- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Έργα συντήρησης της Επαρχιακής Οδού Αγιονέρι – Ευαγγελισμός

Υπογράφτηκε η σύμβαση για την κατασκευή του έργου «Αποκατάσταση Επαρχιακής Οδού 19: Αγιονέρι – Ευαγγελισμός (Δ.Ελασσόνας) από θεομηνία» μεταξύ του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού και του αναδόχου. Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 700.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το ΠΔΕ Θεσσαλίας.
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι: «ξεκινά άλλο ένα έργο χρήσιμο και ουσίας για την περιοχή της Ελασσόνας που συμβάλει στην ομαλή μετακίνηση των ανθρώπινων κοινοτήτων και στην ασφαλή μεταφορά των εμπορευμάτων. Με το έργο αυτό βελτιώνεται η προσβασιμότητα από την Εθνικό Οδό στο ύψος του Ευαγγελισμού μέχρι το Λογγά. Θα προχωρήσουμε στην ασφαλτόστρωση και συντήρηση του οδικού δικτύου περίπου εφτά χιλιομέτρων, ενώ θα τοποθετηθούν ειδικές μπάρες στα επικίνδυνα σημεία του οδοστρώματος. Το έργο αυτό βελτιώνει την οδική κατάσταση στην περιοχή και παράλληλα δημιουργεί μόχλευση στην τοπική οικονομία, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας».

Αντικείμενο έργου
H παρούσα εργολαβία αφορά στην αντιμετώπιση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις έντονες χιονοπτώσεις και τον ισχυρό παγετό της περιόδου από 5 έως 17 Ιανουαρίου 2017 και εξαιτίας των οποίων ο Δήμος Ελασσόνας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας. Περιορίζεται σε εργασίες που θα διεξαχθούν στην Επαρχιακή Οδό 19 (Ελασσόνα – Αγιονέρι, προς Κονισκό και Καλαμπάκα από 6ο χλμ. Εθνικής Οδού Ελασσόνας – Δεσκάτης και μέσω Αγιονερίου και Κονιατσής).
Η Επαρχιακή οδός 19 ξεκινάει από το 6ο χλμ. της Εθνικής Οδού Ελασσόνας – Δεσκάτης και διερχόμενη μέσω τον οικισμών του Αγιονερίου και του Ευαγγελισμού κατευθύνεται προς τον οικισμό της Βερδικούσιας και από εκεί καταλήγει στα όρια με την Π.Ε. Τρικάλων προς τον οικισμό Λογγά. Το συνολικό μήκος της οδού ανέρχεται σε 32 περίπου χιλιόμετρα ενώ το πλάτος της ποικίλλει από 6 έως 7,5μ. Σε ορισμένα σημεία οι μηκοτομικές κλίσεις είναι ιδιαίτερα έντονες.
Οι εργασίες συνίστανται σε:

 χωματουργικές εργασίες κυρίως άρσης καταπτώσεων, καθαρισμού υπαρχόντων τεχνικών και υπαρχόντων τάφρων,
 τεχνικές εργασίες κατασκευής άοπλων τοίχων αντιστήριξης (βαρύτητας) σε θέσεις καταπτώσεων (εντοπίζονται κυρίως στη διαδρομή που ενώνει τη Βερδικούσια με το Λογγα), επενδεδυμένης τάφρου σε θέσεις καθιζήσεων και ενίσχυσης των υπαρχόντων τεχνικών απορροής των υδάτων σε θέσεις που παρουσιάστηκαν προβλήματα,
 ασφαλτικές εργασίες σε θέσεις καθιζήσεων – έντονων ρηγματώσεων που προκλήθηκαν από τον παγετό,
 σήμανση επικίνδυνων θέσεων, επανατοποθέτηση κατεστραμμένων στηθαίων και διαγράμμιση της οδού.

Οι εργασίες βρίσκονται διάσπαρτες κατά μήκος της οδού. Ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου είναι 12 μήνες.
Όλες οι εργασίες θα γίνουν βάσει των ισχυουσών τεχνικών προδιαγραφών (ΕΤΕΠ) και των υποδείξεων της υπηρεσίας.
Σκοπός των παραπάνω εργασιών είναι η αποκατάσταση της οδού στην προτέρα κατάσταση ώστε να διεξάγεται ομαλώς και ασφαλώς η κυκλοφορία των οχημάτων.