- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Xαιρετισμός Γιώργου Κωτσού στην εκδήλωση τιμής για τους μαχητές της ΕΛΔΥΚ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Θεσσαλίας και εγώ προσωπικά ως πρόεδρός της, έχουμε σήμερα την μεγάλη τιμή να υποδεχτούμε και να τιμήσουμε τους εν ζωή Θεσσαλούς «συγγραφείς» μιας από τις ποιο ένδοξες σελίδες της μακραίωνης ιστορία του Έθνους μας!

Πρόκειται για συντοπίτες μας μαχητές και κομάντος της περιβόητης Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) και της Ειδικής Φρουράς, οι οποίοι κατά την επιδρομή του Αττίλα στην Μεγαλόνησο, τον Αύγουστο του 1974, αντιστάθηκαν γενναία στους τούρκους εισβολείς.

Σύμφωνα με τις σημειώσεις του Απόρρητου Πολεμικού Ημερολογίου της ΕΛΔΥΚ, το οποίο κρατούσε πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια της επίθεσης ο ταγματάρχης Θεοδόσης Καλλιώρας (τότε διευθυντής του 3ου γραφείου της Ελληνικής μονάδας) η πρώτη βόμβα που έπεσε στην Κύπρο χτύπησε το στρατόπεδό της!

Σκότωσε και τραυμάτισε προσωπικό, κατέστρεψε την Αίθουσα Επιχειρήσεων, το Διοικητήριο, παραπλήσιες αίθουσες, οχήματα, καθώς και τα δίκτυα ηλεκτρισμού και τηλεπικοινωνιών.

Η δεύτερη βόμβα που έπεσε αμέσως μετά, κατέστρεψε το κτήριο του Λόχου Βαρέων Όπλων και του Κέντρου Επικοινωνιών και ακόμα περισσότερα οχήματα του στρατοπέδου.

Ανάμεσα στους ηρωικώς πεσόντες Αξιωματικούς ήταν και ο Λοχαγός Σταυριανάκος, που διέταζε τους άνδρες του να μείνουν στα ορύγματά τους μέχρι τα τουρκικά άρματα να… περάσουν από πάνω τους!

«Το Στρατόπεδο είναι Ελλάδα και θα το υπερασπιστούμε μέχρι ενός», είχε πει λίγο πριν σκοτωθεί, δείγμα της απόλυτης αφοσίωσης που είχαν και έχουν πάντα στο υπέρτατο καθήκον προστασίας του λαού και των δικαίων της πατρίδας μας, όχι μόνο οι ΕΛΔΥΚάριοι, αλλά όλοι οι Έλληνες στρατιωτικοί!

Η διαπίστωση ότι κανείς εκ των υπερασπιστών δεν «το έβαλε στα πόδια», παρότι η προσπάθειά τους φαινόταν καταδικασμένη, κυρίως λόγω του όγκου των επιτιθέμενων και των ισχνών μέσων που διέθεταν για την απώθησή τους, δείχνει τον ηρωισμό και την αυταπάρνηση που επέδειξαν όλοι τους απέναντι στον επερχόμενο θάνατο και την καταστροφή!

Οι άνδρες της ΕΛΔΥΚ απαγκιστρώθηκαν μόνο όταν διατάχθηκαν γι’ αυτό, αφού πολλοί από αυτούς είχαν καταπλακωθεί μέσα στα ορύγματά τους από τα εφορμούντα τουρκικά τανκς, έχοντας εξαντλήσει και τα τελευταία πυρομαχικά τους!

Όπως χαρακτηριστικά γράφει ο στρατιώτης Γώγος, που δακτυλογραφούσε το Ημερολόγιο Μονάδας καθ’ υπαγόρευσιν του ταγματάρχη Καλλιώρα… «και στις Θερμοπύλες χάσαμε… Αυτή η μάχη δεν αποτελεί μια ένδοξη στιγμή της Ελληνικής Ιστορίας»;

Κι’ όμως για τούτη τη νεότερη μάχη της Κύπρου, η Ελληνική Πολιτεία, 43 χρόνια μετά, ακόμη δεν έχει προχωρήσει ουσιαστικά, έστω στην ηθική ανταμοιβή των μαχητών που κατάφεραν να επιζήσουν!

Μπορεί το αποτέλεσμα της άνανδρης εισβολής των Τούρκων στην Μεγαλόνησο να ήταν οδυνηρό για την πατρίδα μας και να αποτελεί «ανοιχτή πληγή» για ολόκληρο τον Ελληνισμό η επιβαλλόμενη διχοτόμησή της! Ο ηρωισμός όμως των ΕΛΔΥΚάριων, της Ειδικής Φρουράς και των ειδικών δυνάμεων σε αυτόν τον πόλεμο, είναι ένα γεγονός που θα πρέπει άμεσα να αναγνωριστεί επίσημα από την πολιτική ηγεσία του τόπου και να αποδοθούν οι δέουσες τιμές σε όλους.

Αυτοί οι άνθρωποι αξίζουν κάθε έπαινο, καθώς απέδειξαν έμπρακτα την αφοσίωσή τους στην πατρίδα, ενώ αποτελούν για τη νέα γενιά, ζωντανό παράδειγμα αυταπάρνησης και ανιδιοτελούς προσφοράς.

Ο λαός μας εξάλλου θυμάται και τιμά πάντα τους ήρωές του οι οποίοι «φωτίζουν» δυνατά τον δρόμο του μέλλοντος με τη λάμψη της μεγαλειότητάς τους!

 

Αγαπητοί συντοπίτες, Φίλες και Φίλοι

 

Σήμερα, δυστυχώς οι Εκκλησίες στα κατεχόμενα της Κύπρου παραμένουν αλειτούργητες και οι καμπάνες τους είναι βουβές.

Πόλεις και χωριά που άλλοτε έσφυζαν από ελληνικότητα, υφίστανται το διαρκές έγκλημα του εποικισμού!

Οι διεθνείς Οργανισμοί παραμένουν αδιάφοροι. Σκοτεινά κέντρα απεργάζονται λύσεις που ουσιαστικά οδηγούν στην πλήρη τουρκοποίηση της Κύπρου.

Οι απειλές των απογόνων του Αττίλα κατά της εδαφικής μας ακεραιότητας είναι πάντα εδώ και πρέπει να μας κρατούν όλους σε εγρήγορση, διότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός!

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια περνάει πολύ δύσκολες στιγμές λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που την ταλανίζει!

Απαιτείται επομένως συστράτευση όλων των δυνάμεων του ελληνισμού απέναντι στις επιβουλές των εχθρών του Έθνους και της πατρίδας μας.

Διεκδικούμε καθαρές, δίκαιες λύσεις στο ζήτημα της Κύπρου, αλλά και στα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Δεν θα κάνουμε πίσω μέχρι να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει.

Το δίκιο είναι με το μέρος της Ελλάδας και είμαι σίγουρος ότι τελικά θα επικρατήσει της ισχύος που προτάσσουν συνεχώς οι απέναντί μας στις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις!

Γι’ αυτό άλλωστε αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν οι μάρτυρες της Κυπριακής ελευθερίας. Γι’ αυτό ανέβηκαν στην αγχόνη οι αθάνατοι που κείτονται στα Φυλακισμένα Μνήματα. Γι’ αυτό προέταξαν τα στήθη τους αδιαφορώντας για την ζωή τους, οι μαχητές της ΕΛΔΥΚ,της Ειδικής Φρουράς και οι κομάντος των Ειδικών μας Δυνάμεων που σήμερα με ιδιαίτερη συγκίνηση τιμούμε και δοξάζουμε

Τη φωνή των ηρώων αυτών πρέπει να αφουγκραστούμε όλοι μας εδώ στην κοιτίδα του Ελληνισμού, για να συνεχίσουμε με μεγαλύτερο θάρρος και αποφασιστικότητα την κοινή προσπάθεια δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος και εξόδου της χώρας από τον βάλτο της σημερινής υπανάπτυξης και παρακμής!

 

Σας ευχαριστώ!!!