Μάξιμος από Γερμανία: Επενδύσεις, γερμανικά τρακτέρ, φέτα και τσίπουρο


Tags |

Με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες συναντήσεις με τον υφυπουργό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας κ. Joachim Fuchtel, και τον υφυπουργό Γεωργίας δρ. Hermann Onko Aeikens, καθώς και τον αναπληρωτή διευθυντή για θέματα ασφάλειας και σχέσεων με την Τουρκία της γερμανικής καγκελαρίας κ. Alexander Eberl, ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του αναπληρωτή τομεάρχη Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου στο Βερολίνο. Ο βουλευτής Λαρίσης ήταν καλεσμένος του ιδρύματος «Χανς Ζάιντελ» της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) στο πλαίσιο του προγράμματος «Ελληνογερμανικός πολιτικός διάλογος Ελλήνων και Γερμανών Βουλευτών και διαμορφωτών γνώμης».

Στη συνάντηση με τον υφυπουργό κ. Fuchtel το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «κλειδί για την έξοδο από την κρίση είναι οι επενδύσεις, αλλά και το καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, που δυστυχώς αναγκάζεται να εγκαταλείψει την Ελλάδα, αναζητώντας ευκαιρίες αλλού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης -σε αντίθεση με όσα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση που απειλούσε ότι δεν θα αναγνωρίσει καμία συμφωνία επένδυσης- καλεί τους επενδυτές να έρθουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα. Για να υπάρξουν, όμως, επενδύσεις τρεις είναι οι προϋποθέσεις: α) πολιτική σταθερότητα, β) ελκυστικό φορολογικό περιβάλλον με μείωση φορολογικών συντελεστών και σταθερό πλαίσιο, για τα οποία έχει δεσμευτεί ο πρόεδρος της ΝΔ και γ) άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων. Με βάση, λοιπόν, την εμπειρία σας όλα αυτά τα χρόνια από την ενασχόλησή σας με την ελληνική κρίση θα ήθελα να μας πείτε ποια τα μπόδια και οι δυσκολίες που συναντήσατε και τι προτείνεται για την υπέρβασή τους;»

Στην απάντησή του ο κ. Fuchtel εστίασε στην «αποκέντρωση αρμοδιοτήτων», έκανε λόγο για «λιγότερους ενδιάμεσους στην αξιολόγηση έργων», για «λιγότερα γρανάζια» και για την ανάγκη «περισσότερων καταρτισμένων στελεχών».

 

Οι επιδοτήσεις επιστρέφουν στους Γερμανούς…

Κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Γεωργίας της Γερμανίας, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, με την εμπειρία του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης έθεσε συγκεκριμένα ζητήματα στον υφυπουργό Γεωργίας δρ Hermann Onko Aeikens. Στην τοποθέτησή του, μεταξύ άλλων, είπε:

«Εκλέγομαι σε μια κατεξοχήν αγροτική περιφέρεια στη Θεσσαλία. Σε όποιο χωράφι κι αν κοιτάξει κανείς βλέπει γερμανικά τρακτέρ. Μεγάλο μέρος των ενισχύσεων που δίνονται μέσω των αγροτικών επιδοτήσεων στους Έλληνες αγρότες επιστρέφουν στη Γερμανία για αγορά αγροτικού εξοπλισμού. Καλό είναι αυτό να το ακούν και οι Γερμανοί πολίτες που παρασύρονται από λαϊκίστικα έντυπα σε αρνητικά στερεότυπα για την Ελλάδα και τους Έλληνες! Επιπλέον, μπορεί να έχουμε μικρό κλήρο αλλά παράγουμε ποιοτικά προϊόντα και η Ελλάδα πρέπει να καταστεί το ‘‘περιβόλι της Ευρώπης’’. Δυστυχώς, το κόστος των εφοδίων είναι υψηλό, κι αυτό αποδίδεται και στην διαφορετική τιμολογιακή πολιτική γερμανικών εταιρειών».

Ο κ. Χαρακόπουλος αναφέρθηκε στην «αξία της προστασίας ποιοτικών προϊόντων, όπως η φέτα και το τσίπουρο». Υποστήριξε ότι «η ΕΕ πρέπει να αξιώνει την απόλυτη προστασία όλων των ΠΟΠ και των ΠΓΕ στις συμφωνίες με τρίτες χώρες». Καυτηρίασε τον «νέο Κανονισμό για τα αλκοολούχα ποτά γεωγραφικής ένδειξης, που επιτρέπει να εμφιαλώνονται εκτός του τόπου και της χώρας παραγωγής, ποτά όπως το τσίπουρο και το ούζο, στερώντας έτσι την προστιθέμενη αξία στους παραγωγούς», ενώ δεσμεύτηκε να κοινοποιήσει στον Γερμανό συνομιλητή του την επιστολή που είχε αποστείλει για το θέμα στον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Γιούνγκερ. Ζήτησε, επίσης, «τη συνδρομή των Γερμανών στην συγκρότηση του ταμείου για την κλιματική αλλαγή στην ΕΕ που θα αποζημιώνει τους αγρότες για ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα». Τέλος, ενόψει της αναθεώρησης της ΚΑΠ κατέθεσε τον προβληματισμό του για την επανασύνδεση των αγροτικών επιδοτήσεων με την παραγωγή, «καθώς η Ευρώπη είναι ελλειμματική σε ποιοτικά και ασφαλή αγροτικά προϊόντα».

Στην γερμανική Καγκελαρία κατά τη συνάντηση με τον αναπληρωτή διευθυντή για θέματα ασφάλειας και σχέσεων με την Τουρκία κ. Alexander Eberl, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος και με την ιδιότητα του εισηγητή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας έθεσε αναλυτικά τα ζητήματα θρησκευτικών ελευθεριών και του σεβασμού του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της ομογένειας στην Τουρκία.

Μαζί με τον κ. Χαρακόπουλο στην αποστολή ήταν οι βουλευτές της ΝΔ κ.κ. Κώστας Καραμανλής και Γιώργος Στύλιος και η κ. Άννα Ασημακοπούλου, οι καθηγητές πανεπιστημίου κ.κ. Άγγελος Συρίγος και Σπύρος Βλαχόπουλος και η Διευθύντρια της αντιπροσωπείας του ιδρύματος «Χανς Ζάιντελ» στην Αθήνα κ. Τζένη Καπέλλου.