Προσλήψεις και χρηματοδότηση για καθαρισμό ρεμάτων στις 13 Περιφέρειες


Tags |

Ειδικό πρόγραμμα για αντιπλημμυρικά έργα (καθαρισμό ρεμάτων) από το αναπτυξιακό πρόγραμμα «Φιλόδημος» αποκλειστικά για τις 13 Περιφέρειες, ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Αλέξης Χαρίτσης στη συνάντηση που είχε με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).
Παράλληλα, δεσμεύτηκε για
-αύξηση κατά 32 εκατομμυρίων ευρώ στους επενδυτικούς πόρους των Περιφερειών (ΣΑΤΑ) το 2018,
-προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού με βάση ιεραρχημένες ανάγκες των Περιφερειών,
-συμμετοχή της ΕΝΠΕ στο διάλογο για τη νέα αρχιτεκτονική Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών (Πολιτικής Προστασίας),
-νομοθετικές ρυθμίσεις για μια σειρά θεμάτων που απασχολούν τις Περιφέρειες στη βάση των επεξεργασμένων προτάσεων της ΕΝΠΕ.
«Σήμερα δεν ακούσαμε λόγια της κάλπης ούτε συναντήσαμε τοίχο όπως στην τελευταία επίσκεψή μας στο Υπουργείο Εσωτερικών προ διμήνου.Σήμερα, ο διάλογος με τον κ. Χαρίτση, με τον οποίο έχουμε συνεργαστεί στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, εστιάστηκε σε θέματα που αφορούν την καθημερινότητα κάθε ελληνικής οικογένειας και την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας.Αναμένουμε, βεβαίως, οι δεσμεύσεις του Υπουργού να γίνουν πράξη στους επόμενους μήνες», επισήμανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.
Στη συνάντηση έλαβαν μέρος από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου η Υφυπουργός κα Μαρίνα Χρυσοβελώνη και ο Γενικός Γραμματέας κ. Κώστας Πουλάκης και από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΠΕ οι Περιφερειάρχες Aττικής κα Ρένα Δούρου, Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης, Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου, Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας, Ιονίων Νήσων κ. Θόδωρος Γαλιατσάτος, Δυτικής Μακεδονίας κ. Θόδωρος Καρυπίδης, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, οι Αντιπεριφερειάρχες Χαλκιδικής κ. Γιώργος Γιάννης και Δυτικού Τομέα Αθηνών κ. Σπύρος Τζόκαςκαι οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ιονίων Νήσων κ. Σπύρος Σπύρου, Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, Πελοποννήσου κ. Νίκος Πατσαρίνος, Στερεάς Ελλάδας κ. Νίκος Στουπής και Αττικής κα Αλεξάνδρα Μπαλού,
Προσλήψεις και επενδυτικοί πόροι στις Περιφέρειες
Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Κ. Αγοραστός επισήμανε ότι «ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Αλ. Χαρίτσης έκανε δεκτές τις προτάσεις της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και δεσμεύτηκε για
-προσωπικό μέσω προσλήψεων στη βάση ιεραρχημένων αναγκών των Περιφερειών αλλά και μέσω του προγράμματος κινητικότητας,
-επιπλέον επενδυτικούς πόρους στις Περιφέρειες (το 2018 θα διατεθούν 64 εκατ. έναντι 32 εκατ. το 2017, ενώ θα υπάρξει συνεργασία για χρηματοδότηση και μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων).
-ειδική χρηματοδότηση για αντιπλημμυρικά έργα (καθαρισμός ρεμάτων) μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος»,
-συμμετοχή των Περιφερειών στη νέα δομή Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών (Πολιτικής Προστασίας),
-νομοθετικές ρυθμίσεις για μια σειρά θεμάτων που απασχολούν τις Περιφέρειες στη βάση των επεξεργασμένων προτάσεων της ΕΝΠΕ».
Στα 2,5 δις ευρώ οι παρακρατηθέντες πόροι των Περιφερειών
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας επέδωσε στον Υπουργό Εσωτερικών μελέτη της ΕΝΠΕ από την οποία προκύπτει ότι οι παρακρατηθέντες πόροι των Περιφερειών, δηλαδή η διαφορά μεταξύ των θεσμοθετημένων και αποδοθέντων πόρων, ανέρχεται σε 2 δις 473 εκατ. ευρώ.
«Πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό που αποδεικνύει ακριβώς την τεράστια συμβολή των Περιφερειών στην επίτευξη των υψηλών πλεονασμάτων του προϋπολογισμού όλα αυτά τα χρόνια», σχολίασε ο κ. Κ. Αγοραστός.
Να προχωρήσει η Περιφερειακή Διακυβέρνηση – Να ξεκαθαρισθούν οι αρμοδιότητες
«Ο κ. Α. Χαρίτσης έχει την ευκαιρία να αφήσει βαθύ το αποτύπωμά του στην κοινωνία και την Αυτοδιοίκηση υιοθετώντας την επεξεργασμένη πρόταση της ΕΝΠΕ για τη μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση», ανέφερε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο κ. Κ. Αγοραστός, ενώ για τις αρμοδιότητες επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας
-«η μεταφορά αρμοδιοτήτων να συνοδεύεται από τους κατάλληλους ανθρώπινους και χρηματικούς πόρους σύμφωνα και με την επιταγή του Συντάγματος,
-να ξεκαθαρισθούν οι αρμοδιότητες μεταξύ των επιπέδων διοίκησης για να είναι σαφές ποιος κάνει τι ώστε να μην διαχέονται οι ευθύνες κι όταν αναζητούνται να μην βρίσκονται».
Ο Υπουργός πήρε εικόνα απ’ όλη την Ελλάδα
Ο κ. Κώστας Αγοραστός προανήγγειλε και νέα συνάντηση του ΔΣ της ΕΝΠΕ με τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών «ώστε να προχωρήσουν θέματα που τέθηκαν στη σημερινή συνάντηση. Σήμερα ο Υπουργός πήρε εικόνα απ’ όλη τη Ελλάδα, τι συμβαίνει σε κάθε περιφέρεια. Στην επόμενη συνάντηση δεσμεύτηκε να συνεργαστούμε με συγκεκριμένη ατζέντα για να προχωρήσουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις», διευκρίνισε.