- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Μάξιμος: Μέτρα για ζημιές σε καλλιέργειες από αγριογούρουνα

Αν θα υπάρξει ασφαλιστική κάλυψη από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές στις καλλιέργειες από τα αγριογούρουνα, αλλά και επιμήκυνση της περιόδου για το κυνήγι αγριογούρουνου ρωτά -μεταξύ άλλων- ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου και Περιβάλλοντος κ. Γιώργο Σταθάκη.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, που έγινε αποδέκτης διαμαρτυριών από παραγωγούς, υπογραμμίζει ότι «τα τελευταία χρόνια, το πρόβλημα των ζημιών σε αγροτικές καλλιέργειες από αγριογούρουνα καθίσταται ολοένα και πιο έντονο, με αποτέλεσμα οι αγρότες να διαμαρτύρονται και να αναζητούν τρόπους για την προστασία της παραγωγής τους. Από τα τέλη της άνοιξης οι επιδρομές των αγριογούρουνων σε καλλιέργειες, προς αναζήτηση τροφής, ολοένα και πυκνώνουν. Ειδικά σε περιοχές που συνορεύουν με δασωμένες ημιορεινές και ορεινές εκτάσεις, τα περιστατικά εμφάνισης μεγάλων ομάδων αγριογούρουνων που “εισβάλουν” στα χωράφια και αφανίζουν την παραγωγή προκαλούν φόβο και στους ίδιους τους αγρότες.
Η έκταση των ζημιών στις καλλιέργειες, η αδυναμία των αγροτών να αντιμετωπίσουν μόνοι τους τα φαινόμενα αυτά καθώς και τα αιτήματά τους για μια πιο “δυναμική” συνδρομή της πολιτείας για την εξεύρεση λύσεων που θα απαλύνουν το πρόβλημα, αναφέρονται συχνά στον τοπικό Τύπο για όλους τους Δήμους του νομού Λάρισας. Στην πιο πρόσφατη αναφορά στο πρόβλημα που υφίσταται (εφημερίδα Ελευθερία, 17/07/2018), οι πληγέντες αγρότες στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Ελασσόνας, διαμαρτυρήθηκαν στη δημοτική αρχή για τις καταστροφές που έχουν υποστεί σε μια πλειάδα καλλιεργειών, όπως καλαμπόκια, σιτηρά, ελιές, αμυγδαλιές, οπωροφόρα, αμπέλια και μποστάνια, και ζητούν τη μέριμνα της πολιτείας προκειμένου να βρεθεί μια ουσιαστική λύση.
Είναι γνωστό ότι η επιμειξία γουρουνιών ελευθέρας βοσκής με άγρια έχει οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων “υβριδίων”, με συνέπεια η τροφή στα καταφύγια της άγριας πανίδας να μην επαρκεί και οι επιδρομές των γουρουνιών να φτάνουν ακόμη και μέχρι τον κάμπο.
Όλοι κατανοούν τη σημασία της εύθραυστης οικολογικής ισορροπίας, γι αυτό και οι λύσεις θα πρέπει να είναι βιώσιμες, με σεβασμό στο περιβάλλον και την άγρια πανίδα άλλα και στον κόπο του αγρότη».
Κατόπιν τούτων, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς:
1. Επειδή τα τελευταία χρόνια οι επιδρομές των αγριογούρουνων και οι καταστροφές σε καλλιέργειες πριν την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου είναι σοβαρές, ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε προκειμένου να αμβλυνθεί το πρόβλημα;
2. Θα αναλάβετε πρωτοβουλία για την επιμήκυνση της διάρκειας της κυνηγητικής περιόδου για τα αγριογούρουνα;
3. Είναι στις προθέσεις σας η ασφαλιστική κάλυψη από τον ΕΛΓΑ των ζημιών στην αγροτική παραγωγή από αγριόχοιρους;
4. Θα διερευνήσετε την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων ή άλλων μέσων για την προστασία των αγροτικών εκτάσεων από τις εν λόγω ζημιές;
5. Υπάρχει κάποιος άμεσος και ασφαλής τρόπος για την προστασία των μόνιμων καλλιεργειών;