Πρόσφυγες στο κλείσιμο της έκθεσης: Η ζωή μέσα από τα μάτια του άλλου


Tags |

Την Πέμπτη, 12 Απριλίου 2018, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η έκθεση “Η ΖΩΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ” στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα. Στο κλείσιμο της έκθεσης οικογένειες προσφύγων που φιλοξενούνται σε διαμερίσματα της Λάρισας στο πλαίσιο του προγράμματος ESTIA επισκέφθηκαν την έκθεση και ξεναγήθηκαν στους χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας.

Οι οικογένειες Σύριων -κατά κύριο λόγο- προσφύγων επισκέφθηκαν παράλληλα και την έκθεση φωτογραφίας “Άθως – Τα χρώματα της Πίστης” του Στράτου Καλαφάτη, η οποία  θα φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη έως και τις 29 Απριλίου 2018, δείχνοντας ενδιαφέρον για την επαφή με στοιχεία άλλων πολιτισμών. Παρόντες στην ξενάγηση ήταν οι διερμηνείς και το προσωπικό του προγράμματος ESTIA στη Λάρισα.

Η έκθεση “Η ΖΩΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ” συνδύασε πρωτότυπες ταινίες μικρού μήκους και φωτογραφίες που δημιουργήθηκαν από προσφυγόπουλα και Έλληνες μαθητές/τριες στο πλαίσιο του προγράμματος “Η ζωή μέσα από τα μάτια του Άλλου”, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, της Σχολής Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, του Κολλεγίου Ανατόλια και του Αρσάκειου Λυκείου.

Το πρόγραμμα ESTIA (Στήριξη Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση), χρηματοδοτείται από την Πολιτική Προστασία και Ανθρωπιστική Βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ECHO) και έχει ως κύριο ρόλο του την προσφορά στέγασης σε διαμερίσματα του πολεοδομικού ιστού της Λάρισας σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, με απώτερο στόχο την ένταξη των πληθυσμών αυτών στην ελληνική κοινωνία.