- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Κόκκαλης: Με στρατηγικό σχεδιασμό για το βαμβάκι πλέον η Ελλάδα

Για εμφανή βελτίωση της εικόνας του Ελληνικού βαμβακιού σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία, η οποία προέκυψε από τον κυβερνητικό σχεδιασμό, καθώς για πρώτη φορά η χώρα απέκτησε σαφές στρατηγικό σχέδιο για τη βαμβακοκαλλιέργεια, κάνει λόγο ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, στον χαιρετισμό που απέστειλε για την έναρξη των εργασιών της 2ης Ετήσιας Ημερίδας για την Ποιότητα στο Ελληνικό Βαμβάκι, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018, στην Καρδίτσα. Την ημερίδα διοργάνωσαν η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος και ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Μεταξύ άλλων ο κ. Κόκκαλης σημειώνει: «Είναι γνωστό σε όλες και όλους η μεγάλη σημασία της βαμβακοκαλλιέργειας για την εθνική οικονομία καθώς οι εξαγωγές του δημιουργούν εισροές που προσεγγίζουν το μισό δισεκατομμύριο € το έτος. Ειδικά για τη Θεσσαλία το βαμβάκι αποτελεί ένα από τα προϊόντα «σημαία», ένα οικείο προϊόν που έχει στηρίξει το εισόδημα και την αξιοπρέπεια των παραγωγών. Αποτελεί λοιπόν αυτονόητη υποχρέωση όλων η βέλτιστη αξιοποίηση των επενδύσεων που έχουν γίνει στον κλάδο, είτε με τη μορφή μηχανολογικού εξοπλισμού, είτε σε καινοτομία-τεχνογνωσία αλλά και σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό.

Σήμερα το προϊόν, μετά από σειρά ετών συσσωρευμένων προβλημάτων παρουσιάζεται ανταγωνιστικό απολαμβάνοντας μια ικανοποιητική τιμή ειδικά για εκείνους τους παραγωγούς που οργανώθηκαν σε Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών καθώς και για όσους ακολούθησαν τις καλλιεργητικές οδηγίες της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος και των Περιφερειακών Κέντρων Προστασίας Φυτών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Υπενθυμίζω ότι ένα συλλογικό σχήμα παραγωγής έχει τη δυνατότητα μείωσης του κόστους παραγωγής, καλύτερη αξιοποίηση κεφαλαίων και πάνω απ’ όλα την παραγωγή προϊόντων συγκεκριμένων ποιοτικών χαρακτηριστικών που θα έχουν ζήτηση στην αγορά βάμβακος διεκδικώντας μια υπολογίσιμη θέση στην αγορά και καλύτερες τιμές.

Η σαφής βελτίωση της εικόνας σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία προέκυψε από τον κυβερνητικό σχεδιασμό καθώς για πρώτη φορά η χώρα απέκτησε σαφές στρατηγικό σχέδιο για τη βαμβακοκαλλιέργεια.

Συγκεκριμένα:

 

Κλείνοντας, θέλω να εκφράσω την ευχαρίστησή μου για το ότι  η ημερίδα αυτή έχει ήδη μετατραπεί σε ένα κρίσιμο ετήσιο κόμβο ενημέρωσης, ζύμωσης ιδεών, μεταφοράς των αποτελεσμάτων της εφαρμοσμένης έρευνας και διαβούλευσης μεταξύ των εμπλεκομένων μερών, ώστε να προκύπτει μια συνεχής επικαιροποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού μας για την βαμβακοκαλλιέργεια στην Ελλάδα».