Εχθροί και ασθένειες σε αγγουριές θερμοκηπίου


Tags |

Πολλοί και σημαντικοί είναι οι εχθροί και οι ασθένειες που πλήττουν αυτό το διάστημα τις αγγουριές θερμοκηπίου. Πιο αναλυτικά:
ΩΪΔΙΟ
Είναι ασθένεια πού προκαλείται από τους μύκητες Leveillula tayrica, Erysiphe cichoracearu και Sphaerotheca fuliginea.
Συμπτώματα: Εμφάνιση μικρών, λευκών κηλίδων στην άνω και κάτω επιφάνεια των φύλλων, στους μίσχους και στους βλαστούς, με χαρακτηριστικές αλευρώδεις εξανθήσεις.
Συνθήκες ανάπτυξης: Τα κονίδια μεταφέρονται με τον άνεμο. Οι μολύνσεις πραγματοποιούνται σε θερμοκρασίες από 10-30 0C (άριστη θερμοκρασία 25-26 0C) και υγρασία 55-75%. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη και την μετάδοσή του .
ΘΡΙΠΑΣ (Thrips tabaci, Frankliniella occidentalis)
Διαπιστώσεις: Συνεχίζεται η παρουσία του εντόμου στις καλλιέργειες με Αγγούρι θερμοκηπίου με μέτριους έως υψηλούς πληθυσμούς. Οι θρίπες είναι φορείς ιώσεων.
Συστάσεις: Συνιστάται ψεκασμός με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.
ΑΛΕΥΡΩΔΗΣ
Διαπιστώσεις: Οι πληθυσμοί του εντόμου είναι μέτριοι έως υψηλοί στις καλλιέργειες με Αγγούρι θερμοκηπίου. Είναι φορέας ιώσεων και η προσβολή από τον αλευρώδη προκαλεί μείωση της ποσότητας και ποιότητας της παραγωγής.
Συστάσεις: Συστήνεται οι ψεκασμοί για τον αλευρώδη να γίνονται κατά προτίμηση πολύ πρωί ή το σούρουπο, διότι όλος ο πληθυσμός βρίσκεται στο κάτω μέρος των φύλλων, με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα (με δραστικές ουσίες imidacloprid, pyriproxyfen, pymetrozine, acetamiprid κ.α.)
ΠΡΟΣΟΧΗ Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.
Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται για τις γεωργικές προειδοποιήσεις της Αγγουριάς να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα στην Υπηρεσία μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση email: fyto12@otenet.gr
Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο διαδίκτυο https://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/agricultural-warnings