Οι Ενεργοί Πολίτες μοιράσανε παραδοσιακούς σπόρους


Tags |

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι ΕνεργοίΠολιτες Λάρισας συμμετείχαν δυναμικά στην 9ηΠανθεσσαλική Συνάντηση Ανταλλαγής Εντόπιων Σπόρων-Ποικιλιών, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στους χώρους της Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου, στην Ανατολή Αγιάς.
Σκοπός αυτής της συνάντησης μεταξύ των ομάδων παραδοσιακών καλλιεργητών αλλά και πολύ κόσμου, είναι να περάσουν από χέρι σε χέρι, από γενιά σε γενιά οι παραδοσιακοί σπόροι του τόπου μας, που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, από τον αφύσικο τρόπο ζωής που προσπαθούν να μας επιβάλλουν οι πολυεθνικές και τα διάφορα οικονομικά συμφέροντα, και που μας απομακρύνουν από τη Μητέρα Φύση και τα αγνά αγαθά της. Η εκδήλωση είχε πολύ ενδιαφέρον καθώς γίνανε συζητήσεις με οικολογικά θέματα.Ο κόσμος προμηθεύτηκε παραδοσιακούς σπόρους για τους μπαχτσέδες του με αντάλλαγμα τρόφιμα που διατέθηκαν στον ξενώνα «Άργισσα» του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Μ΄ αυτόν τον τρόπο συνδυάστηκε η διατήρηση της παράδοσης, με την κοινωνική αλληλεγγύη, έννοιες που είναι συνυφασμένες στην συνείδηση του λαού μας από αρχαιοτάτων χρόνων.
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να κάνουμε στην προσφορά της κας Όλγας Βενιζέλου – Ρουβά από τον Πύργο Ηλείας, η οποία πληροφορήθηκε για το έργο των Εν.Πο.Λ. και ενίσχυσε με χιλιάδες δικούς της σπόρους, την Τράπεζα Παραδοσιακών Σπόρων των Ενεργών ΠολιτώνΛάρισας, για να τους διαθέσουμε στον κόσμο! Αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα που καλό θα είναι να το μιμηθούν όλοι όσοι προμηθεύονται σπόρους από τέτοιου είδους ανταλλαγές, για να πολλαπλασιαστεί το υλικό και να φουντώσει η ελπίδα!
Το επόμενο ραντεβού για την 10ηΠανθεσσαλική Συνάντηση Ανταλλαγής Σπόρων έκλεισε για το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019.