- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Μάξιμος: Κράτος δικαίου χωρίς αστυνομία μπορεί να υπάρξει;

«Το συνέδριό σας πραγματοποιείται στη σκιά των απαξιωτικών δηλώσεων της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τους αστυνομικούς και τους εκπροσώπους της, με αφορμή την εικόνα χάους και ανομίας που επέβαλαν τα αλλεπάλληλα χτυπήματα των ‘‘μπαχαλάκηδων’’». Με τη δηκτική αυτή παρατήρηση, ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος ξεκίνησε το χαιρετισμό του, ως εκπρόσωπος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, στο 28ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (Π.Ο.ΑΣ.Υ.), που πραγματοποιείται στην Ερέτρια.

Ο κ. Χαρακόπουλος τόνισε ότι «από τον Ιανουάριο του 2015 είμαστε αντιμέτωποι με την ραγδαία όξυνση του προβλήματος της ασφάλειας. Η παρούσα κυβέρνηση, υποτιμώντας το ζήτημα, λόγω ιδεοληπτικών εμμονών, αλλά και εκλεκτικών συγγενειών με χώρους του βίαιου περιθωρίου, ακολουθεί την πολιτική του “μπάτε σκύλοι αλέστε!”. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ο αρμόδιος υπουργός, αντιστρέφει την πραγματικότητα, και αντί να αναλάβει τις ευθύνες, τις δικές του και της κυβέρνησής του, για το σημερινό χάος, προσπαθεί να τις φορτώσει στις πλάτες των μόνων που δεν φταίνε, των αστυνομικών. Όπως άστοχη -και μάλλον προϊόν αδικαιολόγητου εκνευρισμού- ήταν και η ατυχής επίθεση στους εκπροσώπους των αστυνομικών ότι αναλαμβάνουν “εργολαβίες” κατά της κυβέρνησης».

 

Τέλος στα άσυλα ανομίας

Ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ υπογράμμισε ότι το κόμμα του ως κυβέρνηση «θα αποκαταστήσει τον νόμο και την τάξη παντού, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς άσυλα ανομίας. Γιατί χωρίς ασφάλεια δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική ευημερία για τους πολλούς. Η ΝΔ και ο αρχηγός της Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν δεσμευτεί ότι ως κυβέρνηση η ασφάλεια του πολίτη θα συνεχίσει, όπως και τώρα, να βρίσκεται στις προτεραιότητές μας, με μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως την κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου, του νόμου Γαβρόγλου, και συγκεκριμένες αποφάσεις, όπως η ανασύσταση της ομάδας ΔΕΛΤΑ.

Σε αυτήν την προσπάθεια, ο Έλληνας αστυνομικός, που έχει αποδείξει περίτρανα την αξία και τις ικανότητές του όταν δεν του “δένουν” τα χέρια, θα διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο. Και βεβαίως, θεωρούμε προκλητικό εμπαιγμό το γεγονός ότι τρία χρόνια τώρα η κυβέρνηση δεν έχει συμμορφωθεί με τις δικαστικές αποφάσεις για την επιστροφή του υπόλοιπου 50% των παρακρατηθέντων από τις περικοπές που επιβλήθηκαν στο μισθολόγιο των Σωμάτων Ασφαλείας, που για τη ΝΔ είναι δέσμευση η υλοποίησή της. Όπως δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ένα νέο μισθολόγιο που θα δίνει αξιοπρεπείς αποδοχές στους εργαζόμενους στα Σώματα Ασφαλείας».

 

Επικίνδυνο

Όσον αφορά στην αναγνώριση της επικινδυνότητας του επαγγέλματος του αστυνομικού, που ετέθη από τον πρόεδρο της ΠΟΑΣΥ κ. Γερακαράκο, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αναρωτήθηκε «ποιος μπορεί να διαφωνήσει ότι το επάγγελμα είναι επικίνδυνο; Ωστόσο, κ. πρόεδρε, επειδή θέλω να μπορώ να σας κοιτάζω στα μάτια και την επομένη των εκλογών, θα επαναλάβω αυτό που σας είπα πέρυσι στη Γενική σας Συνέλευση, όταν υπήρχε η συζήτηση για την κατάθεση σχετικής τροπολογίας στη βουλή. Για να δεσμευτούμε για το αν και πότε μπορούμε να υλοποιήσουμε μiα τέτοια δέσμευση πρέπει να γνωρίζουμε τη δαπάνη που προκαλεί στον κρατικό προϋπολογισμό. Γι’ αυτό σας είχα πει να μην είναι απλή βουλευτική τροπολογία αλλά υπουργική, προκειμένου να υπάρξει έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για να πληροφορηθούμε επισήμως το οικονομικό κόστος της υλοποίησής της».

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ολοκλήρωσε την παρέμβαση του υπενθυμίζοντας ότι «κάποτε, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε πει απευθυνόμενος στην αστυνομία ότι “το κράτος είστε εσείς”. Δήλωση, που παρεξηγήθηκε και για την οποία είχε δεχθεί σκληρή κριτική. Εδώ, λοιπόν, από το συνέδριό σας επιτρέψτε μου, τελειώνοντας, να θέσω το ερώτημα: Κράτος δικαίου χωρίς αστυνομία μπορεί να υπάρξει;»