Μάξιμος: Να αποκατασταθεί ο οδικός άξονας Ροδιάς-Συκαμινέας!


Tags |

Αν υπάρχει στο σχεδιασμό της πολιτείας η υλοποίηση του έργου αποκατάστασης του οδικού άξονα Ροδιάς-Συκαμινέας και αν ναι σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία και ποιο το χρονοδιάγραμμα διεκπεραίωσης των απαραίτητων διαδικασιών ώστε να ξεκινήσουν τα έργα, ζητά να πληροφορηθεί ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Ο Θεσσαλός πολιτικός κατέθεσε ερώτηση στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σπίρτζη μετά την ενημέρωση που είχε, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Συκαμινέα Ελασσόνας από τον πρόεδρο κ. Κωνσταντίνο Μωραΐτη και κατοίκους του χωριού, για την επικινδυνότητα του δρόμου που τη συνδέει με τη Λάρισα.
Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ερώτησή του σημειώνει τα εξής:
«Η πολιτεία οφείλει να δίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στη βελτίωση των βασικών οδικών υποδομών στις ορεινές περιοχές, όπου η πρόσβαση λόγω της γεωμορφολογίας καθίσταται πιο δύσκολη. Το ασφαλές οδικό δίκτυο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τις μετακινήσεις του πληθυσμού και αποτελεί καθοριστικό παράγοντα, προκειμένου τα χωριά των ορεινών περιοχών να παραμείνουν ζωντανά.
Οι κάτοικοι και οι τοπικές αρχές της Συκαμινέας Ολύμπου διαμαρτύρονται για την κατάσταση του επαρχιακού οδικού δικτύου που οδηγεί στο χωριό τους, καθώς δεν υπάρχει ασφαλής πρόσβαση. Το γεγονός αυτό, εκτός της επικινδυνότητας που συνεπάγεται, αποτελεί τροχοπέδη και σε οποιαδήποτε αναπτυξιακή προσπάθεια για την αξιοποίηση του φυσικού κάλλους και των μνημείων, ως πόλο έλξης τουρισμού της περιοχής.
Στον υπάρχοντα ορεινό δρόμο, εκτός από την κακή κατάσταση του οδοστρώματος κατά την άνοδο προς το χωριό, υφίσταται και έντονο πρόβλημα με τις κατολισθήσεις βράχων. Όπως τονίζουν οι κάτοικοι, παρότι ο δρόμος αυτός αποτελεί την κύρια πρόσβαση από και προς τη Λάρισα για το χωριό τους άλλα και την διπλανή Καρυά και κατά καιρούς έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα λόγω κατολισθήσεων και φθορών στο οδόστρωμα, τα απαραίτητα έργα για την αποκατάσταση του δρόμου παραμένουν σε εκκρεμότητα εδώ και καιρό, χωρίς να υπάρχει κανένα σαφές χρονοδιάγραμμα.
Κατά την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Υποδομών κ. Γιώργου Δέδε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας τον Οκτώβριο του 2016, είχε ανακοινωθεί στον τύπο (ΕΡΤ, 07.10.2016), μεταξύ έργων αξίας 42,8 εκατ. ευρώ για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, η ένταξη για χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΟΜΕΔΙ του έργου που αφορά τον συγκεκριμένο δρόμο, δηλαδή σύμφωνα με τις ανακοινώσεις “Γ1. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΑΤΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗΣ ΟΔΟΥ ΡΟΔΙΑΣ-ΣΥΚΑΜΙΝΕΑΣ Π.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΕΡ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (Π/Υ 1.460.000,00 ευρώ)”. Έκτοτε, και παρότι τα προβλήματα στο προαναφερόμενο οδικό δίκτυο βαίνουν αυξανόμενα, δεν έχει υπάρξει κάποια ουσιαστική εξέλιξη στην πράξη, γεγονός που προκαλεί τις διαμαρτυρίες από τις τοπικές αρχές και τους κατοίκους του χωριού».