- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Ενημερωτική εσπερίδα ΕΔΑ ΘΕΣΣ για την ενημέρωση του τεχνικού κόσμου

Με σημαντική συμμετοχή των φορέων διεξήχθη η ενημερωτική εσπερίδα που διοργανώθηκε από την Εταιρεία Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας Α.Ε. (ΕΔΑ ΘΕΣΣ), στις 18 Δεκεμβρίου 2017 στη Λάρισα. Η εσπερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ενημέρωσης και συνεργασίας μεταξύ της ΕΔΑ ΘΕΣΣ και των τεχνικών φορέων της Θεσσαλίας, με θέμα την ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου και τις νέες συνδέσεις, καθώς και τη συντήρηση και λειτουργία των εσωτερικών εγκαταστάσεων.

Στην εσπερίδα παρευρέθηκαν ο κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου, Πρόεδρος του ΤΕΕ ΚΔ Θεσσαλίας, ο κ. Πλατσάς Ν, Πρόεδρος Αδειούχων Εγκαταστατών – Συντηρητών Καυστήρων & Συσκευών Υγρών & Αέριων Καυσίμων, ο κ Βαλομάνδρας Ν, Πρόεδρος Συνδέσμου Υδραυλικών Τρικάλων, καθώς και μέλη των φορέων τους.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. Λεωνίδας Μπακούρας, αναφέρθηκε στην ομιλία του στα αποτελέσματα της εταιρείαςκατά την περίοδο 2000-2016, ενώ παράλληλα παρουσίασε τακύρια επιχειρησιακά και λειτουργικά στοιχεία της ΕΔΑ ΘΕΣΣ για το έτος 2017. Στην συνέχεια, ο κ. Μπακούρας αναφέρθηκε στο επιχειρησιακό πλάνο της ΕΔΑ ΘΕΣΣ για την περίοδο 2018-2022, το οποίο προβλέπει την υλοποίηση συνολικών επενδύσεων ύψους €95,6 εκατ. για την επέκταση του Δικτύου Διανομής φυσικού αερίου σε υφιστάμενες και νέες περιοχές. Παράλληλα, επισήμανε, ότι από την 30/12/2016 και σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ λειτουργεί με νομικό και λειτουργικό διαχωρισμό, ως Διαχειριστής Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου (ΔΔΔ), εντός των ορίων της γεωγραφικής περιφέρειας του Νομού Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Οι κύριες αρμοδιότητες της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, όπως σημείωσε ο κ. Μπακούρας, είναι η περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου, η συντήρηση και η ασφαλής λειτουργία του δικτύου.

Στη συνέχεια,η Διεύθυνση Ανάπτυξης και Νέων Συνδέσεων της ΕΔΑ ΘΕΣΣ με  επικεφαλής τον κ Στεργιόπουλο Μ., και την κα Καλογήρου Ε., παρουσίασαντον προγραμματισμό τροφοδότησης των περιοχών της Θεσσαλίας και αναφέρθηκανστο επιχειρησιακό σχέδιο για την περίοδο 2018-2022 της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, που έχει στόχο την περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίουκαι την επέκταση του Δικτύου τόσο στις υφιστάμενες όσο και νέες περιοχές στη Θεσσαλία. Ανέλυσαν το πρόγραμμα ανάπτυξης στις νέες περιοχές,αναφέρθηκαν στη διαδικασία σύνδεσης και τόνισαν ότι οι επεκτάσεις του Δικτύου Διανομής πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις αιτήσεις σύνδεσης και βάση του Κώδικα Διανομής. Επιπλέον, αναφέρθηκαν στην τροφοδότηση των απομακρυσμένων περιοχών με συμπιεσμένο φυσικό αέριο, καθώς και στη διαδικασία διαχείρισης των προσωπικών δεδομένων των καταναλωτών από την ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Επίσης, συμπλήρωσαν πως η ΕΔΑ ΘΕΣΣ υλοποιεί καμπάνια ενημέρωσης των καταναλωτών, μέσω Υπηρεσίας Σύντομου Μηνύματος (SMS), Δελτίων Τύπου στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, διανομής Ενημερωτικών Εντύπων καθώς και της ηλεκτρονικής εταιρικής ιστοσελίδας της ΕΔΑ ΘΕΣΣ.

Στη συνέχεια η Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού,Ρυθμιστικών Υποθέσεων και Εσωτερικών Εγκαταστάσεωνμε εκπροσώπους τονκ. ΛιόλιοA., και την κα Μπίσκα Π.,παρουσίασαν τηνδιαδικασία ελέγχου των εσωτερικών εγκαταστάσεων και έκαναν αναφορά, ενόψει της νέας περιόδου θέρμανσης, στην απαιτούμενη τακτική συντήρηση των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου από αδειοδοτημένους επαγγελματίες καθώς και στην διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων από την Εταιρεία, σχετικά με την έκδοση του πιστοποιητικού ελέγχου στεγανότητας σωληνώσεων κάθε 4 έτη, για τα οποία θα πρέπει να μεριμνά ο Καταναλωτής.

Όπως αναφέρθηκε στη συνέχεια, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ είναι αρμόδια για τη θεώρηση μελετών, τον έλεγχο των εσωτερικών εγκαταστάσεων πριν την αεριοδότηση και την έκδοση της Άδειας Χρήσης, επισημαίνοντας ότι η ΕΔΑ ΘΕΣΣ δεν είναι αρμόδια για τον έλεγχο των υδραυλικών εγκαταστάσεων.

Επιπλέον, αναφέρθηκανστη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Extranet της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, παρουσιάζοντας τα πλεονεκτήματα της ηλεκτρονικής και εξ’ αποστάσεως διαχείρισης του φακέλου εσωτερικών εγκαταστάσεων για τους μηχανικούς.

Παρουσιάστηκαν επιπλέον, στοιχεία σχετικά μετα κύριαζητήματα που ανακύπτουν κατά τη θεώρηση μελετών και κατά τον έλεγχο Εσωτερικών Εγκαταστάσεων. Όπως επισημάνθηκε, θα πρέπει να αποφεύγονταιμελλοντικά οι επανέλεγχοι μελετών λόγω ελλείψεων ή σφαλμάτων, με σκοπό την επίσπευση ενεργοποίησης των νέων σημείων παράδοσης. Τέλος παρουσιάστηκεη διαδικασία θεώρησης μελετών Πολεοδομίας και της διενέργειας αυτοψίας στις νεόδμητες οικοδομές από την ΕΔΑ ΘΕΣΣ, εκθέτονταςτις κυριότερες ελλείψεις που ανακύπτουν κατά την ανωτέρω διαδικασία, καθώς και το κανονιστικό πλαίσιο για τις συσκευές φυσικού αερίου.

Ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος με τον Τεχνικό Κόσμο, στην οποία δόθηκαν αναλυτικές διευκρινίσεις από τους εκπροσώπους της ΕΔΑ ΘΕΣΣ σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τη διαδικασία σύνδεσης των πολιτών με το δίκτυο και την ασφαλή χρήση του φυσικού αερίου, καθώς και για τις εσωτερικές εγκαταστάσεις.

 

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΕΡΙΟΥ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Α.Ε.