Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας για το επίδομα ανέργων


Tags |

Παραμονή ψήφισης του προϋπολογισμού στον ΟΑΕΔ, η κυβέρνηση μέσω της υπουργού Εργασίας ανακοίνωσε έκτακτο επίδομα 400 ευρώ, σε νέους ως 24 ετών. Θυμίζουμε πως η κυβέρνηση έχει καταργήσει ήδη 4 επιδόματα από το καλοκαίρι με το ένα από αυτά να είναι το επίδομα που αφορούσε νέους από 20 ως 29 ετών.

Τα εισοδηματικά κριτήρια που μπαίνουν συνεχώς για κάθε κοινωνική παροχή, αποκλείει χιλιάδες ανέργους και εργαζόμενους από επιδόματα που ως σήμερα δικαίως λάμβαναν. Τα εφάπαξ ποσά που δίνονται δεν αποτελούν δώρο, αλλά κοροϊδία καθώς δεν ριζώνουν ως δικαίωμα αλλά χρησιμοποιούνται ως προπαγανδιστικά κόλπα της εκάστοτε κυβέρνησης.

Τα παραπάνω δεν αποτελούν μυθεύματα, αλλά πραγματικότητα. Το σχέδιο προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ για το επόμενο έτος προβλέπει “πλεόνασμα”, όταν την ίδια στιγμή οι επιδοτούμενοι άνεργοι που καλύπτονται από τον ΟΑΕΔ, είναι μόλις το 1/12 των ανέργων της χώρας.

Η αντιπολίτευση βέβαια δε μπορεί να πετάει κορόνες. Είναι η ίδια που τσάκισε τους Οργανισμούς Εργατικής Εστίας και Κατοικίας, διαλύοντας μια σειρά κοινωνικές παροχές που προέρχονταν από το μόχθο και τις κρατήσεις των εργαζομένων, μείωσε το επίδομα ανεργίας και μια σειρά άλλα επιδόματα.

Τα “πλεονάσματα” του ΟΑΕΔ είναι ο κόπος και ο ιδρώτας χιλιάδων εργαζομένων.     Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι πρέπει να δυναμώσουν τους αγώνες τους για την ενίσχυση του πλέγματος προστασίας των ανέργων, την ουσιαστική κάλυψη των αναγκών τους.

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, διεκδικεί για όλους τους ανέργους σταθερά:

  • Έκτακτο βοήθημα 1.000 ευρώ σε όλους τους ανέργους για τις γιορτές Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς.
  • Επίδομα 600 ευρώ το μήνα, σε όλους τους ανέργους, όσο είναι άνεργοι, χωρίς άλλες προϋποθέσεις, με δεδομένο ότι διεκδικούμε να επανέλεθει άμεσα στα 751 ευρώ ο κατώτερος μισθός. Να το δικαιούνται και οι μικροί ΕΒΕ που έκλεισαν και οι απόφοιτοι ΑΕΙ-ΤΕΙ, Λυκείου, που δεν βρίσκουν δουλειά.
  • Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το κράτος, για όλους τους ανέργους και τις οικογένειες, όσο διαρκεί η ανεργία, χωρίς άλλες προϋποθέσεις.
  • Κανένας πλειστηριασμός σε σπίτι εργατικής-λαϊκής οικογένειας. Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για τους ανέργους.
  • Μείωση 50% των τιμολογίων ΔΕΗ, ΔΕΥΑ, ΟΤΕ, Φυσικό Αέριο. Απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος, αερίου και σταθερού τηλεφώνου.
  • Χορήγηση από το κράτος δωρεάν κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες για τους άνεργους.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των διοδίων, του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, κατάργηση των δημοτικών τελών στους άνεργους και μείωση τους στους εργαζόμενους.
  • Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του από το κράτος. Κρατική αγορά συγκέντρωσης και διάθεσης τροφίμων σε ανέργους.
  • Δωρεάν χορήγηση ενός μίνι γεύματος σε όλα τα παιδιά των δημόσιων σχολείων. Δωρεάν παροχή των σχολικών ειδών στα παιδιά ανέργων.