Ξεκίνησε η διαβούλευση για τα Σχέδια Διαχείρισης Υδάτων


Tags |

Πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα η έναρξη της διαβούλευσης για την 1η Αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Υδάτων που αφορούν τη Λεκάνη Απορροής Ποταμού Πηνειού.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δήμαρχος Μουζακίου, Κωτσός Γεώργιος εκφράζοντας και τιςθέσεις του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ., έθεσε το θέμα σε μια ρεαλιστική βάση ώστε τα τελικά σχέδια διαχείρισης να αποτελέσουν ένα εργαλείο ανάπτυξης της περιφέρεια Θεσσαλίας και όχι ένα ακόμη σχέδιο επί χάρτου.

Λαμβάνοντας το λόγο έθεσε τις παρακάτω παρατηρήσεις  :

  1. Σχετικά με την διαδικασία διαβούλευσης, υπήρξε ελάχιστος χρόνος ανάρτησης κειμένων-προτάσεων, μη έγκαιρη γνωστοποίηση της ημερίδας της 26/9 και αντικειμενικά περιορισμένες οι δυνατότητες ανάπτυξης ουσιαστικού διαλόγου.

Παρά ταύτα στην ΠΕΔ Θεσσαλίας αποφασίσαμε να παραστούμε στην ημερίδα και να συμμετάσχουμε στον διάλογο της διαβούλευσης.

  1. Σχετικά με τον πρωτογενή τομέα θεωρούμε ως όραμα για την περιοχή μας την περαιτέρω επέκταση των αρδευομένων εκτάσεων με στόχο την μεγιστοποίηση της αγροτικής κτηνοτροφικής παραγωγής που θα εξασφαλίζει την διατροφική επάρκεια στη χώρα μας, την ενίσχυση των εξαγωγών και τη συμβολή στην ανάπτυξη του αντίστοιχου βιομηχανικού τομέα. Αυτό άλλωστε είναι και το πραγματικό ζήτημα για την Θεσσαλία και όχι οι νεφελώδεις διακηρύξεις υπέρ ή κατά της εκτροπής του Αχελώου.

Απορρίπτουμε οποιαδήποτε σενάρια αφορούν στην μείωση των αρδευόμενων εκτάσεων στο θεσσαλικό κάμπο.

Συναινούμε στον στόχο της μείωσης των καταναλώσεων και ζητούμε χρονικές δεσμεύσεις και εξειδίκευση ενός προγράμματος εξοικονόμησης αλλά και την εξασφάλιση των αντίστοιχων πόρων για έργα ταμίευσης – μεταφοράς – διανομής (από τον κρατικό τομέα) και για ανάλογες ενισχύσεις στις δαπάνες των  αγροτών  (εσωτερικά δίκτυα, σύγχρονα συστήματα κλπ).

  1. Σχετικά με το μέγιστο οικολογικό πρόβλημα της Θεσσαλίας, δεν συμβιβαζόμαστε με αποφάσεις που τελικά παραπέμπουν στο απώτερο/αβέβαιο μέλλον. Διεκδικούμετην δρομολόγηση πραγματικών-ρεαλιστικών λύσεων για τη κάλυψη του υδατικού ελλείμματος που «γεννά» και διευρύνει την οικολογική καταστροφή (ιδιαίτερα στους υπόγειους υδροφορείς και στον Πηνειό).
  2. Απορρίπτουμετην (εξ αντικειμένου) περιορισμένη διερεύνησηόλων των πιθανών σεναρίων και επιλογών για την αντιμετώπιση των οικολογικών και αναπτυξιακών θεμάτων της Θεσσαλίας.Απαιτούμε τον συνυπολογισμό κατά την διαβούλευση αλλά και στην τελική πολιτική απόφαση των σεναρίων μεταφοράς υδάτων από τον Άνω Αχελώο.
  3. Σχετικά με το Υδατικό ισοζύγιο, αναμένουμε την διαμόρφωση ενός υδατικού ισοζυγίου, όπου θα αποτυπώνεται η πραγματική κατάσταση καθώς και ρεαλιστικές προτάσεις για το μέλλον (έως το 2021 αλλά και παραπέρα).Απορρίπτουμε προτάσεις και σενάρια που δεν στηρίζονται σε πραγματικές δυνατότητες ταμίευσης και μεταφοράς υδάτων για την κάλυψη των αναγκών της λ. Πηνειού.
  4. Τέλος σε ότι αφορά τα ημιτελή έργα επί του Άνω Αχελώου,διαπιστώνουμεότιοι υπό συζήτηση μελέτες αναγνωρίζουν ότι το υδατικό έλλειμμα που παράγεται κάθε χρόνο στη Θεσσαλία(εκατοντάδων εκατ. κ.μ. νερού) δεν καλύπτεται, ότι η επίτευξη του στόχου μείωσης των καταναλώσεων απαιτεί σημαντικό χρόνο και δαπάνες, ενώ το πρόβλημα της οικολογικής ισορροπίας παραμένει χωρίς δυνατότητα άμεσης επίλυσης.

Για όλους τους παραπάνω λόγους προσωπικά ως Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και εκφράζοντας το Δ.Σ. απαιτούμε, ανεξάρτητα από τις διαδικασίες διαβούλευσης και έγκρισης της 1ης αναθεώρησης Σ.Δ., την παράλληλη και χωρίς άλλες καθυστερήσεις ολοκλήρωση των διαδικασιών αδειοδότησης του ταμιευτήρα Συκιάς και της σήραγγας Πευκοφύτου (όπως έπραξε και η ΔΕΗ για τη Μεσοχώρα) και απορρίπτουμε κατηγορηματικά τα πολιτικά και επικοινωνιακά παιχνίδια που στοχεύουν στην ακύρωση (η «κατεδάφιση») έργων, με μόνο στόχο να στερήσουν από τις επόμενες γενεές τη δυνατότητα να κάνουν και εκείνες τις επιλογές τους σε ότι αφορά στα οικολογικά και αναπτυξιακά θέματα του τόπου τους.