ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ


Tags |

 Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του Ποσειδώνα, στη συμβολή των οδών Δήμητρας και Νίκης στη Λάρισα, του οποίου το ακριβές αντίγραφο μετά από πενήντα πέντε χρόνια τοποθετήθηκε στη θέση όπου είχε βρεθεί το αυθεντικό μνημείο, θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου, στις 11π.μ.

 Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία της ΙΕ’ Εφορείας Κλασικών Αρχαιοτήτων Λάρισας με τον Δήμο Λαρισαίων και τον Όμιλο Φίλων της Θεσσαλικής Ιστορίας. Το ακριβές αντίγραφο του μνημείου φιλοτέχνησε ο μαρμαρογλύπτης Αριστοτέλης Κούτρης.

Τα αποκαλυπτήρια περιλαμβάνονται σε μια σειρά εκδηλώσεων που οργανώνει η ΙΕ’ Εφορεία Κλασικών Αρχαιοτήτων Λάρισας στο πλαίσιο μιας θεματικής εκστρατείας του Υπουργείου Πολιτισμού με θέμα «Φωνές νερού μυριάδες» και στόχο έχει να αναδείξει τη σημασία και τις ποικίλες διαστάσεις της αξίας του νερού στη ζωή των ανθρώπων από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Παράλληλα εκδηλώσεις θα γίνουν και σε συνεργασία με την 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λάρισας το τετραήμερο 7, 8, 9 και 10 Οκτωβρίου.

Το ανωτέρω διάστημα η είσοδος στα δημόσια μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους θα είναι ελεύθερη στο κοινό.

Αναλυτικότερα:

– Στις 7 και 8 Οκτωβρίου κατά τις πρωινές ώρες η ΙΕ’ Ε.Π.Κ.Α. θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με θέμα της θεότητες και τα πνεύματα των υδάτων στο αρχαιολογικό Μουσείο Λάρισας (Τζαμί).

-Την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο (Τζαμί) με ομιλίες για το θέμα του εορτασμού, σε συνεργασία της ΙΕ’ Εφορείας Κλασικών Αρχαιοτήτων με την 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Ομιλήτριες θα είναι η κ.Ανθή Μπάτζιου-Ευσταθίου, Προϊσταμένη της ΙΕ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με θέμα «Θεότητες και πνεύματα των υδάτων στη Θεσσαλία» και η κ. Άννα Γιαλούρη Αρχαιολόγος της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με θέμα «Η κεντρική δεξαμενή και τα λουτρά της Λάρισας στα όψιμα ρωμαϊκά και πρώιμα βυζαντινά χρόνια». Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

-Την Κυριακή 10 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί πεζοπορική διαδρομή από το υδραγωγείο Μεταξοχωρίου (καμάρες) μέχρι τις πηγές Βαθυρέματος με οργανωτή τον Ορειβατικό Σύλλογο Αγιάς.

ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ

ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Από την 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λάρισας έχουν επιλεγεί τρία μνημεία για να ξεναγήσουν το κοινό οι αρχαιολόγοι της και συγκεκριμένα η δεξαμενή της οδού Μανωλάκη 6, το λουτρό της πλατείας Αγαμέμνονα Μπλάνα και το λουτρό της πλατείας Αρ. Λαμπρούλη.

Με αφορμή την επίσκεψη στο μνημείο θα παρουσιάζονται σε αφίσες όψεις του παλαιότερου και πρόσφατου έργου της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Το μνημείο θα είναι επισκέψιμο κατά το τετραήμερο των εκδηλώσεων από τις 9:00 π.μ. έως τις 15:00.

Στους επισκέπτες θα διανέμεται έντυπο ενημερωτικό υλικό, ενώ ξεναγήσεις ομάδων θα γίνονται κατόπιν συνεννόησης (κ. Άννα Γιαλούρη, τηλ. 2410-627.930-32).

ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ

ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ

Οι επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους θα περιλαμβάνουν και μνημεία στην περιοχή Αγιάς και συγκεκριμένα το βυζαντινό οικισμό στο Βαθύρεμα, το χώρο των πηγών με τις υπόγειες δεξαμενές, το βυζαντινό τετράγωνο πηγάδι, το ναό του Αγίου Νικολάου, προστάτη των νερών, το γεφύρι στο παρακείμενο ρέμα και τα εντυπωσιακά λουτρά των Νερομύλων.

Πληροφορίες – επικοινωνία: για τις επισκέψεις στην περιοχή Αγιάς κ. Στ. Σδρόλια, τηλ. 2410-627.930-32