- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Κέλλας για πυρκαγιές: Ήρθε η ώρα των απαντήσεων

Ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, μετά το τέλος της ακολουθίας του Εσπερινού στο παρεκκλήσι της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, στο Κατοχώρι Φαρσάλων, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, κ.κ. Τιμοθέου, έκανε την ακόλουθη δήλωση, αναφορικά με την ανείπωτη τραγωδία της Αττικής:
‘’Η Ελλάδα πενθεί. Ως παράταξη, σεβόμενοι το εθνικό πένθος, αποφύγαμε οποιαδήποτε τοποθέτηση, που θα φόρτιζε ακόμη περισσότερο την πρωτοφανή κατάσταση, στην οποία βρέθηκε η χώρα μας. Επιλέξαμε από την πρώτη μέρα της ανείπωτης εθνικής τραγωδίας τον δρόμο της υπευθυνότητας και της αλληλεγγύης• της αλληλεγγύης, που έδειξε σύσσωμος ο ελληνικός λαός, αποδεικνύοντας, έμπρακτα, τι σημαίνει ανθρωπιά και φιλότιμο.
Ωστόσο, η λήξη του πένθους είναι τυπική. Ακόμη αναζητούμε τους αγνοουμένους και είναι άγνωστος ο τελικός αριθμός των θυμάτων. Θα χρειασθούν δεκαετίες, για να επουλωθούν τα τραύματα όσων επέζησαν, αλλά έχασαν δικούς τους ανθρώπους και είδαν περιουσίες και κόπους μιας ζωής να καταστρέφονται μέσα σε λίγα λεπτά.
Μετά και τη χθεσινή παρωδία – συνέντευξη τύπου, όπου δεν αναγνωρίσθηκε κανένα λάθος από την πολιτική ηγεσία της χώρας, τα τηλεοπτικά σόου στις πληγείσες περιοχές, μέσω των οποίων έριξαν το φταίξιμο στους πολίτες, είδαμε τον κ. Τσίπρα, λίγη ώρα πριν, να κάνει κάτι ακόμα πιο εξοργιστικό: Δήλωσε πως αναλαμβάνει ο ίδιος, πλήρως, την πολιτική ευθύνη για τα όσα συνέβησαν, χωρίς όμως να πράξει το αυτονόητο, δηλαδή να παραιτηθεί.
Υπάρχουν, όμως, αμείλικτα ερωτήματα και οι Έλληνες ζητούν απαντήσεις. Υπήρχε σχέδιο εκκένωσης στις πληγείσες περιοχές; Η επιχειρησιακή ετοιμότητα ήταν στον βαθμό, που απαιτούνταν για την «πιο επικίνδυνη μέρα του φετινού καλοκαιριού» για εκδήλωση πυρκαγιάς; Υπήρχε σχέδιο διάσωσης των ανθρώπων, που έπεσαν στη θάλασσα για να γλιτώσουν; Υπήρξε σχέδιο διαχείρισης της κρίσης στη Λεωφόρο Μαραθώνος και το Λιμάνι της Ραφήνας;
Είναι κάποια από τα ερωτήματα, που πρέπει να απαντηθούν άμεσα και να αποδοθούν ευθύνες.
Η Νέα Δημοκρατία, με αίσθημα ευθύνης, θα πράξει ό,τι είναι δυνατό, αφενός μεν, για την απάντηση των ερωτημάτων και την απόδοση ευθυνών και, αφετέρου, για την προώθηση σχεδίου, που θα αποτρέψει παρόμοιες τραγωδίες στο μέλλον.
Εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήρια μου στις οικογένειες των θυμάτων και εύχομαι να σταματήσει εδώ ο αριθμός των νεκρών και να μη ζήσει ξανά τέτοια τραγωδία η χώρα μας.’’