Γιάννης Μπουτίνας: Η αλήθεια … για την πρώτη κατοικία


Tags |

Περί αποκατάστασης της μοναδικής αλήθειας σχετικά με το αναληθές  δημοσίευμα-δελτίο τύπου της παράταξης ¨Λαική Συσπείρωση¨ με τίτλο : ¨ Η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας (Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ, ΧΑ), απέρριψε το ψήφισμα ενάντια στις κατασχέσεις εργατικών-λαϊκών σπιτιών, που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση¨ .

Πραγματικά σέβομαι την κάθε παράταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου και θεωρώ τον εαυτό μου , πολύ μικρό ¨σε αυτοδιοικητική ηλικία¨για να κρίνω παρατάξεις ή κόμματα . Όμως είναι αναπόσπαστη υποχρέωση μου να διαφυλάττω τις αρχές και τις αξίες της τοπικής αυτοδιοίκησης που με έχρισε ο θεσσαλικός κόσμος να υπηρετώ .

Σε πρόσφατο δελτίο τύπου της παράταξης ¨Λαική Συσπείρωση¨, με λύπη , διαπίστωσα την διαστρέβλωση της αλήθειας σε απόφαση του Περιφ. Συμβουλίου Θεσσαλίας . Στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφ. Συμβουλίου(25/10/2017) η παράταξη ¨Λαική Συσπείρωση¨ κατέθεσε ως εκτός ημερήσιας διάταξης το θέμα με τίτλο : Την πρόταση ψηφίσματος  ενάντια στις κατασχέσεις και  τη λήψη  μέτρων  προστασίας  των  εργατικών  – λαϊκών νοικοκυριών .

Κατά τη συζήτηση το σώμα συμφώνησε κατά αρχήν με το σύνολο των γραφόμενων στο ψήφισμα και αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία να σχηματισθεί μια τριμελής επιτροπή ώστε να διαμορφωθεί κατάλληλα και να  αφορά το ψήφισμα κάθε στέγη και κάθε οικογένεια ! (επισυνάπτω το πρακτικό του Περιφ. Συμβουλίου) . Στη συγκεκριμένη απόφαση μειοψήφισε η παράταξη ¨Λαική Συσπείρωση¨ αντιδρώντας να παραμείνει ως έχει το ψήφισμα χωρίς αλλαγές , να αφορά δηλαδή μόνο τα εργατικά και λαικά νοικοκυριά  .

Όμως το Περιφερειακό συμβούλιο , από το 2016 !!! και συγκεκριμένα από την συνεδρίαση της 19-9-2016 είχε ήδη αποφασίσει  την έκδοση ψηφίσματος για  τα κόκκινα δάνεια και για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο .Αναλυτικά το ψήφισμα τότε είχε ως εξής :

¨ Το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας , στη συνεδρίαση της   19ης Σεπτεμβρίου  2016  αποφάσισε κατά πλειοψηφία

  1. Υιοθετεί το αίτημα του Πανελληνίου Συλλόγου δανειοληπτών ελβετικού φράγκου για άμεση νομοθέτηση της υπ’ αριθμόν 334/2016 Απόφασης Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών με την οποία έγινε αποδεκτή η συλλογική αγωγή κατά των τραπεζών ,  οι οποίες χορήγησαν δάνεια σε ελβετικό φράγκο .
  2. Υιοθετεί το αίτημα κάθε δανειολήπτη , ο οποίος λόγω της ανεργίας και της φτώχειας ,  δεν έχει δυνατότητα αποπληρωμής των δόσεων του δανείου .
  3. Ζητεί άμεσα να εξαλειφθεί η αδικία που αφορά δεκάδες χιλιάδες Έλληνες δανειολήπτες δημότες ώστε να μην βρεθούν στο δρόμο χιλιάδες οικογένειες , οι οποίες θα συνεχίσουν να χρωστούν ένα αόριστο κεφάλαιο με κίνδυνο να διαταραχθεί η κοινωνική σταθερότητα στη χώρα μας .
  4. Ζητεί να νομοθετηθεί πρόβλεψη προτίμησης εξαγοράς του μη εξυπηρετούμενου δανείου από τον δανειολήπτη με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια ειδικά όταν η Τράπεζα προτίθεται να μεταβιβάσει τις αξιώσεις που απορρέουν από την δανειακή σύμβαση σε τρίτους ( ξένα ή εγχώρια funds, επειδή σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό καθεστώς η διαδικασία είναι ιδιαιτέρως χρονοβόρα και οι δανειολήπτες πρέπει να προβούν σε δικαστικές ενέργειες , σε πολλαπλά έξοδα μέχρι να εκδοθούν οι δικαστικές αποφάσεις και να αναμένουν πολλά έτη μέχρι να δικαιωθούν.¨

Επίσης ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός , ως Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος , στη συνεδρίαση του συμβουλίου της ΕΝΠΕ στις 5-10-2017!!! , αποφάσισε με τα μέλη του , την στήριξη  της πρώτης κατοικίας για προστασία , εκείνων που αντικειμενικά και άδολα στερούνται της δυνατότητας αποπληρωμής των χρεών τους . Επίσης αποφάσισε :

-Τη συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας της στέγης και τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας εκείνων που αντικειμενικά και άδολα στερούνται της δυνατότητας αποπληρωμής των χρεών τους . Αναλυτικά αναφέρεται :

-Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας ενέκρινε στη σημερινή του συνεδρίαση την εισήγηση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολου Κατσιφάρα

-κάνοντας αποδεκτό ότι «η κατοικία αποτελεί βασικό όρο αξιοπρεπούς διαβίωσης και πρέπει να τύχει προστασίας αυξημένης τυπικής ισχύος, ώστε να προστατευθεί από καταχρηστικές επεμβάσεις»

-και ζητώντας «να δημιουργηθεί πλέγμα προστασίας της στέγης εκείνων που αντικειμενικά και άδολα στερούνται της δυνατότητας αποπληρωμής των χρεών τους με

-ρητή και ειδική αναφορά στο Σύνταγμα, σε εναρμόνιση προς τη σύγχρονη πραγματικότητα, προστασίας της κατοικίας που εξυπηρετεί στεγαστικές ανάγκες κάθε οικογένειας και κάθε πολίτη,

-δημιουργία αυτοτελούς νομοθετικού πλαισίου προστασίας της στέγης από την αναγκαστική εκτέλεση».

 

Το ΔΣ της ΕΝΠΕ αποφάσισε

-να εισαχθεί η πρόταση προς συζήτηση και λήψη απόφασης στα Περιφερειακά Συμβούλια,

-να γίνει διάλογος με τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων και γενικότερα τους ΟΤΑ α’ βαθμού καθώς και κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς

-και να υποστηριχθεί η συλλογή υπογραφών πολιτών που έχει ξεκινήσει από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την υποβολή πρότασης στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης καθώς και ανάληψης νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Σε μια συμβολική αλλά και ουσιαστική κίνηση το κείμενο υπέγραψε πρώτος ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και ακολούθησαν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.¨ (επισυνάπτεται η παρούσα απόφαση)

Άρα ουδεμία δόση αλήθειας για το δημοσίευμα της παράταξης ¨Λαική Συσπείρωση¨, του οποίου ο τίτλος  αποτελεί προσβολή για εμένα και πιστεύω και για τα λοιπά μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου .

Γιάννης Μπουτίνας

Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού , Πολιτισμού

και Δια Βίου Μάθησης

Περιφέρειας Θεσσαλίας