- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Με επιτυχία έγινε στον Κίσσαβο η μεγάλη άσκηση έρευνας

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Απριλίου  στο ορειβατικό καταφύγιο Κισσάβου στην θέση «Κάναλος» η άσκηση έρευνας – διάσωσης της 8ης ΕΜΑΚ σε συνεργασία με τις εθελοντικές ομάδες της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας Περιφέρειας Θεσσαλίας, η οποία είχε και την εποπτεία της άσκησης.

Σκοπός της άσκησης ήταν η ανίχνευση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των εθελοντικών ομάδων σε καταστάσεις έρευνας και διάσωσης υπό την εποπτεία του Π.Σ, ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων , η συνεργασία καθώς και η εφαρμογή του μνημονίου ενεργειών που προβλέπεται για αυτές τις περιπτώσεις.

Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε την αναζήτηση και διάσωση δύο αποπροσανατολισμένων περιπατητών λόγω ομίχλης, εκ των οποίων ο ένας έχει τραυματιστεί, στην προσπάθεια τους να διασχίσουν λούκι με χιόνι. Η κινητοποίηση έγινε μέσω του 112 και του ΠΕ.ΚΕ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ. Κινητοποιήθηκε η 8η ΕΜΑΚ με μία Ο.Ο.Ε.Δ και ζητήθηκε η συνδρομή από εθελοντικές ομάδες της Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε Λάρισας. Σχηματίστηκαν τέσσερις (4) ομάδες έρευνας διάσωσης από τους εθελοντές με επικεφαλή σε κάθε ομάδα ορειβάτη – διασώστη της 8ης ΕΜΑΚ. Στήθηκε συντονιστικό κέντρο ενώ οι ραδιοερασιτέχνες έστησαν και  κέντρο ασύρματης επικοινωνίας  μέσω του οποίου γινότανε και ο συντονισμός των ομάδων έρευνας και διάσωσης. Ο εντοπισμός των αγνοουμένων έγινε με την χρήση γεωγραφικών δεδομένων και χρήση GPS καθώς, όπως προέβλεπε το σενάριο, λόγω ομίχλης, η πορεία των ομάδων ήταν απαγορευτική.

Η 8η ΕΜΑΚ συμμετείχε με δύο οχήματα και 8 άνδρες ενώ οι εθελοντικές ομάδες ήταν οι παρακάτω:

 

1 Ελληνικός Ορειβατικό Σύλλογος Λάρισας  Ε.Ο.Σ.
2 Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Λάρισας Ε.Ε.Σ.
3 Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Λάρισας Ε.Ο.Δ.
4 Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Λάρισα ΕΠ.ΟΜ. Ε.Α.
5  Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Θεσσαλίας Ε.Ρ.Θ.
6  Κυνηγητικός Σύλλογος Λάρισας Κ.Σ.Λ.
7  Λέσχη  Ελλήνων Καταδρομέων Θεσσαλίας  Λ. Ε. Κ.

Την άσκηση παρακολούθησαν ο Περιφερειακός Διοικητής Π.Υ Θεσσαλίας Αρχιπύραρχος Κων/νος Σκούπρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας κ. Μπέμπης Απόστολος και πλήθος επισκεπτών που ερχόταν να παρακολουθήσουν από κοντά την άσκηση αλλά και να μάθουν από αυτήν, στο καταφύγιο ΚΙΣΣΑΒΟΥ.

Ο σκοπός της άσκησης, εκτός από την υλοποίηση της είχε και σαν στόχο τον κατ’ αρχήν συντονισμό των εθελοντών, την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ τους, τον τρόπο λειτουργίας τους, την καταγραφή των υλικών κυρίως διάσωσης, τον εμπλουτισμό γνώσεων μέσω της ΕΜΑΚ αλλά και ο τρόπος επικοινωνίας και αντίδρασης σε παρόμοια φαινόμενα.

Η πολιτική προστασία με την άσκηση αυτή πέτυχε, σε επίπεδο Περιφερείας, ενώ αναμένεται να γίνουν και άλλες τον χειμώνα και σε πιο δύσκολες συνθήκες (χιόνι).  Αυτό θα δείξει σε τι κατάσταση βρίσκονται οι ομάδες αυτές και πως μπορούν να προσφέρουν εθελοντικά σε περίπτωση που χρειαστεί σε αντίστοιχα συμβάντα, όπως αυτά που γίνονται στον Όλυμπο τα τελευταία χρόνια.

Αύριο την Τρίτη 24-4-2018 και ώρα 11.00 στην αίθουσα Περιφερειακού Συμβουλίου και στην σύγκλιση του Οργάνου Πολιτικής Προστασίας θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής στους συμμετέχοντες εθελοντικούς συλλόγους για την άσκηση από τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Παπαχαραλάμπους Γρηγόρη.