13η Γιορτή Ακτινιδίου Πυργετού – Αιγάνης


Tags |

Για 13η συνεχόμενη  χρονιά, ο Δήμος Τεμπών, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, o ΔΟΠΑΠΕΠΤ, η τοπική κοινότητα Πυργετού και Αιγάνης διοργανώνουν  την γιορτή Ακτινιδίου Πυργετού – Αιγάνης, το Σάββατο 21 & την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017 στον ίδιο χώρο  όπως κάθε χρόνο, στη διασταύρωση της Εθνικής με το δρόμο προς Πυργετό.

Με την ετήσια αυτή εκδήλωση που διοργανώνει ο Δήμος καταβάλλεται προσπάθεια για την προβολή των ακτινιδίων της περιοχής που ξεχωρίζουν πανελλήνια. Η προσπάθεια αυτή φαίνεται ότι έχει μεγάλη επιτυχία  αφού τα ακτινίδια Πυργετού – Αιγάνης έχουν γίνει ευρύτερα γνωστά . Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας οι διοργανωτές ανέφεραν τα εξής:

 

Κώστας Αγοραστός: – Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: «Για άλλη μια χρονιά η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει την 13η γιορτή ακτινιδίου. Πρόκειται για ένα δυναμικό προϊόν. Καλλιεργητές επιχείρησαν, δικαιώθηκαν και φέρνουν προστιθέμενη αξία στην πραγματική οικονομία. Ένα προϊόν με πολλές εξαγωγές, χρήσιμο για την υγεία των ανθρώπων, που φέρνει περιφερειακό – κοινωνικό πλούτο. Μαζί με τον Δήμαρχο Κώστα Κολλάτο και το Δημοτικό Συμβούλιο Τεμπών, διοργανώνουμε αυτή την εκδήλωση προς τιμήν του προϊόντος και των καλλιεργητών, των ανθρώπων που μοχθούν και παράγουν. Αυτό που θέλουμε σήμερα στη χώρα μας είναι η παραγωγή. Γι’ αυτό και ενισχύουμε τους παραγωγούς και οποιαδήποτε χρονική στιγμή υπήρξε πρόβλημα στο ακτινίδιο ήμασταν κοντά, με την ομάδα διαχείρισης κρίσεων στον αγροτικό τομέα που έχουμε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και με τη συμμετοχή του Δήμου Τεμπών, καταφέραμε να σώσουμε την παραγωγή σε μια δύσκολη περίοδο».

 

Κώστας Κολλάτος: «Μια ακόμη παραγωγική συνεργασία, είναι πλέον γεγονός. Συνδιοργανώνουμε με την Περιφέρεια Θεσσαλίας τη 13η γιορτή ακτινιδίου, που στόχο έχει την ανάδειξη αυτού του εξαιρετικού προϊόντος, που δίνει προστιθέμενη αξία στην περιοχή. Στηρίζουμε έτσι τον πρωτογενή τομέα και βρισκόμαστε σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τον Περιφερειάρχη, τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη και τους παραγωγούς της περιοχής για να κάνουμε ότι καλύτερο περνάει από το χέρι μας για τους βοηθήσουμε. Κάθε χρόνο έχουμε 200 με 300 στρέμματα νέων καλλιεργειών ακτινιδίων από παραγωγούς και αυτό γίνεται με την δημιουργία από εμάς των κατάλληλων υποδομών, που απαιτούνται».

 

Νικόλαος Χριστοδούλου – Πρόεδρος ομάδας ακτινιδιο-παραγωγών Αιγάνης: «Θα ήθελα να συγχαρώ την Περιφέρεια και τον Δήμο Τεμπών γιατί είναι πάντα δίπλα μας στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Με τη γιορτή αυτή διαφημίζουμε το προϊόν και καλούμε όλους να συμμετάσχουν. Να αναφέρω επίσης ένα πολύ σημαντικό έργο που έγινε πρόσφατα, το αρδευτικό Πυργετού – Αιγάνης με το οποίο σώθηκαν κυριολεκτικά πάνω από 500 στρέμματα από την υφαλμύρωση των υδάτων. Με το έργο αυτό τα ακτινίδια ξαναγεννηθήκαν, ποντίζονται πλέον με γλυκό νερό από τον Πηνειό και η πρόοδος φάνηκε μέσα σε ένα χρόνο. Ευχαριστώ εκ μέρους των παραγωγών τον Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη γι’ αυτό το έργο».

Αναλυτικά το πρόγραμμα της γιορτής έχει ως εξής :

1η ημέρα εκδηλώσεων – Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 07:00 μμ (αίθουσα συνεδριάσεων τοπικής κοινότητας  Αιγάνης.)
Επιμορφωτική ημερίδα για τις αγρότες με ομιλητές:

1) «Η Συμβολή της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην Εμπορία του Ακτινιδίου»

Δρ. Δημήτριος Σταυρίδης: Προϊστάμενος Τμ. Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου ΔΑΟΚ Λάρισας – Περιφέρεια Θεσσαλίας

2) «Επισκοπήσεις – Εχθροί Καραντίνας Ακτινιδίου»

MSc. Γεώργιος Κανάκης: Γεωπόνος Τμ. Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου ΔΑΟΚ Λάρισας – Περιφέρεια Θεσσαλίας

3) «Συνταγογράφηση Γεωργικών Φαρμάκων»

MSc. Αθανάσιος Λιακατάς: Γεωπόνος Τμ. Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου ΔΑΟΚ Λάρισας – Περιφέρεια Θεσσαλίας

4) «Προγράμματα Σχεδίων Βελτίωσης και Νέων Αγροτών»

MSc. Δημήτριος Πίχλιβας: Γεωπόνος Τμ. Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής ΔΑΟΚ Λάρισας – Περιφέρεια Θεσσαλίας

5) «Ομάδες Παραγωγών»

MSc. Βασιλική Παπατζέλου: Γεωπόνος Τμ. Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής ΔΑΟΚ Λάρισας – Περιφέρεια Θεσσαλίας

2η ημέρα εκδηλώσεων – Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 11:00 π.μ κεντρική εκδήλωση γιορτής ακτινιδίου στο χώρο εκθέσεων τοπικών προϊόντων στη διασταύρωση Πυργετού -Εθνικής Οδού .

11:00 π.μ : Έναρξη εκδήλωσης με χαιρετισμό του Δημάρχου Τεμπών κ.Κώστα Κολλάτου .

11:10 π.μ :Χαιρετισμός προέδρου αγροτικού  συνεταιρισμού  Πυργετού  .

11:20 π.μ : Χαιρετισμός προέδρου αγροτικού  συνεταιρισμού  Αιγάνης.

11:30 π.μ : Χαιρετισμοί Επισήμων .

11:40 π.μ : Ομιλία για το ακτινίδιο Δρ. Δημήτριος Σταυρίδης: Προϊστάμενος Τμ. Ποιοτικού και ΦυτοϋγειονομικούΕλέγχου ΔΑΟΚ Λάρισας – Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Στην εκδήλωση οι επισκέπτες θα μπορούν να δοκιμάσουν ακτινίδια καθώς και διάφορα γλυκίσματα αυτών.