- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Μάξιμος: «Άνοιξη» της Ορθοδοξίας στη Ρωσία!

«Η Ορθοδοξία δεν είναι μόνο θρησκεία αλλά και η κοινή πολιτισμική παρακαταθήκη, ο ισχυρός δεσμός που ενώνει όλους εμάς, τα δισέγγονα της βυζαντινής αυτοκρατορίας, τους όπου γης Ορθοδόξους που μοιραζόμαστε την κληρονομιά της». Τα παραπάνω τόνισε ο Εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά τα εγκαίνια της έκθεσης χαρακτικών με θέμα «Άθως: Το Άγιον Όρος» στο Μουσείο Τέχνης στο Σότσι της Ρωσίας, όπου πραγματοποιείται η συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας των Προέδρων και Εισηγητών της ΔΣΟ.

Ο κ. Χαρακόπουλος αναφερόμενος στην αξία του Αγίου Όρους σημείωσε ότι «αποτελεί σημείο συνάντησης του ορθόδοξου κόσμου, αλλά και φάρο για την οικουμενική Ορθοδοξία, ο λόγος και η μαρτυρία του οποίου τυγχάνει σεβασμού και αναγνώρισης. Είναι ιδιαίτερη ευλογία για την Ελλάδα ότι αυτή η μοναδική στον κόσμο μοναστική πολιτεία βρίσκεται στην επικράτεια της και πρέπει ως κόρη οφθαλμού να διαφυλαχθεί το ιδιαίτερο καθεστώς που εδώ και χίλια και πλέον χρόνια το διέπει.

Είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε για μια ακόμη φορά την απήχηση του Αγίου Όρους στη σλαβική Ορθοδοξία και το δέος που προκαλεί στους Ρώσους, οι οποίοι, μετά τις διώξεις του κομμουνιστικού καθεστώτος στην ορθόδοξη εκκλησία, ζουν την άνοιξη της Ορθοδοξίας στην αχανή τους χώρα».

Όπως έγινε γνωστό, στην έκθεση του Σότσι παρουσιάζεται για πρώτη φορά εκτός Αγίου Όρους το χαρακτικό που εικονίζει την Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα.

 

Τα “πέτρινα χρόνια” της ελληνικής κοινότητας

Στο περιθώριο των εγκαινίων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Σότσι κ. Χρήστο Σαρακασίδη για την ελληνική παροικία που στην ευρύτερη περιοχή αριθμεί περί τις 12 χιλιάδες με καταγωγή από τον μικρασιατικό Πόντο, όπου βρέθηκαν για να γλιτώσουν από τη Γενοκτονία που πραγματοποίησαν στις αρχές του 20ου αιώνα οι Τούρκοι στους χριστιανικούς πληθυσμούς της οθωμανική αυτοκρατορίας. Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε ιδιαίτερη ενημέρωση για την κατάσταση της ελληνικής παιδείας στην περιοχή και σημείωσε ότι «για το πολύπαθο αυτό κομμάτι του ελληνισμού, που υπέστη δεύτερο διωγμό μετά τους Τούρκους και από τον Στάλιν στα “πέτρινα χρόνια” του κομμουνισμού, έχει χρέος η μητέρα πατρίδα να δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της με ισχυρότερη παρουσία εκπαιδευτικών, προκειμένου να μη χαθεί η ελληνική λαλιά».