Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τα ρέματα προσφεύγει η ΕΝΠΕ


Tags |

Υπόμνημα στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κα Ξένη Δημητρίου για την εκχώρηση της αρμοδιότητας καθαρισμού των ρεμάτων στις Περιφέρειες χωρίς τους κατάλληλους πόρους και μέσα,πρόκειται να καταθέσει η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), όπως αποφάσισε το Διοικητικό της Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρίαση μετά από εισήγηση του Α’ Αντιπροέδρου κ. Γιάννη Σγουρού.
«Μετά την ψήφιση του Νόμου 4555/2018 του Υπουργείου Εσωτερικών («Κλεισθένης»)περιέρχεται στις Περιφέρειες η αρμοδιότητα του καθαρισμού των ρεμάτων – πλην των ρεμάτων στα δάση που ανήκουν στα Δασαρχεία –χωρίς όμως οι Περιφέρειες να έχουν τα θεσμικά εργαλεία, τον απαιτούμενο αριθμό εργαζομένων και τους κατάλληλους πόρους και μέσα για να την ασκήσουν κατά τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο», τόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.
Όπως επισήμανε ο κ. Κ. Αγοραστός, «εμείς θέλουμε να φέρουμε στα ρέματα την κανονικότητα που δεν υπάρχει για δεκαετίες. Ωστόσο, ενώ μεταβιβάστηκε η αρμοδιότητα για τον καθαρισμό των ρεμάτων στις Περιφέρειες
-δεν μεταβιβάστηκαν ταυτόχρονα οι αντίστοιχοι ανθρώπινοι και χρηματικοί πόροι παρά τη ρητή Συνταγματική πρόβλεψη,
-δεν προβλέπεται χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων,
-με το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα δημόσια έργα, απαιτείται διάστημα ακόμη και 8-10 μηνών (από την ώρα της ένταξης σε πρόγραμμα χρηματοδότησης για να ξεκινήσει το έργο,
-με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο οι Περιφέρειες δεν μπορούν να προχωρήσουν σε λήψη μέτρων για έκνομες δραστηριότητες (καταπατήσεις) στα ρέματα.
Στις Περιφέρειες έχουμε αποδείξει ότι είμαστε αποτελεσματικοί. Όμως, δεν μπορείς να αναλαμβάνεις μια αρμοδιότητα έτσι, γενικά και αόριστα, χωρίς τα κατάλληλα μέσα για να την ασκήσεις αποτελεσματικά», ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ.
Πρόταση της Ένωσης Περιφερειών για το θεσμικό πλαίσιο της πολιτικής προστασίας
Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε, παράλληλα, η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας να εκπονήσει συγκεκριμένη πρόταση για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την πολιτική προστασία ώστε «να σταματήσει το φαινόμενο να μην γνωρίζει κανείς ποιος έχει ευθύνη και σε ποιο τομέα», όπως τόνισε το μέλος του ΔΣ της ΕΝΠΕ κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.