- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Άσκηση Πολιτικής Προστασίας στη στήραγγα των Τεμπών

Αργά το βράδυ της Τρίτης 13 Φεβρουαρίου 2018 από τις 11:00 μ.μ. έως και τις πρώτες πρωινές ώρες έλαβε χώρα στη σήραγγα Τ3 άσκηση της εταιρίας ΄΄ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ΄΄ σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας και Πιερίας. Ταυτόχρονα συμμετείχαν το ΕΚΑΒ, η ΕΜΑΚ, η Τροχαία, η Πυροσβεστικοί Σταθμοί Πυργετού και Λεπτοκαρυάς, διασώστες καθώς και μέλη της Νεοϊδρυθείσας Εθελοντικής Ομάδας Διάσωσης και Υγειονομικών Αποστολών – ΕΟΔΥΑ.

Το σενάριο της άσκησης περιελάμβανε την εμπλοκή ενός φορτηγού οχήματος, στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην καμπίνα του οδηγού, όπως επίσης και δύο επιβατηγών ελαφρών οχημάτων ιδιωτικής χρήσης. Η αποπνικτική ατμόσφαιρα λόγω των καπνών από την εκδηλούμενη φωτιά παύει να υφίσταται σε ελάχιστα δευτερόλεπτα χάρη στα σύγχρονα συστήματα εξαερισμού της σήραγγας.

Κατά το ατύχημα που συμβαίνει προς την έξοδο της σήραγγας με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη, ο οδηγός του φορτηγού οχήματος δεν έχει τραυματιστεί και απομακρύνεται από αυτό. Τα δύο ΙΧ συγκρούονται μεταξύ τους, σε απόσταση περίπου 50μ. πίσω από το φορτηγό. Το ένα εκ των οχημάτων βρίσκεται στην αριστερή λωρίδα, όπου έχουν εγκλωβιστεί τρείς επιβαίνοντες, από τους οποίους οι δύο είναι βαριά τραυματισμένοι και ο ένας ελαφρά. Το δεύτερο όχημα βρίσκεται στη λωρίδα βραδείας κυκλοφορίας και έχει γύρει στο πλάι. Μέσα στο αναποδογυρισμένο όχημα βρίσκεται ένας βαριά τραυματίας. Οι άνδρες της 8ης ΕΜΑΚ απεγκλωβίζουν τους τραυματίες, οι οποίοι άμεσα διακομίζονται σε Νοσοκομείο της Λάρισας και κατόπιν με γερανό αποσύρονται τα εμπλεκόμενα στο ατύχημα οχήματα από το οδόστρωμα. Η άσκηση στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, αφού οι εμπλεκόμενες δυνάμεις και σχηματισμοί, έδρασαν με ταχύτητα και ικανοποιητικότατο συντονισμό.

Στην διενεργηθείσα άσκηση επιβλέποντες ήταν οι υπεύθυνοι της εταιρίας και οι αντιπεριφερειάρχες της Π.Ε. Λάρισας κ. Δημήτρης Παπαδημόπουλος και Π.Ε. Πιερίας κ. Σοφία Μαυρίδου καθώς και ο εντεταλμένος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Λάρισας κ. Κωνσταντίνος Δεσπόπουλος.