Και έξω …δεν πάμε καλά – Του Μάξιμου Χαρακόπουλου


Tags |

«Έξω πάμε καλά» συνήθιζε να λέει ο εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής στα χρόνια μετά τη μεταπολίτευση, όταν αναλώθηκε σε μια εργώδη προσπάθεια για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ -τότε ΕΟΚ. Δεν μπορούμε, δυστυχώς, να πούμε το ίδιο και σήμερα.Αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ «τακτοποίησε» καταλλήλως τα οικονομικά της χώρας, δεσμεύοντάς την για πολλές δεκαετίες μεδυσθεώρηταπλεονάσματα, περικοπές σε συντάξεις και μισθούςκαι άλλα δεινά, καταπιάστηκεεσχάτωςκαι με την εξωτερική πολιτική. Κυριολεκτικώς, ως ταύροισε υαλοπωλείο,ο πρωθυπουργός καιη ηγεσία του υπουργείου των Εξωτερικών, σπεύδουνασθμαίνοντας ναανοίξουν άρον άρονόλα ταλεγόμεναεθνικά ζητήματα,προκαλώντας εύλογες ανησυχίες για τις μελλοντικές εξελίξεις.
Κατ’ αρχάς,ενάντια στην ιστορία,στα αισθήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαούαλλάκαι στη λογική,η κυβέρνηση προχώρησε στη συμφωνία των Πρεσπών. Μ’ αυτήν για πρώτη φορά παραχώρησε«μακεδονική»γλώσσα,«μακεδονική»εθνότητα και«μακεδονική»ιστορία.Δεν υπάρχει αμφιβολία ότιπολλοίείναιαυτοί πουχαίρονται για τη συμφωνία, τόσο στα Σκόπια, όσοκαι από τους διεθνείς παράγοντες,που έχουν δικούς τους σχεδιασμούς και συμφέροντα. Για εμάς, όμως,ήδη ο απολογισμός είναιαρκούντωςζημιογόνος.
Την ίδια ώρα, έχοντας πάρει φόρα,και αγνοώντας τις γενικευμένες αντιδράσεις, η κυβέρνησηπροσπαθείνα τελειώσει και ταπολλάεκκρεμήζητήματα με την Αλβανία.Απότοομιχλώδεςτοπίο των παρασκηνιακών διαπραγματεύσεωνεμφανίζονταιξάφνουπληροφορίες που προκαλούν ρίγος. Όπως π.χ.αυτά πουξεστόμισεο επίτροποςΧανγια αλλαγή των συνόρων, εννοώντας,όπως μας καθησύχασαν,τις πυραμίδες στα σύνορα.Αλλά καιγιαμια πιθανήαπαγόρευσηχρήσηςτου ονόματος«Βόρεια Ήπειρος», που θα μπει στη ζυγαριά με τις διεκδικήσεις των «Τσάμηδων», κάτι για το οποίοδενυπήρξανδιαψεύσεις.
Σαν να μην έφθαναν όλα τα προηγούμενα, οι κυβερνητικοί«φωστήρες»παίζουν επικίνδυναπαιχνίδιακαιστηΘράκη. ΟΤαγίπΕρντογάνμας αποκάλυψεπωςο Τσίπρας τον διαβεβαίωσε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟότιο μουφτήςπλέονθα εκλέγεται –ένα πάγιο αίτημα της Άγκυρας και διαφόρων ύποπτων κύκλων στην περιοχή. Ότι ήδηυπήρχαντέτοιες σκέψεις τογνωρίζαμε,άλλωστε,απότα προ μηνώνλεχθέντατου κ.Γαβρόγλου. Κι όλ’αυτά συμβαίνουν, μετάτο παροιμιώδες φιάσκοτης επίσκεψηςτου «σουλτάνου»στην Αθήνα,τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο και Κύπρο,και τη σύλληψη και κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που παραμένουν στις τουρκικές φυλακές για πάνω από 140 ημέρες.
Κερασάκι στη τούρτα των «ευφυών» κινήσεων στην σκακιέρα της ελληνικής διπλωματίας αποτέλεσε η πρωτοφανής κρίση στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις, οι οποίες ουδέποτε βρέθηκαν σε τέτοιο επίπεδο, ακόμη και στο ζενίθ του ψυχρού πολέμου. Κι όλα αυτάαπό μια κυβέρνηση που πριν τρία χρόνιαεκδήλωνε την επιθυμία της να βάλει την Ελλάδα σε ρωσικά«λιμάνια» -δηλώσεις Τσίπρα στην Αγ. Πετρούπολη(18.06.15). Με βαρύτατες κατηγορίες προς τη ρωσική πλευρά,λεπτομέρειες των οποίωνακόμη κανείς από την αντιπολίτευση δεν γνωρίζει,οδηγηθήκαμε στην απέλαση τεσσάρων Ρώσων διπλωματών και, ως αντίποινα, την ακύρωση της επίσκεψηςΛαβρόφστην Αθήνα,και πιθανές άλλες συνέπειες, με μια χώρα που διατηρούμε ισχυρούς οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς.
Μη έχοντας ακριβή γνώση των γεγονότων, δεν μπορούν να εξαχθούνασφαλήσυμπεράσματα.Ωστόσο, πιστεύουμε ότι τέτοιαζητήματα χρήζουν «χειρουργικής» μεταχείρισης, και δεν καθίστανται εργαλείοφθηνήςεπικοινωνιακής πολιτικής, που στοχεύει, μεταξύ άλλων,στην υπονόμευσητωνεσωτερικώναντικυβερνητικών αντιδράσεων.
Δυστυχώς, ο τρόπος άσκησης της εξωτερικής πολιτικής από την παρούσα κυβέρνηση,διέπεται,εκτός των άλλων,απόπαρορμητισμό, έλλειψη ψυχραιμίας και αλαζονεία. Σε αντίθεση με ταειωθόταμέχρι και το 2015, οι κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνονται ενκρυπτώ, χωρίς ουσιαστική ενημέρωση της αντιπολίτευσης και κυρίως χωρίς χάραξηενιαίας εθνικήςγραμμής. Τα αχαρτογράφητα νερά,στα οποία μας έχει βάλει η κυβέρνησηΣΥΡΙΖΑΝΕΛ,ενέχουν σοβαρότατους κινδύνους.Αυτό είναι ένας ακόμη λόγος που πρέπει να επισπευσθούν οι εκλογές,ώστε ναπέσει σύντομαηαυλαία του πειράματος της «πρώτης φορά αριστερά».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είναι αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης.