- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

10ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας

Στην τελική ευθεία προετοιμασίας βρίσκεται το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας και οι διοργανωτές υπόσχονται ένα δεκαήμερο γεμάτο κινηματογράφο και πολλές παράλληλες δράσεις. Φέτος οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία . Στο κομμάτι του Διεθνούς θα προβληθούν  28 ταινίες μυθοπλασίας και 23 animation από όλο τον κόσμο, , στο ελληνικό θα προβληθούν  27 ταινίες ελλήνων σκηνοθετών, επιλογή από  ένα σύνολο 500 συμμετοχών , ενώ στο μαθητικό, τα σχολεία που συμμετέχουν έφθασαν τα 30 με ποιότητα καλύτερη από κάθε χρονιά.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να κατακλυσθεί η Λάρισα από σκηνοθέτες και σχολεία τα οποία έχουν ήδη προγραμματίσει τη Λάρισα ως πολιτιστικό προορισμό.

Το Φεστιβάλ θα ανοίξει 3 Φεβρουαρίου με έκθεση φωτογραφίας του γνωστού πλέον φωτογράφου του Θόδωρου Αγγελόπουλου, Γιώργου Αρβανίτη, σε συνεργασία με την Olympus Cultural Routes ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ η έκθεση του οποίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, θα διαρκέσει μέχρι και την 15η Φεβρουαρίου. Η έναρξη σε κινηματογραφικό επίπεδο θα περιλαμβάνει την προβολή της καινούργιας ταινίας του Θόδωρου Μαραγκού «εν δυνάμει»,την οποία παραχώρησε τιμητικά ο σκηνοθέτης για την Α΄προβολή στο Φεστιβάλ. Θα προλογίσει ο ίδιος ο σκηνοθέτης..

Στα αφιερώματα σημαντική παρουσία έχουν, το αφιέρωμα στη μουσική του κινηματογράφου με επίσημο καλεσμένο τον συνθέτη Νίκο Κυπουργό,  το οποίο περιλαμβάνει και αφιέρωμα στον Κισλόφσκυ με ιδιαίτερη προβολή στη μουσική του Πράϊσνερ για τον οποίο θα μιλήσει ο καλεσμένος Θωμάς Λιναράς. Συνθέσεις του Νίκου Κυπουργού θα παρουσιάσει το Σύγχρονο Ωδείο Λάρισας.

Αφιέρωμα που αγγίζει τον σύγχρονο προβληματισμό είναι και η « ταυτότητα φύλου» με προβολές  σχετικών ταινιών, αλλά και το αφιέρωμα στον εναλλακτικό νέο σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη ο οποίος και θα παραστεί στην προβολή της ταινίας του.

Εκτός όμως από τους σκηνοθέτες, το φεστιβάλ θα τιμήσουν με την παρουσία τους ηθοποιοί και άνθρωποι της τέχνης όπως ο ηθοποιός Γιάννης Στάνκογλου, ο Ρένος Χαραλαμπίδης, ο συγγραφέας Θανάσης Αγάθος, ο μελετητής της μουσικής του Πράϊσνερ Θωμάς Λιναράς, ο κριτικός κινηματογράφου Χρήστος Μήτσης, η Μορφωτική ακόλουθος της Γαλλικής Πρεσβείας,η Μορφωτική ακόλουθος της Ισπανικής Πρεσβείας και άλλοι επίσημοι προσκεκλημένοι

Από την πλευρά του Διεθνούς,  το φεστιβάλ έχει ετοιμάσει ένα μεγάλο αφιέρωμα στον σύγχρονο Ισπανικό Κινηματογράφο σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες και τη στήριξη του Κέντρου Ισπανικών Σπουδών “MARIA BARBERO”, καθώς και ειδικό αφιέρωμα στο σκηνοθέτη Π.Αλμοδοβάρ.

Κάθε χρόνο το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας επιλέγει να παρουσιάσει ένα επίκαιρο θέμα κοινωνικού ενδιαφέροντος. Φέτος θα παρουσιαστεί το θέμα : Δημόσια Διοίκηση και Γραφειοκρατία, με προβολές ταινιών Α΄και Β΄προβολής, από όλο τον κόσμο, καθώς και συζητήσεις πάνω στο καυτό θέμα της γραφειοκρατίας.

Το αφιέρωμα «Το σινεμά στα άδυτα της γραφειοκρατίας» υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Η στήριξη του Φεστιβάλ από φορείς της πόλης είναι εντυπωσιακή. Δίπλα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας που από την αρχή του θεσμού έχει θέσει υπό την αιγίδα της το Φεστιβάλ, έχει εξασφαλισθεί η αιγίδα από το Υπουργείο Πολιτισμού, και η στήριξη και συνεργασία από το Δήμο Λαρισαίων Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών, το ΤΕΙ Θεσσαλίας και το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας. Σύμβουλοι διοργάνωσης του Φεστιβάλ για 5η συνεχή χρονιά είναι η εταιρία Alpha Marketing. Πολλοί επίσης ιδιωτικοί φορείς συνεισφέρουν στην διοργάνωση αυτής της μεγάλης για τη Λάρισα εκδήλωσης ώστε δικαίως μπορεί να ειπωθεί πως πλέον το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας έχει γίνει υπόθεση όλης της πόλης.

Σε επίπεδο οργανωτικής επιτροπής, δίπλα στους μόνιμους συνεργάτες, έχουν φέτος σταθεί  και συνεισφέρουν με τις γνώσεις τους άνθρωποι με πείρα στην διοργάνωση φεστιβάλ, με σπουδές στον κινηματογράφο και θητεία στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Ανανέωση σημαντική και ποιοτική υπάρχει και στην κριτική επιτροπή η οποία με πρόεδρο τον κ. Μισέλ Δημόπουλο κριτικό κινηματογράφου απαρτίζεται από Πανεπιστημιακούς, σκηνοθέτες, συγγραφείς εγνωσμένου κύρους, που εμπνέουν εμπιστοσύνη στους διαγωνιζόμενους.

Το 10 Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας έχει πλέον καταγραφεί ως ένας μεγάλος , ποιοτικός , πλούσιος σε εκδηλώσεις θεσμός και οι διοργανωτές του προσκαλούν όλους τους φίλους του κινηματογράφου να γεμίσουν τις αίθουσες προβολών και εκδηλώσεων. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις και τις προβολές είναι ελεύθερη για το κοινό.