδία και τα ψίχουλα, βάζοντας μπροστά να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των δικών μας αναγκών και όχι του κεφαλαίου.
Θέλουμε αυτή απεργία να αποτελέσει απαρχή της αντεπίθεσης της εργατικής τάξης, μέσα από τις πάμπολλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και γι’ αυτό πρέπει να πετύχει και για να γίνει αυτό χρειάζεται να γίνει υπόθεση κάθε σωματείου και συνδικαλιστή, αλλά και κάθε εργαζόμενου.
Επομένως σήμερα να γίνει μια συζήτηση τόσο πάνω στο πλαίσιο πάλης που έχουμε ως ΕΚΝΛ, αλλά και πως θα οργανωθεί καλύτερα η μάχη της απεργίας από κάθε σωματείο, σε κάθε τόπο δουλειάς.

Ασφαλώς, δεν ξεκινάμε σήμερα τη δράση μας. Ακόμα και στην δύσκολη περίοδο του καλοκαιριού, η διοίκηση του ΕΚΝΛ, ανέπτυξε σημαντική δράση για τα προβλήματα των εργαζομένων και ανέργων, με παρεμβάσεις και με το ΣΕΠΕ, σε επιχειρήσεις για την καταπάτηση ωραρίων και εργασιακών δικαιωμάτων, για να πληρωθούν οι απλήρωτοι συμβασιούχοι στην καθαριότητα του ΟΑΕΔ, οι απλήρωτοι σε μια σειρά επιχειρήσεις του νομού, για να πάρουν το εφάπαξ βοήθημα των 1.000 ευρώ, από τον ΟΑΕΔ, οι απολυμένοι των ΕΑΣ Λάρισας και Ελασσόνας, κινητοποίηση στα ιατρεία του ΠΕΔΥ, διεκδικώντας λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν, παρέμβαση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία που πάνε τα παιδιά μας, κινητοποίηση στη ΔΕΗ, ενάντια σε διακοπές ρεύματος σε όσους δεν έχουν να πληρώσουν, δεκάδες περιοδείες σε χώρους δουλειάς για το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ, στο οποίο συμμετείχαμε με 5 λεωφορεία.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προσπαθεί να καλλιεργήσει στους εργαζόμενους και στα λαικά στρώματα, νέες αυταπάτες, ότι με το τέλος του χρηματοδοτικού προγράμματος από την Ε.Ε και το ΔΝΤ, τέλειωσαν τα μνημόνια, οπότε θα αλλάξει προς το καλύτερο η ζωή των εργαζομένων.
Αυτό βέβαια, δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα, αφού αυτές οι αντεργατικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν στα χρόνια των μνημονίων, θα συνεχιστούν και χωρίς αυτά, γιατί αποτελούν αναγκαιότητα για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, για να επανέλθει σε αυξημένα επίπεδα η κερδοφορία, η ανταγωνιστικότητά της και η μακροημέρευση του συστήματος της ταξικής εκμετάλλευσης.

Τα ψίχουλα σε βάθος τετραετίας που εξήγγειλαν και από την ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας, όπως και ο κ. Μητσοτάκης, εφόσον κι αυτά δωθούν, θα εκμηδενισθούν από την μείωση του αφορολόγητου και σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τη μεγάλη χασούρα από τις μειώσεις μισθών και συντάξεων που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια και από την άγρια φοροληστεία, που μας επέβαλαν, οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά τα κόμματα δεν προτίθενται να καταργήσουν κανέναν από τους 700 μνημονιακούς νόμους, ενώ είναι δεσμευμένοι, για νέα αντεργατικά μέτρα τουλάχιστον έως το 2060.
Τα λαικά σπίτια κινδυνεύουν από τις τράπεζες (με 30.000 πλειστηριασμούς μέχρι το τέλος τους έτους και συνολικά 130.000 πλειστηριασμούς στα επόμενα χρόνια), πολλά φτωχά λαϊκά σπίτια είναι χωρίς ρεύμα και 500.000 απειλητικά “ραβασάκια” έχουν σταλεί από τη ΔΕΗ σε νοικοκυριά που τους ζητούν το 30% του χρέους για να μπουν σε ρύθμιση”.

Και το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019 που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση, δείχνει καθαρά ότι όπως και στην κρίση, έτσι και στην ανάπτυξη, οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαικά στρώματα θα συνεχίσουν να πληρώνουν εξαντλητικούς έμμεσους και άμεσους φόρους, ΕΝΦΙΑ, με διατήρηση των κουτσουρεμένων συντάξεων και μισθών, με διαιώνιση των ελλείψεων σε σχολεία, νοσοκομεία, δήμους κ.λπ, για να βγαίνουν τα ματωμένα πλεονάσματα και να διασφαλίζονται τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.
Το κυβερνητικό κόλπο να καταθέσει δύο εκδοχές του προσχεδίου – ένα με και ένα χωρίς τις επιπρόσθετες περικοπές των συντάξεων – είναι για γέλια. Πρώτα-πρώτα αποδεικνύει τη διαιώνιση της σκληρής εποπτείας στη “μεταμνημονιακή” περίοδο.
Ελάχιστη σημασία έχει το από ποια τσέπη του λαού θα έρθουν οι νέες περικοπές. Ακόμη και στην εκδοχή της μη μείωσης των συντάξεων, η εξισορρόπηση θα προέλθει από την περικοπή κάποιων παροχών που αφορούν τα λαϊκά στρώματα, ενώ την ίδια στιγμή παραμένουν τα μέτρα υπέρ του κεφαλαίου, με επιδοτήσεις ασφαλιστικών εισφορών και μείωση της φορολογίας του. Σε κάθε εκδοχή ο λαός βγαίνει εξίσου χαμένος, για να διασφαλιστούν η δημοσιονομική πειθαρχία και τα κέρδη των μονοπωλίων.

Η επεκτασιμότητα 5 ΣΣΕ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αφορά μικρό ποσοστό εργαζομένων σ’ αυτούς τους κλάδους, με δεδομένο ότι έχουν δημιουργήσει πανσπερμία εργασιακών σχέσεων που αφήνει ακάλυπτο μεγάλο μέρος των εργαζομένων, ενώ σε γενικότερο επίπεδο, εφόσον δίνεται η δυνατότητα του βέτο στους εργοδότες για την μη προσκόμιση του μητρώου μελών τους, δεν εξασφαλίζεται η υποχρεωτικότητα, ενώ σε πολλούς κλάδους δεν υπάρχει σήμερα ΚΣΕΕ και οι εργοδότες αρνούνται την υπογραφή της.
Στην πράξη τους δίνει τη δυνατότητα να στήνουν Ενώσεις Προσώπων γα να μειώνουν τους μισθούς. Σήμερα το 52% των νέων εργαζόμενων εργάζεται με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και αμείβεται με 378 ευρώ μεικτά. Αυτή η πλειοψηφία εργολαβικών, ενοικιαζόμενων, μόλις το 10% καλύπτεται από ΣΣΕ.

ΣΣΕ, χωρίς την κατάργηση των μνημονιακών νόμων, με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, χωρίς σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, με χαμηλούς μισθούς, δεν λύνουν ουσιαστικά κανένα πρόβλημα.
Οποιαδήποτε επιμέρους νομοθετική ρύθμιση, δεν θα έχει ουσιαστικό όφελος για τους εργατουπάλληλους. Και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ, είναι δεσμευμένοι με τα μνημόνια που ψήφισαν και απέναντι στο κεφάλαιο, να μονιμοποιήσουν το αντεργατικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν τα χρόνια των μνημονίων, γιατί αυτό απαιτούν τα συμφέροντά του.

Τα ψέματα από καλύπτονται ένα πίσω από το άλλο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που κορόιδευε χρόνια τώρα ότι θα επαναφέρει τον κατώτερο μισθό στα 751 ευρώ, ενώ διατηρεί σε εφαρμογή την άθλια ΠΥ 6/2012 που μείωσε τον κατώτερο μισθό από τα 751 στα 586 για τους άνω των 25 ετών και από 751 σε 511 στους κάτω των 25 ετών, επιχειρεί να μας κοροϊδέψει εκ’ νέου, ότι άρχισε την διαδικασία επαναφοράς του κατώτερου μισθού.
Μέγα ψέμα. Αυτό που έκανε, είναι να ψηφίσει πριν λίγες ημέρες στη Βουλή, μαζί με την Ν.Δ, το ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ) και την Ένωση Κεντρώων, τροπολογία, με την οποία δεν επαναφέρει τον κατώτερο μισθό στα 751 ευρώ, αλλά βάζει σε εφαρμογή από τώρα, αντί για τον Γενάρη του 2019 που προβλέπονταν, τον άθλιο νόμο Βρούτση 4172/13 της κυβέρνησης Ν.Δ, που καταργεί τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και ορίζει ότι ο κατώτερος μισθός θα διαμορφώνεται πλέον με απόφαση του υπουργού εργασίας και θα είναι ουσιαστικά αυτός που θα υποδεικνύουν οι εργοδότες, η Ε.Ε, το ΔΝΤ, για να διασφαλισθεί η κερδοφορία των εργοδοτών. Και για να γίνει πιστευτή, διαρρέει ότι θα αποφασίσει να δοθεί μια αύξηση 25 ευρώ περίπου τον μήνα, την ίδια ώρα που η μείωση του αφορολόγητου, θα αρπάξει τα διπλά από την αύξηση αυτή από τον εργαζόμενο. Θυμίζουμε ότι ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε καταψηφίσει αυτό το νόμο.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου, απέρριψαν, για ακόμα μια φορά την πρόταση νόμου που απαιτούμε τα 530 συνδικάτα, ανάμεσά τους και το ΕΚΝΛ, την οποία κατέθεσε το ΚΚΕ, με την οποία προβλέπεται κατάργηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου 6/2012 που μειώνει τον κατώτερο μισθό κατά 22% και 32% αντίστοιχα τους νέους, άμεση επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, την κατάργηση του άρθρου 103 του νόμου Βρούτση 4172/13 και επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και Συμβάσεων όπως ίσχυε πριν το 2010.

Η ανάπτυξη τους, δεν είναι για τους εργαζόμενους, αλλά για το μεγάλο κεφάλαιο, αυτό μας δείχνουν και οι κλάδοι που βρίσκονται εδώ και χρόνια σε ανάπτυξη (τρόφιμα, φάρμακο, τουρισμός, τηλεπικοινωνίες, ιδ. υγεία).
Ούτε πρόκειται οι εργαζόμενοι να έχουμε κανένα όφελος, από την αυξανόμενη εμπλοκή της Ελλάδας, με ευθύνη της κυβέρνησης, στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πολέμους, που αφορούν την μοιρασιά των ενεργειακών πηγών, των δρόμων περάσματός τους, των αγορών.
Για τα συμφέροντα του κεφαλαίου μας εμπλέκει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, συμμετέχοντας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στα Βαλκάνια, το Αιγαίο, την Ν/Α Μεσόγειο και διάφορα άλλα μέρη, στο πλευρό των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε, δίνοντας όλες τις διευκολύνσεις που χρειάζονται για την επέμβαση στη Συρία, υπογράφοντας την συμφωνία των Πρεσπών με την ΠΓΔΜ για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, μετατρέποντας όλη τη χώρα σε μια τεράστια αμερικανονοατοική βάση, από την 110 Π.Μ, έως την Σούδα και την Αλεξανδρούπολη, απ’ το Αιγαίο έως την Δ. Ελλάδα. Δεν υπάρχει προηγούμενο σε καμία χώρα παγκοσμίως μέσα σε κατοικημένη περιοχή, να υπάρχει βάση με τα κατασκοπευτικά ντρόουνς, τα οποία μαζί με τα άλλα πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ, αποτελούν μαγνήτη για γερό χτύπημα στη πόλη μας, σε περίπτωση πολεμικού επεισοδίου και γι’ αυτό επιβάλλεται να αναπτύξουμε την πάλη μας για να φύγει από την Λάρισα και από τη χώρα μας, μαζί με όλες τι άλλες βάσεις.
Ούτε οι έλληνες εργαζόμενοι, ούτε καμιάς άλλης χώρας, δεν πρέπει να χύσουν το αίμα τους για τα συμφέροντα των πετρελαιάδων, των εμπόρων όπλων, των εφοπλιστών, των καπιταλιστών. Χρειάζεται να δυναμώσουμε τον αγώνα μας ενάντια στους πολέμους και τα σχέδια των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε, Ρωσίας, κλπ, για την άμεση απεμπλοκή της χώρας μας απ’ αυτούς. Για τη μη αλλαγή των συνόρων και τον σεβασμό των συνθηκών που τα ορίζουν. Να κλείσουν οι βάσεις του ΝΑΤΟ. Να πάψει η ελληνική κυβέρνηση να πληρώνει τα 4 δις. ευρώ το χρόνο στο ΝΑΤΟ και να πάνε αυτά στην δημόσια υγεία, στην κοινωνική ασφάλιση, στην δημόσια παιδεία.

Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δείξουν καμιά αναμονή, καμιά ανοχή, «καμία συνθηκολόγηση» με τα ψίχουλα, με τους μισθούς των 300 ευρώ, με την κακοπληρωμένη μισοδουλειά, με την ανεργία. Οι θυσίες της υποταγής είναι μεγαλύτερες και χωρίς λήξη. Η πείρα της περιόδου της κρίσης αυτό δείχνει.
Μόνο η εργατική πάλη, με την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος, η κοινωνική συμμαχία εργατών, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, μπορεί να ανατρέψει τις βάρβαρες πολιτικές και το καπιταλιστικό σύστημα.
Εμείς προτάσσουμε την ικανοποίηση των δικών μας αναγκών και όχι του κεφαλαίου. Υιοθετούμε το πλαίσιο πάλης του ΠΑΜΕ, γιατί αυτό ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας και με βάση αυτό, διεκδικούμε άμεσα μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων, των ανέργων και των οικογενειών μας, αλλά και γενικότερα, τα οποία πρέπει να εμπλουτίζει κάθε σωματείο με τα δικά του κλαδικά και ειδικά αιτήματα, σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, την Ε.Ε, την εργοδοσία και τον εργοδοτικό-κυβερνητικό συνδικαλισμό. Διεκδικούμε:
1. Μονομερή ολοσχερή διαγραφή του χρέους. Κατάργηση όλων των αντιλαϊκών νόμων και μέτρων, των μνημονίων της ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ και άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.
2. Να καταργηθεί ο νόμος Βρούτση-Αχτσιόγλου, που ψήφισαν μαζί ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, Λεβέντης και καθορίζει τον κατώτατο μισθό με νόμο η κυβέρνηση. Άμεση επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
3. Να καταργηθεί όλο το αντεργατικό πλαίσιο που αφορά τις ΣΣΕ. Άμεση επαναφορά και υποχρεωτικότητα όλων των ΣΣΕ, σε όλες τις επιχειρήσεις, για όλους τους εργαζόμενους. Ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές.
4. Να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές εργασίας. Πλήρη, σταθερή εργασία για όλους, με 7ωρο– 35ωρο– 5θήμερο. Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας, Κοινωνική Ασφάλιση, Υγεία και Ασφάλεια στη δουλειά, προστασία της μητρότητας.
5. Επίδομα 600 ευρώ το μήνα, σε όλους τους ανέργους, για όλο το διάστημα της ανεργίας. Κανένας άνεργος χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου, σε ανέργους, απλήρωτους εργαζόμενους.
6. Απαγόρευση πλειστηριασμών σπιτιών για την εργατική – λαϊκή οικογένεια. Κατάργηση του νόμου που απελευθερώνει τις κατασχέσεις για χρέη προς τις τράπεζες και το δημόσιο. Να ψηφιστεί τώρα νόμος που θα προστατεύει την κύρια κατοικία. Να σταματήσουν οι διώξεις όσων αγωνίζονται για την προστασία της λαϊκής κατοικίας.
7. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας. Όχι σε νέα μείωση του αφορολόγητου. Αφορολόγητο ατομικό όριο 20.000 ευρώ. Να φορολογούνται με 45% τα κέρδη και τα περιουσιακά στοιχεία του μεγάλου κεφαλαίου.
8. Κάλυψη των απωλειών στις συντάξεις. Να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου και όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι. Κατώτερη κύρια σύνταξη στα 600 ευρώ. Τα όρια συνταξιοδότησης να μην ξεπερνούν τα 60 έτη στους άνδρες και τα 55 στις γυναίκες, τα 55 και τα 50 στα ΒΑΕ.
9. Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν υγεία, πρόνοια, παιδεία. Να γίνουν τώρα χιλιάδες προσλήψεις στα δημόσια Νοσοκομεία, στα σχολεία, μόνιμων πλήρους απασχόλησης εκπαιδευτικών και υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων, όπως και στα ασφαλιστικά ταμεία.
10. Υποδομές & μέτρα προστασίας του λαού με αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, αντιπυρικά έργα. Δημόσιες δωρεάν υποδομές αθλητισμού και πολιτισμού, προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, δημόσιες δωρεάν κατασκηνώσεις για τις εργατικές οικογένειες.
11. Καμιά συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους εκτός συνόρων. Καμία εμπλοκή στα σφαγεία του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Να κλείσουν όλες οι αμερικανονατοϊκές βάσεις. Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια, έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και Ε.Ε.
Μ’ αυτό το πλαίσιο πάλης, η διοίκηση του ΕΚΝΛ, αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης πανεργατικής απεργίας, για την Πέμπτη 8 Νοέμβρη και συγκέντρωση στις 10.30 π.μ, στην Κεντρική Πλατεία και ταυτόχρονα καλέσαμε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις τοπικά και πανελλαδικά, να πάρουν τέτοια απόφαση και να την οργανώσουμε αποφασιστικά. Ηδη έχουν αποφασίσει δεκάδες άλλα Ε.Κ, Ομοσπονδίες, Σωματεία, σε όλη τη χώρα.
Για μας η απεργία «δεν έφαγε τα ψωμιά της», όπως ισχυρίζονται οι εργοδοτικοί και κυβερνητικοί συνδικαλιστές της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ,ΜΕΤΑ/ΣΥΡΙΖΑ), που έχουν πει ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ όσα θέλει το μεγάλο κεφάλαιο, η Ε.Ε και κάθε κυβέρνηση.
Οι εργοδοτικοί και κυβερνητικοί συνδικαλιστές στη ΓΣΕΕ και σε άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, όχι μόνο δεν ασχολούνται με την οργάνωση της πάλης για τα προβλήματα της εργατικής τάξης, αλλά έχουν ξεσαλώσει να οργανώνουν νοθείες στις εκλογές και στα συνέδρια μιας σειράς Ε.Κ και Ομοσπονδιών, ακόμα και με την παρουσία της αστυνομίας, όπως στο Ε.Κ Κατερίνης, για να ελέγχουν την ΓΣΕΕ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, ώστε να είναι ήσυχοι εργοδότες και κυβέρνηση.
Για μας, μόνο η δύναμη της συλλογικής πάλης, του ταξικού αγώνα, δίνει ελπίδα και προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον.
Με την απεργία μας, πρέπει να προβάλουμε τα αιτήματα αιχμές για άμεση επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, την υπογραφή νέας ΕΓΣΣΕ μ’ αυτό το μισθό. Κατάργηση του νόμου Βρούτση (4172/13) με τον οποίο η κυβέρνηση καθορίζει τον κατώτερο μισθό, με βάση τις εντολές της μεγαλοεργοδοσίας και καταργεί τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Κατάργηση των μνημονίων και όλων των αντεργατικών νόμων, άμεση επαναφορά όλων των ΣΣΕ και της υποχρεωτικότητας τους, με αυξήσεις στους μισθούς, να εξουδετερώνουμε την κυβερνητική προπαγάνδα.

Ξέρουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς. Όμως πρέπει να μπούμε μπροστά αποφασιστικά και με πίστη ότι μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση αυτή, να οργανώσουμε την πάλη της ε.τ, την αντεπίθεσή της, να βάλουμε στην πράξη το σύνθημα μπροστά οι δικές μας.
Άμεσα να προχωρήσουν τα σωματεία σε συνεδριάσεις Δ.Σ, σε Γ.Σ και συσκέψεις, περιοδείες και συζητήσεις στους χώρους δουλειάς.
Χρειάζεται καλή συζήτηση στα Δ.Σ, στις συσκέψεις, στις περιοδείες με τους εργαζόμενους για το πλαίσιο πάλης και την ανάγκη οργάνωσης του αγώνα.
Στόχος μας να βάλουμε περισσότερες εργατικές δυνάμεις στην δράση μαζί μας, να ξεμπλοκάρουμε σωματεία, συνδικαλιστές, από την επίδραση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, των αστικών κομμάτων και της εργοδοσίας, να συσπειρωθούν με το ΠΑΜΕ. Να βελτιωθεί η λειτουργία και η δράση των σωματείων, να φτιάχνουμε υποδομή οργάνωσης σε εργοστασιακούς και άλλους χώρους.
Θα επιδιώξουμε συναντήσεις-συζητήσεις ως Δ.Σ του ΕΚΝΛ και με τα Δ.Σ των ΕΟΑΣΝΛ, ΟΕΒΕΛ, Ε.Σ, καλώντας τους να συμμετέχουν στην απεργία και στην συγκέντρωσή μας.
Επίσης συνεχίζουμε:
 Τις παρεμβάσεις μας για την υπεράσπιση της Κυριακής αργίας. Τι παρεμβάσεις μας για την ανεργία, σε ΟΑΕΔ, Κυβέρνηση, Δήμους, Περιφέρεια και προσπάθεια οργάνωσης ανέργων στα κλαδικά σωματεία και επιτροπές ανέργων.
 Τις παρεμβάσεις μας για τα προβλήματα της υγείας-πρόνοιας, σε κυβέρνηση, 5η ΥΠΕ, Νοσοκομεία, Κ.Υ.
 Τις πρωτοβουλίες για την διεκδίκηση λύσεων σε προβλήματα της παιδείας (παιδικούς σταθμούς, σχολεία, ΑΕΙ-ΤΕΙ).
 Τις πρωτοβουλίες μας ενάντια στους πλειστηριασμούς λαικών σπιτιών, στις διακοπές ρεύματος σε λαικά σπίτια.
 Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για την διεκδίκηση μέτρων αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας.
 Οργανώνουμε την δράση μας ενάντια στη συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και σχεδιασμούς, ενάντια στις Αμερικανονατοικές βάσεις (βάση ντρόουν και πολεμικών αεροσκαφών των ΗΠΑ στην 110 Π.Μ). Θα πάρουμε πρωτοβουλία να τιμήσουμε την φετεινή επέτειο από την ηρωική εξέγερση φοιτητών και λαού στο Πολυτεχνείο με αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο στις 17 Νοέμβρη.
 Τις παρεμβάσεις μας ενάντια στις δίκες και διώξεις συνδικαλιστών, αφού η αντεργατική πολιτική είναι αποδεδειγμένο, ότι πάει μαζί με την ένταση της κρατικής και εργοδοτικής τρομοκρατίας. Δίπλα σε παλιότερες διώξεις συνδικαλιστών του ΕΚΝΛ και σωματείων, αλλά και εργαζομένων που αντιστέκονται, προστίθενται συνεχώς νέες. Πρόσφατα αναβλήθηκε για τις 12/6/19, δίκη 3 αγροτοσυνδικαλιστών μαζί τους και του προέδρου του ΕΚΝΛ, για τις αγροτικές κινητοποιήσεις του 2017, εκκρεμεί δίκη του προέδρου του ΕΚΝΛ και άλλων διαδηλωτών για τις κινητοποιήσεις κατά των πλειστηριασμών που κάναμε ως ΕΚΝΛ, δίκη τον Μάρτη του 2019, σε βάρος του προέδρου του ΕΚΝΛ και της αντιπροέδρου του σωματείου Ιδ. Κλινικών, από μήνυση της ΑΡΩΓΗΣ για τις απεργίες του 2015 για την καταβολή των δεδουλευμένων, μη επαναπρόσληψη για εκδικητικούς λόγους στην ουσία, της προέδρου και αντιπροέδρου του σωματείου σχολικών τροχονόμων. Γι’ αυτό πρέπει να έχουμε σταθερό μέτωπο ενάντια στην κρατική και εργοδοτική τρομοκρατία.

Μ’ αυτό το πλαίσιο πάλης, η διοίκηση του ΕΚΝΛ, καλεί κάθε Δ.Σ σωματείου, συνδικαλιστή και εργαζόμενο να μπει αμέσως στη δράση και στην προετοιμασία της απεργίας.