- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

ΕΚΛ: Παράσταση διαμαρτυρίας στην περιφερειακή διεύθυνση του ΟΑΕΔ

Το Δ.Σ του Εργατουπαλληλικού Κέντρου Ν. Λάρισας, θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 7 Ιούνη, στις 11 π.μ, παράσταση διαμαρτυρίας στην περιφερειακή διεύθυνση Θεσσαλίας του ΟΑΕΔ, όπου θα καταθέσει το παρακάτω υπόμνημα, προς την διοικήτρια του ΟΑΕΔ και το Δ.Σ, με το οποίο ζητά ουσιαστικές πολιτικές στήριξης των ανέργων και ουσιαστικά μέτρα για την δημιουργία πραγματικών νέων θέσεων εργασίας, με πλήρη και σταθερή εργασία, όπως έχει κάνει επανειλημμένα και στο παρελθόν.

 Το αποτέλεσμα είναι η ανεργία να βρίσκεται σε μεγάλα επίπεδα, τόσο στο Ν. Λάρισας (25.000 περίπου γραμμένοι στον ΟΑΕΔ), όσο και γενικότερα στη χώρα, παρά τις λεγόμενες «ενεργητικές πολιτικές αντιμετώπισης της ανεργίας», τις οποίες εφαρμόζεται, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Βεβαίως η πραγματική ανεργία, είναι μεγαλύτερη αν συνυπολογίσουμε ότι:

 

Αλλά και η πλειοψηφία πλέον όσων προσλαμβάνονται, είναι με μερική απασχόληση, δηλαδή μοιράζεται μια θέση εργασίας σε 2 άτομα, έτσι λοιπόν όχι μείωση, αλλά και εξαφάνιση της ανεργίας μπορεί να μας ανακοινώσετε.

Αντι όμως για μέτρα στήριξης των ανέργων, που μόλις το 10% του 1 εκατομμύριου περίπου εγγεγραμμένων, δικαιούται το ισχνό επίδομα των 361 ευρώ το μήνα και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε βασικές ανάγκες τους και αντι για ουσιαστικά μέτρα περιορισμού της ανεργίας, ο ΟΑΕΔ και η κυβέρνηση, ανακοινώνεται κατά διαστήματα ξανά και ξανά τις δήθεν «ενεργητικές πολιτικές» που αποδεδειγμένα δεν δίνουν λύση στην ανεργία.

Το ΕΚΝΛ, εκφράζει την αντίθεσή του στην συνέχιση των επιδοτούμενων προγραμμάτων της εργοδοσίας, με τα οποία εξασφαλίζουν επιχειρηματίες ζεστό χρήμα στις τσέπες τους, πάμφθηνο ή τζάμπα εργατικό δυναμικό για ολιγόμηνη απασχόληση, ανακυκλώνοντας ουσιαστικά τους ανέργους με τους εργαζόμενους, με κακοπληρωμένους μισθούς, που συνήθως απολύονται μόλις τελειώσει το πρόγραμμα και πάλι από την αρχή.

Αυτά τα προγράμματα εφαρμόζονται πάνω από 20 χρόνια στην Ελλάδα και έχουν δοθεί από τις εισφορές των εργαζομένων στον ΟΑΕΔ, δισεκατομμύρια ευρώ σε εργοδότες, χωρίς όμως να δημιουργούν πραγματικές νέες θέσεις εργασίας, αλλά ανακύκλωση της ανεργίας, η οποία παραμένει σε τοπικό επίπεδο και πανελλαδικό σε πολύ μεγάλα ύψη και μάλιστα η μακροχρόνια χωρίς καμία στήριξη.

Σε ότι αφορά τα επιδοτούμενα προγράμματα για να κάνουν οι άνεργοι επιχειρήσεις, λες και έχουμε έλλειψη επιχειρήσεων και όχι αγοραστικής ικανότητας, ούτε αυτά ευδοκίμησαν τόσα χρόνια, αφού πολλές απ’ αυτές κλείνουν μόλις τελειώνει η υποχρέωση του προγράμματος. Εδώ δεν αντέχουν οι υπάρχουσες επιχειρήσεις που λειτουργούσαν δεκαετίες, κάτω από το βάρος της επέλασης των μεγαλοκαταστημάτων, της άγριας φοροληστείας, της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών τους, της αντιλαϊκής πολιτικής γενικότερα.

Η κυβέρνηση με τον κυκλώνα των επιδοτούμενων προγραμμάτων ολιγόμηνης απασχόλησης, έχει μετατρέψει τον ΟΑΕΔ, από οργανισμό προστασίας των ανέργων, σε οργανισμό στήριξης της εργοδοσίας, τον μεγαλύτερο dealer των ελαστικών σχέσεων εργασίας, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

 

Απέναντι σ’ αυτή την δραματική κατάσταση των ανέργων και των οικογενειών τους, το ΕΚΝΛ, διεκδικεί τα παρακάτω αιτήματα για την στήριξη των ανέργων και για τον περιορισμό της ανεργίας, όσο μπορεί αυτό να γίνει στο πλαίσιο του καπιταλισμού, χωρίς να δίνονται τα χρήματα των εργαζομένων στις επιχειρήσεις.

 

Μέτρα στήριξης των ανέργων και των οικογενειών τους

 

Μέτρα για τον περιορισμό της ανεργίας και την εξασφάλιση πλήρους και σταθερής εργασίας