ΕΚΛΟΓΕΣ ΧΩΡΙΣ ΡΥΠΑΝΣΗ. ΓΙΝΕΤΑΙ!…


Tags |

 Προεκλογική περίοδος και οι υποψήφιοι ήδη έχουν κάνει τον προγραμματισμό των δράσεών τους για την προβολή τους, προσπαθώντας να ενημερώσουν τον κόσμο για τις προθέσεις και τις θέσεις τους.

 Όπως σε κάθε δημοτικές εκλογές, το πιο πιθανό και φέτος, μεταξύ των μεθόδων που θα χρησιμοποιήσουν είναι και η έκδοση αφισών ή φυλλαδίων, τα οποία ναι μεν είναι ένας τρόπος επικοινωνίας με το ευρύτερο κοινό, αλλά ταυτόχρονα και ένας τρόπος που… ρυπαίνει.

Βέβαια η σχετική εγκύκλιος, απαγορεύει την ανάρτηση αφισών και αεροπανό, όπως και τη διακίνηση έντυπου υλικού ως ενθέτου στον τοπικό ή ημερήσιο Τύπο (η διακίνηση επιτρέπεται σε δημόσιους χώρους από ανθρώπους του συνδυασμού), ενώ την παραμονή και την ημέρα των εκλογών, απαγορεύεται μεταξύ άλλων και η χρήση κάθε μέσου διαφήμισης (π.χ. αφίσες, έντυπο υλικό).

Οι υποψήφιοι λαμβάνοντας τα μηνύματα των καιρών που αφορούν στο περιβάλλον, στην προστασία του και στη διατήρηση καθαρής πόλης, πιθανόν να μην προβούν σε υπερβολές, κάτι που πρόσφατα έχει ζητήσει και η Διεύθυνση Καθαριότητας Περιβάλλοντος του Δήμου Λαρισαίων, σε μια προσπάθειά να διατηρήσει την πόλη καθαρή και να προλάβει τυχόν καταστάσεις που θα δημιουργήσουν πρόβλημα.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή της, η οποία συντάχθηκε σε συνεργασία με τους διαφημιστές της Λάρισας, εκφράζεται η προτροπή: «Για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, όλοι οι υποψήφιοι να δείξουν εμπράκτως αυτά που διακηρύσσουν για το σεβασμό στο περιβάλλον και στην αισθητική της πόλης, με το να αποφύγουν επιμελώς τη ρύπανση με φέιγ βολάν, αφίσες και πανό».

ΠΟΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ

Κατά τη διάρκεια μιας εκλογικής αναμέτρησης η Λάρισα αλλά και κάθε άλλη πόλη θυμίζει τοπίο που «βομβαρδίστηκε» με χαρτί. Όλος αυτός ο όγκος του χαρτιού όμως δεν είναι αθώος, ούτε θα πάει όλος για ανακύκλωση αφού ένα μέρος του φράζει σχάρες υπονόμων, αποτελεί «παγίδα» για ατυχήματα (π.χ. η γυαλιστερή επιφάνεια των φέιγ-βολάν ευθύνεται για κατάγματα) κ.ά.

Περιστατικά ατυχημάτων και προβλημάτων που δημιούργησαν μέχρι σήμερα τα διαφημιστικά φυλλάδια επιχειρήσεων που μοιράζονται στην πόλη, έχει να μας παρουσιάσει πολλά η υπηρεσία περιβάλλοντος και καθαριότητας, η οποία μάλιστα κάποιες φορές βρίσκεται και κατηγορούμενη.

Για παράδειγμα αναφέρεται περιστατικό ατυχήματος πολίτη που τραυματίστηκε μέσα στην πόλη, γλιστρώντας από ένα διαφημιστικό φυλλάδιο που ήταν πεταμένο και κλήθηκε η υπηρεσία να απολογηθεί. Ενώ δεν είναι λίγα τα περιστατικά που υπόγεια κτιρίων πλημμυρίζουν, αφού έχει φράξει η έξοδος του νερού στο φρεάτιο ομβρίων των δρόμων από διαφημιστικά φυλλάδια.

Και επειδή η πρόληψη είναι καλύτερη από την τιμωρία αυτού που ρυπαίνει, προσεχώς ξεκίνησε μια προσπάθεια της εν λόγω υπηρεσίας σε συνεργασία με τους διαφημιστές για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα καταθέτοντας προτάσεις, τις οποίες σύντομα θα παρουσιάσουν και θα συζητήσουν.

Μάλιστα επισημάνθηκε ότι το αυξημένο κόστος καθαριότητας και αποκομιδής μετακυλίεται στους δημότες μέσω των ανταποδοτικών τελών.

ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ

Μέτρα και για την ηχορύπανση έχει λάβει η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών, για τις εκλογές, καθορίζοντας τις ώρες λειτουργίας και του βαθμού έντασης των μεγαφωνικών εγκαταστάσεων των εκλογικών κέντρων των συνδυασμών κατά την προεκλογική περίοδο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

 Μεταξύ άλλων αναφέρονται τα ακόλουθα: «Η χρήση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων από τα εκλογικά κέντρα, γραφεία και οχήματα των συνδυασμών για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, επιτρέπεται μόνο μία ημέρα πριν

από τις προγραμματισμένες κεντρικές ή τοπικές συγκεντρώσεις και τις παρακάτω ώρες:

α) Από 19.00 – 22.00 την προηγούμενη από τη συγκέντρωση ημέρα.

β) Από 11.00-13.00 την ημέρα της συγκέντρωσης.

γ) Μία ώρα και τριάντα λεπτά πριν την προγραμματισμένη ώρα έναρξης της συγκέντρωσης και

δ) Δέκα πέντε λεπτά της ώρας μετά τη λήξη της συγκέντρωσης.

Τις παραπάνω ώρες, επιτρέπεται η εκφώνηση μόνο συνθημάτων. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η μετάδοση μουσικών υποκρούσεων και ασμάτων στις περιπτώσεις (γ) και (δ) της προηγουμένης παραγράφου. Σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται η χρήση των μεγαφωνικών εγκαταστάσεων σε ώρες κοινής ησυχίας.

Απαγορεύεται η χρήση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων κάθε μορφής σε περίπτερα ή άλλες κατασκευές, καθώς και σε τροχόσπιτα που θα τοποθετηθούν από τους συνδυασμούς σε χώρους που θα παραχωρηθούν σ’ αυτούς από τους δήμους και τις κοινότητες, έστω και αν σε κάποιο από αυτά χορηγηθεί άδεια ίδρυσης και λειτουργίας εκλογικού κέντρου.

Απαγορεύεται απολύτως, η χρήση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων, σε εκλογικά κέντρα, γραφεία και οχήματα, εφόσον γειτνιάζουν με νοσηλευτικά ιδρύματα, οίκους ευγηρίας ή σχολεία.

Ο βαθμός της έντασης των μεγαφωνικών εγκαταστάσεων δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 70 Ο.Β. στην πηγή εκπομπής.

Απαγορεύεται εντελώς η χρήση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων κάθε μορφής από εκλογικά κέντρα, γραφεία και οχήματα των συνδυασμών κατά την παραμονή και την ημέρα των εκλογών».