Μάξιμος: Χρέος τα κοιμητήρια για τους άταφους ήρωες του έπους της Αλβανίας


Tags |

«Διαπιστώνουμε, μετά λύπης μας, ότι πρακτικές που ακολουθήθηκαν στα πέτρινα χρόνια της δικτατορίας του Χότζα, όπου κυνηγήθηκαν απηνώς όσοι Έλληνες της Β. Ηπείρου προσπάθησαν να θάψουν τους νεκρούς στρατιώτες μας, συνεχίζονται και σήμερα από ένα καθεστώς, που υποτίθεται ότι φιλοδοξεί να εισέλθει στην ευρωπαϊκή οικογένεια». Τα παραπάνω τονίζει ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε μήνυμά του με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του τέως υπουργού κ. Γεωργίου Σούρλα, με τίτλο «Το εθνικό χρέος προς τους ήρωες του 1940».

Ο Θεσσαλός πολιτικός, αφού εκφράζει την λύπη του για την αδυναμία του να παραστεί στην παρουσίαση του βιβλίου, λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων, σημειώνει ότι:

«Θεωρώ ότι το ζήτημα της δημιουργίας στρατιωτικών κοιμητηρίων, το οποίο αναδεικνύει ο αγαπητός φίλος Γιώργος Σούρλας είναι ιδιαίτερα σημαντικό, τόσο εξ απόψεως ιστορικής όσο και ηθικής. Όχι τυχαία άλλωστε ασχοληθήκαμε ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν, είτε με ερωτήσεις μας στην Βουλή, είτε και με επί τόπου επισκέψεις, αλλά και με παρεμβάσεις σε διεθνές επίπεδο, για να δοθεί η αρμόζουσα λύση. Το οφείλουμε στους σχεδόν 8.000 νεκρούς μας του αλβανικού έπους 1940-41, που ακόμη δεν έχουν βρει τόπο αξιοπρεπούς ταφής, παρά τις συμφωνίες που είχαν συνομολογηθεί με το αλβανικό κράτος.

Η αχαρακτήριστη άρνηση να δημιουργηθούν στρατιωτικά κοιμητήρια για την αιώνια ανάπαυση των οστών των σκοτωμένων πολεμιστών του ελληνικού στρατού, συνοδεύεται από παράνομες πράξεις κατά της ελληνικής μειονότητας, την αρπαγή περιουσιών Ελλήνων της Χειμάρρας και απειλητικούς μεγαλοϊδεατισμούς. Η δημιουργία, όμως, των κοιμητηρίων είναι υποχρέωση που εμπίπτει σε πανανθρώπινες αρχές, όπως αυτές τέθηκαν από αρχαιοτάτων χρόνων».

Ο κ. Χαρακόπουλος καταλήγοντας στο μήνυμά του επισημαίνει ότι «ως ελληνική πολιτεία και ως απλοί Έλληνες θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την εκπλήρωση αυτού του στόχου, ελπίζοντας ότι στην αλβανική πλευρά θα επικρατήσει η λογική και η σύνεση».