Απάντηση Γιούνκερ σε Μάξιμο: Στον Επίτροπο Γεωργίας οι ενστάσεις για τσίπουρο


Tags |

Απαντητική επιστολή σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για τα αλκοολούχα ποτά Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), απέστειλε ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, στον  βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, με την οποία τον πληροφορεί ότι ζήτησε από τον αρμόδιο Επίτροπο Γεωργίας κ. Φιλ Χόγκαν να εξετάσει το ζήτημα και να συντάξει σύντομα απάντηση.

Ως γνωστόν, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε ζητήσει με επιστολή του την παρέμβαση του Προέδρου της Κομισιόν, όπως και άλλων ευρωπαίων αξιωματούχων, προκειμένου να διορθωθεί, έστω και την ύστατη στιγμή, ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για τα αλκοολούχα ποτά ΠΓΕ, που εμπεριέχει κινδύνους για το τσίπουρο, το ούζο και άλλα παραδοσιακά ποτά. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ανέλαβε την συγκεκριμένη πρωτοβουλία προκειμένου να αποφευχθούν αρνητικά τετελεσμένα με την υπερψήφιση ως έχει του κανονισμού στην ευρωβουλή -όπως η εμφιάλωση εκτός του τόπου ή της χώρας παραγωγής, κάτι που θα πλήξει καταλυτικά την εγχώρια παραγωγή. Προς τούτο, ο Θεσσαλός πολιτικός είχε πρόσφατα ενημερωτική συνάντηση με τη διοίκηση του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου.

 

Εγρήγορση των εμπλεκομένων…

Σε δήλωσή του ο κ. Χαρακόπουλος σημειώνει ότι «η απάντηση του Προέδρου Γιούγκερ είναι ένα πρώτο θετικό βήμα που δείχνει ότι έστω και στο παρά πέντε μπορεί να υπάρξει διόρθωση των εξαιρετικά δυσμενών προβλέψεων του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού για τα αλκοολούχα ποτά. Ελπίζω ότι επιτέλους θα αφυπνιστεί η κυβέρνηση και θα υπάρξει εγρήγορση των εμπλεκόμενων υπουργείων, αντί να ρίχνει το ένα τις ευθύνες στο άλλο για τις μέχρι σήμερα αρνητικές εξελίξεις».

Η επιστολή που εστάλη από το γραφείο του Προέδρου της Κομισιόν αναφέρει συγκεκριμένα:

«Αγαπητέ κ. Χαρακόπουλε,

Ο Πρόεδρος Juncker θα ήθελε να σας ευχαριστήσει για την επιστολή σας της 24ης Ιουλίου 2017 με την οποία εκφράσατε τις ανησυχίες σας σχετικά με το σχέδιο νέου κανονισμού για τον ορισμό, την παρουσίαση και την επισήμανση των αλκοολούχων ποτών, τη χρήση των ονομάτων των αλκοολούχων ποτών στην παρουσίαση και την επισήμανση άλλων τροφίμων και την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων των αλκοολούχων ποτών (COM (2016) 750 τελικό).

Έχουμε λάβει υπόψη το περιεχόμενό της με προσοχή.

Ο Πρόεδρος Juncker μού ζήτησε να σας ενημερώσω ότι η επιστολή σας διαβιβάστηκε στο μέλος της Επιτροπής που είναι αρμόδιο για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη, κ. Phil Hogan. Ο κ. Hogan εξετάζει τα σημεία που έχετε θέσει και θα σας απαντήσει σύντομα.

Με εκτίμηση,

Leon Delvaux»

Εκτός του Προέδρου της Κομισιόν, παραλήπτες της επιστολής του κ. Χαρακόπουλου ήταν, επίσης, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Αντόνιο Ταγιάνι, η Επίτροπος Εμπορίου κ. Σεσίλια Μάλστρομ, ο Επίτροπος Γεωργίας κ. Φιλ Χόγκαν, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, οι επικεφαλής των ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου και Έλληνες ευρωβουλευτές.