- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Κ. Αγοραστός: Να εφαρμοστεί ο νόμος για το ισοζύγιο για τις εισαγωγές γάλακτος

Το φλέγον ζήτημα της τιμής του γάλακτος η οποία κατρακύλησε από το ένα ευρώ που ήταν μέχρι και πριν λίγους μήνες στα 85 λεπτά σήμερα, ήταν το αντικείμενο συνάντησης μελών της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό. Οι κτηνοτρόφοι εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την απραξία του Υπουργείο στο ζήτημα των ελέγχων του εισαγόμενου γάλακτος και έθεσαν ζήτημα βιωσιμότητας του κλάδου τους.

Όπως ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Η χαμηλή τιμή του γάλακτος δημιουργεί αναμφισβήτητα πρόβλημα βιωσιμότητας των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.  Οι κτηνοτρόφοι ζητούν το αυτονόητο, δηλαδή την εφαρμογή του νόμου για το ισοζύγιο γάλακτος που εισάγεται στην χώρα. Υπάρχει μεγάλη αναστάτωση στους κτηνοτρόφους όλης της χώρας και το αρμόδιο υπουργείο πρέπει να σκύψει με σεβασμό και ενδιαφέρον στο πρόβλημα. Χρειάζεται ένα ιδιαίτερος χειρισμός του ζητήματος αυτού, καθώς η κτηνοτροφία αποτελεί έναν από τους πυλώνες της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, κρατάει τον κόσμο στη ύπαιθρο, ενώ η μείωση της ενασχόλησης με την κτηνοτροφία αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για την ελληνική οικονομία και κοινωνία»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων κ. Νίκος Παλάσκας δήλωσε τα εξής: «Η κατάσταση είναι η χειρότερη που έχει υπάρξει τα τελευταία χρόνια. Μέσα σε ένα χρόνο η τιμή του γάλακτος έπεσε 15 λεπτά. Αν συνεχιστεί αυτό του χρόνου τέτοιον καιρό δεν θα μιλάμε για κτηνοτροφία. Έχουμε στείλει 3 επιστολές στον αρμόδιο Υπουργό και δεν απάντησε σε καμία. Στην τελευταία σύσκεψη που είχαμε στο Υπουργείο παραδέχθηκε ότι το Υπουργείο δεν μπορεί να κάνει ελέγχους γιατί δεν έχει προσωπικό. Από την άλλη σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία 50.000 τόνοι πρόβειο γάλα μπήκαν στη χώρα από το εξωτερικό, χωρίς να ξέρουμε σε ποια τυροκομεία πήγαν και τι έγιναν. Την ανικανότητα, την ανυπαρξία και την αδυναμία του Υπουργείου θα την πληρώσουν οι κτηνοτρόφοι με ξεκλήρισμα».