Κέλλας: Επενδύσεις στην ενέργεια περιμένουν δυο χρόνια την έκδοση ΚΥΑ


Tags |

Ως κατ’ επίφαση αναπτυξιακό χαρακτήρισε τον ν. 4399/2016 ο αν. Τομεάρχης Παιδεία, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, με ερώτηση που κατέθεσε προς τους Υπουργούς Οικονομίας & Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ.κ. Γ. Δραγασάκη και Γ. Σταθάκη.
Συγκεκριμένα, ο Λαρισαίος πολιτικός καταγγέλλει την επί διετία καθυστέρηση στην έκδοση ΚΥΑ για τη ρύθμιση της υπαγωγής του τομέα παραγωγής, διανομής και υποδομών ενέργειας σε καθεστώς ενισχύσεων, ζητώντας χρονοδιάγραμμα για την έκδοσή της και την ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων, που προβλέπονται από τον συγκεκριμένο νόμο.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
«Σύμφωνα με τον νέο αναπτυξιακό νόμο 4399/2016 υπάγονται σε καθεστώς ενισχύσεων επενδυτικά σχέδια όλων των τομέων της οικονομίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 7 παρ. 4 ορίζεται ότι: «α. Στον τομέα παραγωγής, διανομής και υποδομών ενέργειας, κατ’ εξαίρεση ενισχύονται τα επενδυτικά σχέδια: αα. μικρών Υδροηλεκτρικών Σταθμών εγκατεστημένης ισχύος μέχρι 15MW, σύμφωνα με το άρθρο 41 Γ.Α.Κ. και το N. 3468/2006 (Α΄ 129), όπως ισχύει, ββ. μονάδων συμπαραγωγής ενέργειας υψηλής απόδοσης από ΑΠΕ, σύμφωνα με το άρθρο 40 Γ.Α.Κ., γγ. υβριδικών σταθμών ΑΠΕ στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά (ΜΔΝ) με εγγυημένη ισχύ μέχρι 5 MW, σύμφωνα με το άρθρο 41 Γ.Α.Κ., δδ. παραγωγής θερμότητας και ψύξης από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με το άρθρο 41 Γ.Α.Κ., εε. ενεργειακά αποδοτικών συστημάτων τηλεθέρμανσης και τηλεψύξης, σύμφωνα με το N. 4342/2015 (Α΄ 143) και το άρθρο 46 Γ.Α.Κ., στστ. παραγωγής αειφόρων βιοκαυσίμων τα οποία δεν είναι βασιζόμενα σε εδώδιμα φυτά και δεν υπόκεινται σε υποχρέωση εφοδιασμού ή ανάμειξης, σύμφωνα με το άρθρο 41 Γ.Α.Κ., καθώς και μετατροπής υφιστάμενων μονάδων παραγωγής βιοκαυσίμων βασιζόμενων σε εδώδιμα φυτά σε μονάδες παραγωγής αειφόρων βιοκαυσίμων, τα οποία δεν βασίζονται σε εδώδιμα φυτά και δεν υπόκεινται σε υποχρέωση εφοδιασμού ή ανάμειξης, σύμφωνα με το άρθρο 41 Γ.Α.Κ.».
Σχετικά με τις ανωτέρω διατάξεις ορίζεται στο άρθρο 9 παρ. 12 του ν. 4399/2016 ότι: «Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξειδικεύονται οι επιλέξιμες δαπάνες των παραγράφων 6 έως 10 του παρόντος άρθρου, καθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού τους και ρυθμίζεται και κάθε συναφές θέμα για την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων.».
Έως σήμερα, όμως, δεν έχει εκδοθεί ακόμη η ΚΥΑ, που περιγράφεται ανωτέρω.
Ως εκ τούτου, προκύπτει ότι, δύο και πλέον χρόνια μετά την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου, δεν έχουν καθορισθεί ακόμη κρίσιμες εφαρμοστικές πτυχές του, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να χαρακτηρισθεί ουσιαστικά, αλλά μόνον κατ’ επίφαση ως «αναπτυξιακός».

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:
1. Πότε σκοπεύετε να εκδώσετε τη συγκεκριμένη ΚΥΑ;
2. Σε ποιές ενέργειες προτίθεσθε να προχωρήσετε και με ποιό χρονοδιάγραμμα, προκειμένου να ενισχύσετε τα ως άνω επενδυτικά σχέδια;».