Μάξιμος: Συντονισμένη αντίδραση για την προστασία εκκλησιών στα κατεχόμενα


Tags |

«Η συμπεριφορά της Τουρκίας που συνεχίζει την πολιτική της γενοκτονίας της μνήμης, τόσο στο εσωτερικό όσο και στις περιοχές που δρα ο τουρκικός στρατός, όπως το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, πρέπει να έχει την συντονισμένη αντίδραση Ελλάδος και Κύπρου. Οι βαρβαρότητες σε μνημεία και εκκλησίες δεν μπορούν να εξαφανίσουν την ιστορική μνήμη, όσο εμείς δεν την αφήνουμε να λησμονηθεί». Τα παραπάνω δήλωσε ο εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την απάντηση που έλαβε από τον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά, σε ερώτησή του για τις καταστροφές εκκλησιών και κειμηλίων στην κατεχόμενη Κύπρο.

Στην απάντηση του ο κ. Κοτζιάς αναφέρει ότι «η προστασία της χριστιανικής ιστορικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ευρύτερης ελληνικής πολιτισμικής ταυτότητας, συνιστά προτεραιότητα τόσο της ελληνικής, όσο, βεβαίως και πρωτίστως, της κυπριακής κυβέρνησης, οι οποίες, ευρισκόμενες σε συντονισμό, εγείρουν το θέμα στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς και αναλαμβάνουν από κοινού πρωτοβουλίες για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας.

Σε απάντηση στα δύο ερωτήματά σας, αναφέρεται ενδεικτικά, ως μείζων πρόσφατη πρωτοβουλία, η υπογραφή της ‘‘Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της λεηλασίας των αρχαιοτήτων και της παράνομης διακίνησης αυτών μέσω των αγορών τέχνης’’, την οποία προώθησε η Κύπρος, στο πλαίσιο της κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, με την υποστήριξη της χώρας μας. Η Ελλάδα και η Κύπρος ήταν μεταξύ των πρώτων χωρών που υπέγραψαν την εν λόγω Σύμβαση, στη Λευκωσία, στις 19 Μαΐου 2017, στο πλαίσιο της 127ης Συνάντησης της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η Σύμβαση αυτή είναι η μόνη διεθνής συνθήκη που αφορά ειδικά στην ποινικοποίηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, καθιερώνοντας μια σειρά ποινικών αδικημάτων, συμπεριλαμβανομένης της κλοπής, παράνομης ανασκαφής, εισαγωγής και εξαγωγής, καθώς και της παράνομης απόκτησης και διάθεσης των αγαθών αυτών στην αγορά. Ποινικοποιεί, επίσης, την πλαστογράφηση εγγράφων και την καταστροφή ή τη ζημία των πολιτιστικών αγαθών όταν διαπράττονται εκ προθέσεως.

Πέραν, βεβαίως, της προαναφερόμενης πρωτοβουλίας, η Ελλάδα και η Κύπρος εγείρουν, σε συνεργασία και με πλήρη συντονισμό, το ζήτημα της καταστροφής και βεβήλωσης της χριστιανικής πολιτιστικής κληρονομιάς και των θρησκευτικών μνημείων στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου στην UNESCO, στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, στη Γενεύη, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά και στο Ευρωκοινοβούλιο και σε άλλους θεσμούς της ΕΕ».