- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Επιπλέον 5 εκ. ευρώ από την Περιφέρεια για νέα έργα υγείας

Σε έκδοση νέας Πρόσκλησης για χρηματοδότηση Υποδομών Υγείας στη Θεσσαλία, προχώρησε το ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020, με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού. Η  Πρόσκληση αφορά σε «Επέκταση, αναβάθμιση των υποδομών όλων των βαθμίδων υγείας», έχει συνολικό προϋπολογισμό 5.000.000 € και απευθύνεται στους φορείς δημόσιας υγείας για υποβολή προτάσεων έργων για χρηματοδότηση. Τα έργα αυτά αναμένεται να συμβάλουν στη βελτίωση της πρόσβασης και χρήσης των υποδομών υγείας όλων των βαθμίδων (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια), σύμφωνα με την Εθνική Στρατηγική στον τομέα της  υγείας και τις ανάγκες της Θεσσαλίας.

Ειδικότερα, οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν: 1) εκσυγχρονισμό κτιριακών υποδομών υγειονομικών μονάδων όλων των βαθμίδων, 2) εκσυγχρονισμό κτιριακών υποδομών πρωτοβάθμιας υγείας και ειδικότερα περιφερειακών ιατρείων ή ιατρείων αστικού  τύπου, ή εφόσον αποδεδειγμένα προκύπτει και σε αναβάθμιση / επέκταση υφισταμένων ή δημιουργία νέων, 3) εξοπλισμό ιατροτεχνολογικό ή και ξενοδοχειακό, όπου διαπιστωμένα υπάρχει έλλειψη ή ο υφιστάμενος χρήζει  εκσυγχρονισμού.

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός επισήμανε τα εξής: «Στηρίζουμε τη Δημόσια Υγεία στην πράξη. Πιστεύω μας στην αιρετή Περιφέρεια είναι ότι χρειαζόμαστε ένα Δημόσιο Σύστημα Υγείας όπου οι πλούσιοι θα μπορούν να προστρέχουν στις Δημόσιες Υπηρεσίες Υγείας και όχι οι φτωχοί στις ιδιωτικές. Γι’ αυτό και η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει το Δημόσιο Σύστημα με έργα που είναι συμβατά με τον Εθνικό Χάρτη Υγείας και αποτελούν επιλογή της 5ης ΥΠΕ και των Νοσοκομείων. Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα για νέα έργα στην Υγεία, αποφασίσαμε με τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας να χρηματοδοτήσουμε τον τομέα αυτό με επιπλέον 5 εκατ. ευρώ. Σε συνεργασία με την 5η ΥΠΕ και τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας ιεραρχήσαμε τις ανάγκες και εκδώσαμε την νέα πρόσκληση».

Ήδη στο ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020 έχει εκδοθεί αντίστοιχη Πρόσκληση με προϋπολογισμό 7 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της οποίας χρηματοδοτούνται 12 έργα ισόποσου προϋπολογισμού.

Ενώ στο ΠΕΠ Θεσσαλίας 2007-2013 χρηματοδοτήθηκαν στον τομέα της υγείας και των κοινωνικών υποδομών, 54 έργα προϋπολογισμού 44,9 εκατ. ευρώ.

Η έκδοση της Νέας πρόσκλησης, στοχεύει να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες στις δημόσιες υποδομές υγείας που καταγράφονται στη Θεσσαλία, μέσα από συνεργασία της Περιφέρειας με την 5η Υγειονομική Περιφέρεια και τα Νοσοκομεία, με τελικό στόχο τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες της Θεσσαλίας. Με την ολοκλήρωση των διαχειριστικών ενεργειών στο ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020, εξασφαλίστηκε το πρόσθετο κονδύλιο για την χρηματοδότηση έργων σημαντικών για το επίπεδο παροχής υπηρεσιών δημόσιας υγείας στη Θεσσαλία.