- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Κέλλας: Ανεπάρκεια της κυβέρνησης και στο Εξοικονομώ

“Την ανεπάρκεια της Κυβέρνησης μέσα από τα ανυπέρβλητα προβλήματα που έχουν προκύψει με το νέο πρόγραμμα «εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ»”, αναδεικνύει ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, με ερώτηση που συνυπογράφει προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη.

Οι ερωτώντες βουλευτές του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, με πρώτο υπογράφοντα τον Τομεάρχη Περιβάλλοντος της ΝΔ, βουλευτή Ν. Τρικάλων, κ. Κώστα Σκρέκα, επισημαίνουν  “την ανικανότητα της Κυβέρνησης να απορροφήσει ευρωπαϊκά χρήματα που περιμένουν ανεκμετάλλευτα για χρόνια, μετά από την τριετή αναμονή για την έναρξη του Προγράμματος”.

Τονίζουν ακόμη πως “40.000 μικρά νοικοκυριά και χιλιάδες επαγγελματίες του κλάδου της οικοδομής παρακολουθούν με απόγνωση τις ερασιτεχνικές και ανερμάτιστες προσπάθειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να βάλουν σε λειτουργία ένα πληροφοριακό σύστημα που θα υποδεχθεί τις χιλιάδες αιτήσεις των υποψήφιων δικαιούχων.

Η τελική ανακοίνωση για την έναρξη της εφαρμογής στις 28 Φεβρουαρίου 2018 ήρθε δυστυχώς μαζί με τα ευτράπελα της διαρροής των Παραρτημάτων στο διαδίκτυο πριν την ανάρτηση τους στην ιστοσελίδα του Υπουργείου.

Με δεδομένο ότι οι αιτήσεις υποβολής απαιτούν τη λειτουργία της πλατφόρμας του Πληροφοριακού Συστήματος βρισκόμαστε σε αναμονή ενός αναλυτικού εγχειριδίου, καθώς το υπάρχον περιέχει ελλείψεις και λάθη ενώ απαιτούνται διευκρινήσεις σε τεχνικά θέματα όπως η ένταξη των κτιρίων με αυθαιρεσίες.

Επίσης χωρίς διευκρίνιση παραμένει το αν απαιτείται ή όχι βεβαίωση μηχανικού κατά τις διατάξεις του ν.4495/2017 για τη νομιμότητα του κτιρίου (όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα) καθώς και ο ακριβής τύπος.

Διευκρινήσεις επίσης απαιτούνται στο ζήτημα των λεπτομερειών της «ριζικής ανακαίνισης κτιρίου» (Παράρτημα VI του οδηγού) αφού δεν είναι σαφή στον Οδηγό τα κριτήρια ελέγχου της ριζικής ανακαίνισης” .

Τα στελέχη του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνουν ακόμη πως “μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι δικαιούχοι που είχε εγκριθεί η ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας τους με το προηγούμενο πρόγραμμα «εξοικονόμηση κατ΄οίκον», oι οποίοι δεν γνωρίζουν αν η Κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στη χρηματοδότηση των εγκεκριμένων αιτήσεων τους ή αν θα πρέπει να επανυποβάλλουν εκ νέου φάκελο στο νέο πρόγραμμα”.

Τέλος, αναφέροντας, πως “μετά από τρεις αναβολές, αφού το σύστημα κατέρρευσε, η έναρξη λειτουργίας του συστήματος προγραμματίζεται στις 19 Μαρτίου”, θέτουν στον αρμόδιο Υπουργό κ. Σταθάκη, τα παρακάτω ερωτήματα:

  1. Ποιοι είναι οι λόγοι των συνεχών αναβολών και των καθυστερήσεων στη λειτουργία του Πληροφοριακού Συστήματος και για ποιο λόγο τόσα χρόνια δεν είχε προετοιμαστεί κατάλληλα η ηλεκτρονική πλατφόρμα;
  2. Θα υπάρξει μηχανισμός υποστήριξης των πολιτών και των επαγγελματιών, με τη δημιουργία helpdesk, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το κοινό της εφαρμογής;
  3. Ποια η τύχη των παλιότερων δικαιούχων, που οι ενώ οι αιτήσεις τους έχουν εγκριθεί δεν διαφαίνεται πρόοδος στην χρηματοδότησή τους;