Ο Δήμος Λαρισαίων για θέματα καθαριότητας


Tags |

Παρά τις κατά καιρούς συστάσεις της Υπηρεσίας Καθαριότητας & Ανακύκλωσης του Δήμου Λαρισαίων μια μερίδα πολιτών επιμένει σε λάθος πρακτικές όσον αφορά την καθημερινή διαχείριση των αποβλήτων.

Ειδικότερα, προβλήματα που παρατηρούνται συχνά και χρήζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης είναι τα παρακάτω:

Έκθεση ογκωδών και μπαζών προς αποκομιδή σε κοινόχρηστους χώρους. 

Πριν βγάλουμε σε κοινόχρηστο χώρο προς αποκομιδή ογκώδη (έπιπλα, κουφώματα κ.λπ.) επικοινωνούμε με το τηλεφωνικό κέντρο της υπηρεσίας Καθαριότητας και Ανακύκλωσης και τα διαθέτουμε σύμφωνα με τις οδηγίες που θα μας δοθούν.

Το ίδιο ισχύει και για τα μπάζα αλλά μόνο για μικροποσότητες από οικιακές εργασίες μικρής κλίμακας, δηλαδή έως 10 το πολύ 15 σακούλες. Για μεγάλη παραγωγή προϊόντων εκσκαφών και κατεδαφίσεων ο κάθε παραγωγός υποχρεούται να μεταφέρει με δικά του μέσα τα απόβλητα αυτά στο εξουσιοδοτημένο σημείο ¨Λατομεία Αδρανών ΑΒΕΕ» στη θέση Παλιοκλήσι, Αμυγδαλέα Λάρισας (πληροφορίες στα τηλ. 2410-619055 και 6944886352).

Τζάμια εκτεθειμένα σε κοινόχρηστους χώρους προς αποκομιδή ή πεταμένα χύμα σε κάδους απορριμμάτων.

Για να πετάξουμε τζάμια μεγάλων διαστάσεων -με ή χωρίς πλαίσιο – ειδοποιούμε την υπηρεσία ώστε να γίνει η αποκομιδή άμεσα χωρίς αυτά να εκτεθούν σε κοινόχρηστους χώρους και τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια διερχόμενων πολιτών. Τζάμια που είναι σπασμένα τοποθετούνται σε γερά χαρτόκουτα και πάλι ειδοποιούμε την υπηρεσία για τη αποκομιδή τους.

Σε καμία περίπτωση δεν ρίχνουμε χύμα σπασμένα τζάμια στους κάδους, γιατί έτσι θέτουμε σε κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων στην αποκομιδή.

Απορρίμματα ή ογκώδη/μπάζα σε κάδους ανακύκλωσης ή ανακυκλώσιμα υλικά στον πράσινο κάδο.

Η ρίψη ακατάλληλων υλικών σε κάδους ανακύκλωσης δυσχεραίνει το έργο της αποκομιδής και διαλογής, υποβαθμίζει τα ανακυκλώσιμα υλικά και προκαλεί ζημιές στον εξοπλισμό (κάδοι, απορριμματοφόρα).

Αντίστροφα, η ρίψη ανακυκλώσιμων υλικών σε κάδους απορριμμάτων οδηγεί χρήσιμα υλικά σε ταφή και προκαλώντας περιβαλλοντική και οικονομική επιβάρυνση στο Δήμο.

Εν τέλει η τοποθέτηση των αποβλήτων σε λάθος κάδο δυσχεραίνει την προσπάθεια του Δήμου να επιτύχει τους στόχους της ανακύκλωσης.

Για επικοινωνία με την υπηρεσία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης καλούμε στο: 2410-680200

Δευτέρα έως Παρασκευή, 07.00  –  15.00

Παρ’ ότι ο Κανονισμός Καθαριότητας του Δήμου Λαρισαίων προβλέπει επιβολή κυρώσεων για τις παραπάνω παραβάσεις, έχει τονιστεί επανειλημμένως ότι αυτό που ενδιαφέρει την πόλη και το Δήμο μας είναι η πρόληψη των φαινομένων αυτών και όχι η αστυνόμευση και η εκ των υστέρων είσπραξη προστίμων.

Στο πλαίσιο αυτό καλούμε όλους του Δημότες να δείξουν την απαιτούμενη υπευθυνότητα και ευαισθησία, ώστε να εκλείψουν τα φαινόμενα αυτά που δυσκολεύουν ή και ακυρώνουν τις προσπάθειες και το έργο της Υπηρεσίας, αμαυρώνουν την εικόνα της πόλης και επιβαρύνουν την Υπηρεσία και τελικώς τον Δημότη με επιπλέον κόστη.

Όμως, εάν το φαινόμενο συνεχιστεί, η Υπηρεσία Καθαριότητας & Ανακύκλωσης, σε συνεργασία με τη Δημοτική Αστυνομία, είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε όποιες ενέργειες προβλέπονται από τον Κανονισμό Καθαριότητας και τη νομοθεσία, τιμωρώντας όσους συνειδητά και κατ’ επανάληψη επιδεικνύουν αδιαφορία και παραβατικότητα.

 

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

 

 

ΣΟΥΡΛΑΝΤΖΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ