Χαιρετισμός του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας στην Υποδοχή της Αγίας Ζώνης


Tags |

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιε, Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες, Σεβαστέ καθηγούμενε της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους, γέροντα Εφραίμ, σεβαστοί ιερείς, αγαπητά μέλη της Εκκλησίας και συμπολίτες του τόπου μας. Είναι τιμή για την Λάρισα η υποδοχή ενός τόσο ιστορικού κειμηλίου της ορθόδοξης πίστης και παράδοσης, όπως είναι η Αγία Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου, η οποία φυλάσσεται στην Μονή του Βατοπαιδίου στο Άγιον Όρος.

Το τιμαλφές αυτό της πίστης προσφέρθηκε στην Μονή του Βατοπαιδίου σύμφωνα με την ιστορική μνήμη από τον αυτοκράτορα Ιωάννη τον Έκτο, τον Καντακουζηνό, σε περίοδο κατά την οποία ο Ελληνισμός είχε αρχίσει να νιώθει έντονη την πίεση των Τούρκων και η Πόλη βάδιζε, αργά, αλλά σταθερά, προς την αναπόφευκτη ιστορικά άλωσή της.

Ο αυτοκράτορας δώρισε την Ζώνη της Παναγίας στη Μονή  Βατοπαιδίου και αργότερα εκεί βρήκε κι ο ίδιος ανάπαυση καθώς εκάρη μοναχός, εγκαταλείποντας τα κοσμικά αξιώματα.

Η Λάρισα υποδέχεται τη Αγία Ζώνη σήμερα διατρανώνοντας την ανάγκη Πολιτεία, Αυτοδιοίκηση, περιφερειακή και τοπική, και Εκκλησία να συνεχίσουν να συμπορεύονται, στα πλαίσια των ρόλων τους, με αλληλοσεβασμό αλλά και επίγνωση ότι οι δεσμοί αυτοί παραμένουν ακατάλυτοι.

Γιατί η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και η Εκκλησιαστική Διακονία συναντιούνται, καθημερινά, και το αντικείμενο αυτής της συναντήσεως είναι ο Άνθρωπος.

Ο Άνθρωπος που είναι όρθιος αλλά και ο Άνθρωπος που πέφτει, ο Άνθρωπος που δοκιμάζεται, ο Άνθρωπος που αγωνίζεται σκληρά μέσα σε δύσκολες, και συχνά αντίξοες συνθήκες, ο Άνθρωπος που με όπλο την πίστη του, τις αρχές και τις αξίες του μπορεί και θα βγει νικητής κι απ’ αυτήν τη μάχη.

Ο Άνθρωπος είναι λοιπόν, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας. Ιδίως οι συνάνθρωποί μας που χρειάζονται στην καθημερινότητά τους τη συμπαράσταση της Εκκλησίας, της κοινωνίας και της Πολιτείας.

Για όλους αυτούς νοιαζόμαστε, συνεργαζόμαστε και μοχθούμε να κάνουμε καλύτερη τη ζωή τους.

Και η Παναγία που πάντοτε μας προστατεύει, προσευχόμαστε να μας βοηθά  στους καιρούς που διατρέχουμε για να κρατήσουμε ψηλά το κεφάλι και σταθερούς τους δεσμούς αλληλεγγύης της κοινωνίας μας.

Με εμπιστοσύνη, λοιπόν,  στις αξίες της παράδοσής μας, αλλά και με αλληλοβοήθεια, ας κάνουμε όλοι το χρέος μας, ο καθένας από την θέση του, ώστε η πατρίδα μας να ξεπεράσει τα εμπόδια, να περάσει σε μια νέα εποχή με την κοινωνία όρθια, με την καθεμιά και τον καθένα μας να ζουν με αξιοπρέπεια.

Ολοκληρώνοντας θέλω να σας ευχαριστήσω, γέροντα Εφραίμ, για την ανταπόκριση στο αίτημα της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου και του Σεβασμιωτάτου κ. Ιγνατίου, με τον οποίο είναι άψογη η συνεργασία μας, ένα αίτημα που εκφράζει τον ευσεβή Λαρισαϊκό λαό, να φέρετε την Αγία Ζώνη στον ναό του Αγίου Νικολάου, αλλά και να μας δώσετε την ευκαιρία να πάρουμε ευλογία πνευματικότητας, πίστης και  ειρήνης που το Άγιο Όρος προσφέρει επί χίλια και πλέον έτη.

Ευχαριστούμε και τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες για την παρουσία τους για μία ακόμη φορά στον τόπο μας.

Χαιρετίζουμε όλους εσάς που παραβρίσκεστε στην υποδοχή!

Ας έχουμε την δύναμη της ορθόδοξης πίστης ως ένα επιπλέον όπλο στις προσπάθειές μας να αντέξουμε και να συμβάλλουμε η περιφέρεια αλλά και η πόλη μας να είναι πρότυπα!

 

Καλώς ήρθατε!