- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Η υποχρέωση του εσταυρωμένου – Του Μάξιμου Χαρακόπουλου

Η πρόσφατη κυβερνητική κρίση στη Γερμανία για το μεταναστευτικό δεν υπήρξε κεραυνός εν αιθρία, ιδιαίτερα για όσους στα μέσα Δεκεμβρίου του 2017 προσγειωθήκαμε στο Μόναχο. Η υποδοχή μας ήταν κυριολεκτικά ψυχρή. Κατεβήκαμε από το αεροπλάνο σε μια πίστα αεροδρομίου που ήδη είχε πιάσει χιόνι. Έπρεπε να επιβιβαστούμε σε λεωφορεία που μας οδήγησαν στην άλλη άκρη του αεροδρομίου, προκειμένου να υποστούμε έλεγχο διαβατηρίων, καίτοι η Ελλάδα είναι μέλος της ζώνης του Σένγκεν. Λίγες μέρες πριν, στη βουλή, καυτηρίαζα τους ταπεινωτικούς ελέγχους που επιβλήθηκαν στα γερμανικά αεροδρόμια για τους ταξιδιώτες από την Ελλάδα που τους αντιμετώπιζαν ως Ευρωπαίους πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Βρεθήκαμε στη Γερμανία, αρχικά στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας και ακολούθως στο Βερολίνο, μια μικρή ομάδα βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων, προσκεκλημένη του ιδρύματος «Χανς Ζάιντελ» του CSU, της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ελληνογερμανικός πολιτικός διάλογος Ελλήνων και Γερμανών Βουλευτών και διαμορφωτών γνώμης». Στα πρώτα χρόνια της κρίσης περίσσεψε η καχυποψία ανάμεσα σε Έλληνες και Γερμανούς, στην οποία επένδυσαν δυνάμεις του λαϊκισμού και στις δυο πλευρές. Στόχος του προγράμματος, η αλληλοκατανόηση κοινοβουλευτικών και διαμορφωτών γνώμης στις δυο χώρες.
Στο τριήμερο σφιχτό πρόγραμμα είχαμε συναντήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες, όπως τον γνωστό στην Ελλάδα, τότε υφυπουργό Ανάπτυξης της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης JoachimFuchtel. Οι πλέον, όμως, ενδιαφέρουσες συνεργασίες ήταν με ηγετικά στελέχη του CSU κυρίως όσον αφορά το μεταναστευτικό, όπως επίσης και το πρωινό εργασίας -φυσικά με μπρέτσελ- με τη Διεύθυνση της μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδας της δεξιάς MunchnerMerkur, οι απόψεις της οποίας μόνο αδιάφορους δεν αφήνουν τους Χριστιανοκοινωνιστές.
Στις συναντήσεις που είχαμε, μεταξύ άλλων, με τον έμπειρο αντιπρόεδρο του Βαυαρικού Κοινοβουλίου και πρώην υπουργό ReinholdBlocklet, τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Κ.Ο. του CSU ThomasKreuzer και FlorianHerrmann, τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα MarkusBlume, εισπράξαμε τη βαθύτατη δυσαρέσκεια των Βαυαρών πολιτικών για την μεταναστευτική πολιτική που ακολουθούσε ο κυβερνητικός συνασπισμός που στήριζαν. Όταν στις πρώτες συναντήσεις θέσαμε το ζήτημα των ταξιδιωτικών ελέγχων που και οι ίδιοι υπέστημεν, οι απαντήσεις που λάβαμε ενίσχυσαν τις υποψίες μας ότι επεβλήθησαν σε μεγάλο βαθμό για εσωτερική κατανάλωση, με άλλοθι βέβαια ελληνικές πλημμέλειες, προκειμένου να διασκεδαστούν οι φοβίες των Γερμανών πολιτών. Ήδη, το μεταναστευτικό και η «χαλαρή» αντιμετώπισή του η οποία καταλογίζεται στην ΆγκελαΜέρκελ, όπως και η γενικότερη στροφή της στο κέντρο, θεωρείται ότι στοίχησε στις εθνικές εκλογές στο CSU την απώλεια, για πρώτη φορά μετά τον Πόλεμο, της απόλυτης πλειοψηφίας στη Βαυαρία. Την περίοδο της μεγάλης μεταναστευτικής κρίσης 2015-16 από τη Βαυαρία πέρασαν περισσότεροι από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες, κάτι που επηρέασε την ψυχολογία των πολιτών, και ενίσχυσε επικίνδυνα το ακροδεξιό ξενοφοβικόAfD, που δεν θα ήθελαν να εδραιωθεί στα δεξιά της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης.
Πιο αποκαλυπτική ήταν η επίσκεψή μας στα κεντρικά γραφεία της εφημερίδας MunchnerMerkur. Ο ελληνικής καταγωγής αρχισυντάκτης Γιώργος Αναστασιάδης μας είπε ότι αν και έπαψε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα να είναι πρωτοσέλιδη είδηση, τη θέση της πήραν οι μεταναστευτικές ροές για τις οποίες, όμως, ενοχοποιείται η Ελλάδα! Μας περιέγραψε εικόνες από γειτονιές που μετατρέπονται σε γκέτο με μαντιλοφορούσεςμουσουλμάνες, όπως πέριξ του σταθμού του Μονάχου, υποστηρίζοντας με πάθος ότι αλλοιώνεται η ιστορική ταυτότητα της πόλης και γενικότερα της χώρας.
Αν η μεγάλη αυτή εφημερίδα διερμηνεύει και τα πιστεύω της πλειοψηφίας των πολιτών της Βαυαρίας, τότε εύκολα εξηγείται όχι μόνο το παρ’ ολίγον διαζύγιο στη γερμανική κεντροδεξιά, αλλά και η ψήφιση από την τοπική κυβέρνηση του «Kreuzpflicht», της «υποχρέωσης του εσταυρωμένου», που προβλέπει την τοποθέτηση από την 1η Ιουνίου του εσταυρωμένου στις εισόδους όλων των δημοσίων κτιρίων.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είναι αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης.