Κ. Αγοραστός: Σε βαθύ κόκκινο τα έργα του Αχελώου


Tags |

«Τα περιθώρια για τη χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών έργων από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι εξαιρετικά περιορισμένα και γι’ αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο χρηματοδότησης τέτοιων έργων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Φαίνεται ότι μέσα στην κρίση δημιουργείται και μια ευκαιρία», ανέφερε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Αναφερόμενος στα αντιπλημμυρικά έργα, υποστήριξε ότι «υπάρχουν σοβαρά γραφειοκρατικά προβλήματα για την υλοποίησή τους» και πρόσθεσε: «τα υπουργεία και οι υπηρεσίες δεν αντιλαμβάνονται πολλές φορές το μέγεθος της ευθύνης που έχουν στη λήψη μιας απόφασης. Παράλληλα, το κεντρικό κράτος δεν μπορεί να αθωώνει εκεί που τιμωρεί».

«Πρέπει να προχωρήσουμε ταχύτατα», συνέστησε ο κ. Κ. Αγοραστός κι είπε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορεί ο ίδιος υπάλληλος στο Δασαρχείο να λέει «επιτρέπεται» κι ο ίδιος υπάλληλος να λέει «απαγορεύεται» όταν μετακινηθεί σε άλλη θέση».

Κίνδυνος πλημμύρας αν δεν ολοκληρωθούν τα έργα στον Αχελώο

Αναφερόμενος στην κατάσταση στη Θεσσαλία, ο κ. Κ. Αγοραστός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για πλημμύρες αν δεν ολοκληρωθούν τα έργα στον Αχελώο:

«Για τα έργα στον Αχελώο το Ελληνικό Δημόσιο έχει δαπανήσει 1,2 δις ευρώ. Πρόκειται για εθνικούς πόρους κι όχι ευρωπαϊκούς. Μακάρι να ήταν ευρωπαϊκά κονδύλια γιατί θα πίεζαν να ολοκληρωθεί.

Τα έργα είναι στο βαθύ κόκκινο, έχουν σταματήσει εδώ και πολλά χρόνια με αποτέλεσμα οι αντοχές των υποδομών να έχουν εξαντληθεί. Από θαύμα το 2013 δεν θρηνήσαμε και θύματα και μεγάλη καταστροφή, στην περιοχή από το Μουζάκι μέχρι την Καρδίτσα. Αν έβρεχε άλλη μία ώρα θα είχε κάνει εκτροπή ο ποταμός.

Αν κάνει στην περιοχή μια βροχόπτωση σαν αυτή στη Μάνδρα, θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα», προειδοποίησε.

Να καταβληθούν αμέσως οι αποζημιώσεις στους πλημμυροπαθείς της Σκοπέλου

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ζήτησε «να καταβληθούν αμέσως οι αποζημιώσεις στους πλημμυροπαθείς της Σκοπέλου που ενώ έχουν ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες περιμένουν εδώ και δύο χρόνια» και επισήμανε: «υπάρχει κόστος ανισότητας μεταξύ του Αθηνοκεντρικού κράτους και της περιφέρειας. Για όλες τις περιφέρειες έπρεπε να γίνεται αυτό που τώρα γίνεται στη Μάνδρα».

Στη συνέντευξή του έθεσε ως προτεραιότητα την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων στον Πηνειό, για τον οποίο, όπως εξήγησε, «κάποτε τον μπάζωσαν κι έκαναν χωματερή. Το κράτος ήρθε κι επιβράβευσε αυτούς που έκαναν χωματερή μέσα στην αντιπλημμυρική ζώνη του ποταμού».