Νέος εξοπλισμός για το Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα του ΓΝΛ


Tags |

Νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 αποκτά το Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας προϋπολογισμού 536.000 ευρώ μετά την έγκριση που έδωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός. Συγκεκριμένα εντάσσεται στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας το έργο «Προμήθεια Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού για το Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας». Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Όπως ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Η αιρετή Περιφέρεια, με σεβασμό και ενδιαφέρον για το συνάνθρωπο εξοπλίζει με νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό τα δημόσια Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Θεσσαλίας. Ο ιατρικός εξοπλισμός ενός νοσοκομείου μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα της αξιοπιστίας του νοσοκομείου σε συνδυασμό πάντα με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που τον χειρίζεται. Με το έργο αυτό ενισχύουμε το Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα έτσι ώστε να παρέχεται ορθή διαγνωστική και θεραπευτική ιατρική περίθαλψη στους συμπολίτες μας. Επιθυμούμε το σύστημα δημόσιας υγείας στη Θεσσαλία να συνεχίσει να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες ολοκληρωμένης φροντίδας και πρόνοιας προς το κοινωνικό σύνολο».

Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει:
α. Έναν (1) Ψηφιακό Μαστογράφο.
β. Ένα (1) ακτινοσκοπικό ψηφιακό συγκρότημα τροχήλατο, τύπου C-ARM.
γ. Δύο (2) Ακτινολογικά συγκροτήματα (με ανάρτηση οροφής)
δ. Δύο (2) Φορητά ακτινογραφικά (Τροχήλατα ακτινολογικά συστήματα)
ε. Έναν (1) Υπερηχοτομογράφο γενικής χρήσης.

ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ: Ο υπάρχων εξοπλισμός του νοσοκομείου είναι ξεπερασμένος και έχει ως άμεσο αντίκτυπο τη συχνή εμφάνιση βλαβών η οποία μειώνει σημαντικά τη διαθεσιμότητα των μηχανημάτων. Η εμφάνιση των βλαβών περιορίζει τη δυνατότητα εξυπηρέτησης του μεγάλου αριθμού ασθενών της περιοχής ευθύνης του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας καθώς αυξάνεται ο χρόνος αναμονής των ασθενών και επομένως και η ταλαιπωρία τους. Η προμήθεια των μηχανημάτων, σε αντικατάσταση ισάριθμων μηχανημάτων πεπαλαιωμένης τεχνολογίας, θα έχει ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς της περιοχής ευθύνης του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Το άμεσο αποτέλεσμα μέσω της αυξημένης διαθεσιμότητας των μηχανημάτων θα είναι σημαντική μείωση του χρόνου αναμονής των ασθενών ενώ παράλληλα οι ασθενείς θα ωφεληθούν από την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων διάγνωσης – θεραπείας με προφανή θετικά οφέλη στην αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν.

Το έργο στοχεύει στην βέλτιστη χρήση των υπηρεσιών υγείας από τον πληθυσμό στόχο και συμβάλλει στον ειδικό στόχο της πρόσκλησης “Βελτίωση της πρόσβασης και χρήσης των υποδομών υγείας” και στον δείκτη αποτελέσματος της πρόσκλησης “Βελτίωση της πρόσβασης και χρήσης των υπηρεσιών υγείας (δευτεροβάθμια)”.

Ωφελείται ο πληθυσμός ευθύνης του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας καθώς θα του παρέχονται ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας με σύγχρονα μηχανήματα και χωρίς να αναβάλλονται εξετάσεις λόγω των συχνών βλαβών που ανακύπτουν στα υφιστάμενα μηχανήματα.