Σε 10 ημέρες έπεσε η βροχή μιας 5ετίας


Tags |

Το Πήλιο βρέθηκε στο κέντρο του τελευταίου κύματος κακοκαιρίας, όπως ανέφερε στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός, ο οποίος χαρακτήρισε τις πλημμύρες που σημειώθηκαν, ως το χειρότερο φαινόμενο των τελευταίων 100 χρόνων και ενημερώνοντας το σώμα, υπογράμμισε ότι αύριο αναμένεται να επισκεφθεί τη Μαγνησία και τα Τρίκαλα, η υφυπουργός Οικονομικών Κατ. Παπανάτσιου και ο γενικός γραμματέας υποδομών κ. Γ. Δέδες.

Περιγράφοντας τα φαινόμενα που έπληξαν τη Θεσσαλία, σύμφωνα με την ert.gr, ο περιφερειάρχης, ανέφερε ότι στη Ζαγορά έριξε 800 τόνους νερό ανά στρέμμα .»Μιλάμε για ένα πρωτοφανές φαινόμενο, μεγάλης διάρκειας, έντασης και έκτασης. Μέσα σε 10 ημέρες έπεσε το νερό που πέφτει σε 5 χρόνια».

Ο κ. Αγοραστός εξήγησε ότι δεν έχει γίνει ακόμη μια συνολική αποτίμηση των ζημιών αφού το φαινόμενο είναι ακόμη ενεργό και πρόσθεσε ότι έχει σταλεί σε όλους τους δήμους μια φόρμα – υπόδειγμα για την καταγραφή των ζημιών.

Επιπροσθέτως έχει ενεργοποιηθεί το δορυφορικό σύστημα «Κοπέρνικος», το οποίο δίνει ακριβή εικόνα της κατάστασης με τις πλημμύρες και βοηθά σημαντικά και στην καταγραφή των πλημμυρισμένων αγροτικών εκτάσεων.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ασκήθηκε κριτική για το γεγονός ότι οι παρεμβάσεις που γίνονται δεν αποτελούν μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικής θωράκισης της Περιφέρειας και ζητήθηκε να υπάρξει μέριμνα για την αποκατάσταση των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων.

Από την πλευρά του ο κ. Αγοραστός εξήγησε ότι υπάρχει ανοιχτή γραμμή με τα συναρμόδια υπουργεία για την επίσπευση των διαδικασιών αποκατάστασης των ζημιών ειδικά σε τουριστικές περιοχές. «Πρώτο μέλημα μας ήταν να διασφαλίσουμε την προστασία των ανθρώπων στις πληγείσες περιοχές και στη συνέχεια την προσβασιμότητα», είπε ο περιφερειάρχης και πρόσθεσε ότι τις τελευταίες ημέρες 500 φορτηγά με αδρανή υλικά μετέφεραν το φορτίο στις περιοχές που είχαν δημιουργηθεί συγκοινωνιακά προβλήματα.

Τέλος ο περιφερειάρχης για το θέμα των συνενώσεων ΑΕΙ και ΤΕΙ τόνισε ότι πάγια θέση της Περιφέρειας είναι να παραμείνουν ενεργά τα τμήματα που λειτουργούν σε όλες τις περιοχές της Θεσσαλίας και να αναβαθμιστούν περαιτέρω οι υποδομές τους και ο εξοπλισμός τους.

ert.gr