- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Στη φάση της υλοποίησης τρία έργα για το Πανεπιστημιακό

Ολοκληρώθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες σύνταξης – υποβολής και ελέγχου και δόθηκε η έγκριση δημοπράτησης από τη Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Θεσσαλίας σε τρία (3) έργα του Π.Ε.Π. Θεσσαλίας 2014-2020, με Δικαιούχο, Κύριο και Φορέα Υλοποίησης το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Τα έργα συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εθνικούς πόρους.  Συγκεκριμένα, προεγκρίθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης των έργων :

 

  1. Προμήθεια εξοπλισμού για τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Π.Γ.Ν. Λάρισας, προϋπολογισμού 380.000,00 ευρώ.
  2. Προμήθεια και εγκατάσταση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για το Εργαστήριο Ακτινοδιαγνωστικής – Ιατρικής Απεικόνισης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, προϋπολογισμού 100.000,00 ευρώ.
  3. Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τα χειρουργεία του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, προϋπολογισμού 651.000,00 ευρώ.

Ακολουθεί πλέον η έγκριση και δημοσιοποίηση των Προκηρύξεις από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας – Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, για την ανάδειξη Αναδόχων και υλοποίηση των έργων. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός:

«Στηρίζουμε τη δημόσια υγεία γιατί σύνθημα της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι να δημιουργήσουμε ένα σύστημα στο οποίο οι πλούσιοι να προστρέχουν στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και όχι οι φτωχοί σε ιδιωτικές. Μέσω του ΕΣΠΑ υλοποιήσαμε εκατοντάδες έργα υγείας συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 65 εκατ. ευρώ. Σήμερα θέτουμε στη φάση της υλοποίησης άλλα τρία χρήσιμα έργα για το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο, που είναι το τριτοβάθμιο νοσοκομείο όχι μόνο της Θεσσαλίας αλλά και της Κεντρική Ελλάδας. Τα μηχανήματα που πρόκειται να προμηθευτεί το νοσοκομείο πρόκειται να αναβαθμίσουν την ποιότητα των παρερχομένων υπηρεσιών και θα προσφέρουν σύγχρονες υπηρεσίες στους συνανθρώπους μας. Για το έργο αυτό όπως και για όλα όσα έχουν υλοποιηθεί μέχρι τώρα, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου για τη δημιουργική συνεργασία».

 

Το αντικείμενο των έργων είναι :

  1. Προμήθεια εξοπλισμού για τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Π.Γ.Ν. Λάρισας :

Το έργο αφορά στην προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας της Κλινικής Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και ειδικότερα, ένας κεντρικός σταθμός με δέκα μόνιτορ παρακολούθησης ζωτικών λειτουργιών και ένας υπερηχοτομογράφος τρισδιάστατης απεικόνισης. Τα βασικά χαρακτηριστικά του υπερηχοτομογράφου είναι η απεικόνιση των καρδιακών κοιλοτήτων, της αιμάτωσης του μυοκαρδίου, των αγγείων και των οργάνων του σώματος μέσω σύγχρονων προγραμμάτων. Ο υπερηχοτομογράφος πέραν της βασικής του μονάδας με οθόνη αφής συνοδεύεται από επτά κεφαλές (linear array, convex array, διοισοφάγειο, διαθωρακική και τρισδιάστατη διαθωρακική, micro convex, probe συνεχούς doppler). Τα βασικά χαρακτηριστικά του κεντρικού σταθμού με τα δέκα μόνιτορ είναι η δυνατότητα παρακολούθησης ταυτόχρονα 10 ασθενών με 4 κυματομορφές για τον καθένα και εξαγωγή μετρήσεων επί των κυματομορφών αυτών. Το κάθε μόνιτορ με χρήση των κατάλληλων ενισχυτών μπορεί να παρακολουθεί ηλεκτροκαρδιογράφημα, αιματηρές και αναίμακτες πιέσεις, κορεσμό οξυγόνου, θερμοκρασία και επιπλέον να έχει τη δυνατότητα ανάλυσης αρρυθμιών. Επίσης, συνοδεύονται από ενισχυτές καπνογραφίας, βάθους αναισθησίας, καρδιακής παροχής, φλεβικού οξυγόνου, σπειρομετρίας και ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος. Ο κεντρικός σταθμός με τα 10 μόνιτορ θα αντικαταστήσει αντίστοιχο πολύ παλαιάς τεχνολογίας που βρίσκεται σε μία εκ των δύο αιθουσών της ΜΕΘ και ουσιαστικά θα επαναφέρει τη ΜΕΘ στην πλήρη δυναμικότητά της. Αντίστοιχα, ο υπό προμήθεια υπερηχοτομογράφος θα αντικαταστήσει παλαιότερης τεχνολογίας υπερηχοτομογράφο και θα προσδώσει νέες δυνατότητες στην παρακολούθηση των ασθενών.

 

  1. Προμήθεια και εγκατάσταση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για το Εργαστήριο Ακτινοδιαγνωστικής – Ιατρικής Απεικόνισης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας :

Το έργο αφορά στην αντικατάσταση ενός όρθιου ψηφιακού bucky που βρίσκεται εκτός λειτουργίας και ενός ψηφιοποιητή ακτινολογικών κασετών με δύο ασύρματους επίπεδους ψηφιακούς ανιχνευτές συνοδευόμενους από τους αντίστοιχους σταθμούς εργασίας. Με τα δύο αυτά μηχανήματα θα αναβαθμιστούν οι ικανότητες των δύο ακτινολογικών αιθουσών του Εργαστηρίου Ακτινοδιαγνωστικής – Ιατρικής απεικόνισης, οι οποίες εξυπηρετούν το σύνολο των κλινικών και τμημάτων του Νοσοκομείου. Τα βασικά χαρακτηριστικά του ασύρματου ανιχνευτή και του σταθμού εργασίας είναι τα εξής: – το μέγεθος του ψηφιακού ανιχνευτή είναι 43Χ43 εκ, τεχνολογίας άμορφης σιλικόνης και μέγεθος pixel μικρότερο των 150μm, – ο ανιχνευτής είναι κατάλληλος για ακτινολογικές εξετάσεις θώρακος, κοιλίας, σπονδυλικής στήλης, άνω και κάτω άκρων και ως εκ τούτου μπορεί να τοποθετηθεί τόσο σε όρθιο bucky (ορθοστάτη) όσο και σε εξεταστική κλίνη. Επίσης είναι αφαιρούμενος προκειμένου να χρησιμοποιείται σε εξετάσεις ελεύθερης έκθεσης, – ο σταθμός εργασίας διαθέτει πολλές λειτουργίες επεξεργασίας εικόνας ενώ έχει μεγάλη αποθηκευτική δυνατότητα. Επίσης μπορεί να αποστείλει προς εκτύπωση τις λαμβανόμενες εικόνες από τον ανιχνευτή μέσω πρωτοκόλλου DICOM καθώς και αποστολή τους σε σύστημα αποθήκευσης ιατρικών εικόνων – ο σταθμός εργασίας διαθέτει οθόνη υψηλής ευκρίνειας μεγέθους τουλάχιστων 19 ιντσών για διευκόλυνση των χειριστών.

Η προμήθεια των δύο ασύρματων επίπεδων ψηφιακών ανιχνευτών θα έχει ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στο σύνολο του πληθυσμού ευθύνης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, που ως τριτοβάθμιο Νοσοκομείο καλύπτει την περιοχή της περιφέρειας Θεσσαλίας. Το άμεσο αποτέλεσμα είναι η κατακόρυφη βελτίωση της ροής εργασίας λόγω της σημαντικής μείωσης του χρόνου που απαιτείται για την ολοκλήρωση μιας ακτινογραφίας, που θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση του χρόνου αναμονής των ασθενών.

 

  1. Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τα χειρουργεία του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας :

Το έργο αφορά στην προμήθεια νέων ειδών (τροχήλατα τραπέζια εργαλειοδοσίας, τραπέζια εργαλειοδοσίας τύπου MAYO, φορεία μεταφοράς ασθενών, στεγνωτήριο χειρουργικών εργαλείων, χειρουργική διαθερμία με ρεζεκτοσκόπιο) αλλά και στην αντικατάσταση εξοπλισμού παρωχημένης τεχνολογίας (χειρουργικές τράπεζες, προβολείς χειρουργείου, χειρουργικές διαθερμίες, πλυντήρια χειρουργικών εργαλείων, πλυντήριο υπερήχων, πλυντήριο υποδημάτων) για την κάλυψη χρόνιων αναγκών των Χειρουργείων του Νοσοκομείου.

Τα Χειρουργεία αποτελούν νευραλγικό παράγοντα στην καθημερινή λειτουργία του Νοσοκομείου. Η απρόσκοπτη λειτουργία τους είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία συνολικά του Νοσοκομείου και για την εξυπηρέτηση των πολιτών της Περιφέρειας Θεσσαλίας με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, με βελτίωση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.