ΣΘΕΒ: Επαναφορά υποχρέωσης του φορολογικού πιστοποιητικού από τις επιχειρήσεις


Tags |

Επιστολή προς τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Ιωάννη Δραγασάκη, απέστειλε ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέας Νταβέλης, με την οποία ζητά την επαναφορά υποχρέωσης του φορολογικού πιστοποιητικού από τις επιχειρήσεις το οποίο εκδίδεται από νόμιμους ελεγκτές και ελεγκτικά γραφεία.
Το ετήσιο φορολογικό πιστοποιητικό εκδίδεται, πλέον, προαιρετικά για τις εταιρείες, λαμβάνοντας χαρακτήρα πληροφοριακό, χωρίς να προβλέπονται οι σχετικές κυρώσεις που ίσχυαν με προγενέστερες διατάξεις. Η διαπίστωση στο φορολογικό πιστοποιητικό παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας δεν λαμβάνεται πλέον υπόψη κατά την επιλογή υποθέσεων προς έλεγχο, αναφέρει στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέας Νταβέλης.
Μέσω της απαξίωσης του φορολογικού πιστοποιητικού, επιχειρείται η συστηματοποίηση των φορολογικών ελέγχων με την εφαρμογή αναλυτικού ελεγκτικού προγράμματος, το συστηματικό έλεγχο της εργασίας των ελεγκτών και την άμεση διεξαγωγή φορολογικού ελέγχου στις ελεγχόμενες εταιρείες, καθώς ο έλεγχος διενεργείται σε κάθε ελεγχόμενη χρήση τονίζει ο Πρόεδρος του ΣΘΕΒ.
Η έκδοση του πιστοποιητικού θα πρέπει να πραγματοποιείται κατόπιν της διενέργειας φορολογικού ελέγχου, παράλληλα με τον έλεγχο οικονομικής διαχείρισης, σε όλα τα φορολογικά αντικείμενα. Στο πιστοποιητικό θα πρέπει να περιλαμβάνονται παρατηρήσεις και παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας, η ανακριβή απόδοση φόρων που διαπιστώνονται από τα τηρούμενα βιβλία και στοιχεία, κατά τη διενέργεια του διαχειριστικού ελέγχου με κοινοποίηση μέσα σε ένα μήνα από την έκδοσή του των σχετικών αναφορών, στη Διεύθυνση Ελέγχου του Υπουργείου Οικονομικών.
Επιπλέον ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ ανέφερε και περιπτώσεις προς τον αρμόδιο Υπουργό όπου οι φορολογικές αρχές προβαίνουν σε ελέγχους κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας και αφορούν τις περιπτώσεις εταιρειών που έχουν πάρει «καθαρό» φορολογικό πιστοποιητικό για τις χρήσεις 2011 και 2012 χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις ή στοιχεία για συγκεκριμένες παραβάσεις, ειδικά προβλεπόμενες στον νόμο. Εάν δεν συντρέχουν τέτοιες περιπτώσεις, η διενέργεια φορολογικού ελέγχου δεν είναι δυνατή.
Η εισαγωγή του θεσμού του φορολογικού πιστοποιητικού στην ελληνική νομοθεσία, που για πρώτη φορά εφαρμόστηκε κατά τη χρήση του 2011, αποτέλεσε μια δοκιμασμένη καλή διοικητική πρακτική καθώς δημιούργησε ένα νέο πλαίσιο εμπιστοσύνης μεταξύ επιχειρήσεων και φορολογικής διοίκησης και συνέβαλε καθοριστικά στη βελτίωση τόσο των φορολογικών εσόδων όσο και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Καταλήγοντας στην επιστολή του, ο Πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέας Νταβέλης ζητά την άμεση εφαρμογή – υποχρέωση του φορολογικού πιστοποιητικού και την επαναφορά των προηγούμενων διατάξεων.
Η επιστολή κοινοποιήθηκε στον Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιο Πιτσιόρλα, στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό και στους Βουλευτές Θεσσαλίας.