- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Μεγάλο πρόβλημα οι ελλείψεις σε εστίες στα ΤΕΙ και ΑΕΙ της Θεσσαλίας

Αυτές τις ημέρες ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής των νέων σπουδαστών και φοιτητών στις σχολές των ΤΕΙ και ΑΕΙ. Όμως για χιλιάδες εργατικές-λαικές οικογένειες που τα παιδιά τους πέρασαν σε κάποια σχολή, όπως και αυτών που ήδη σπουδάζουν, μέσα σε όλα τα μεγάλα προβλήματα της ανεργίας, της απληρωσιάς και της φτώχειας που αντιμετωπίζουν, προστίθεται ένα σοβαρό πρόβλημα, αυτό της εξεύρεσης στέγης για τα παιδιά τους που φοιτούν σε πόλεις μακριά από τον τόπο καταγωγής τους, αφού αυτή αποτελεί για πολλούς δυσβάσταχτο έως και απαγορευτικό για την διαμονή τους στην πόλη που σπουδάζουν.

Ολο και περισσότερες εργατικές-λαικές οικογένειες αναγκάζονται λόγω των ελάχιστων θέσεων που υπάρχουν σε σπουδαστικές και φοιτητικές εστίες στην Θεσσαλία και γενικότερα, που και σ’ αυτές υπάρχει χαράτσι, να μην στέλνουν τα παιδιά τους για σπουδές γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν τα έξοδα κατοικίας ή άλλοι να στερούνται πολλά για να τα πληρώνουν.

Στη Θεσσαλία, οι ελλείψεις είναι πολύ μεγάλες τόσο σε σπουδαστικές, όσο και σε φοιτητικές εστίες, αφού οι υπάρχουσες καλύπτουν ελάχιστες ανάγκες σε σχέση με τις πραγματικές. Οι ευθύνες αφορούν διαχρονικά όλες τις κυβερνήσεις και φυσικά και την σημερινή αλλά και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Να σημειώσουμε ότι και σ΄ αυτές τις ελάχιστες σπουδαστικές και φοιτητικές εστίες, οι σπουδαστές και οι φοιτητές, δεν έχουν δωρεάν πρόσβαση, αλλά υποχρεώνονται να καταβάλουν ένα χαράτσι ετησίως από 150 έως 400 ευρώ.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσσαλίας, της Λαϊκής Συσπείρωσης (Τσιαπλές Αναστάσιος, Λούμας Γεώργιος, Χαλάτσης Αστέριος), με την παρούσα επερώτηση μας προς τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό, ζητάμε να μας δοθούν στην πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου συγκεκριμένες απαντήσεις, σχετικά με τις μεγάλες ελλείψεις σε σπουδαστικές εστίες στα ΤΕΙ και ΑΕΙ της Θεσσαλίας και τι σκοπεύει να κάνει για την κατασκευή νέων σπουδαστικών και φοιτητικών εστιών που θα εξασφαλίζουν την δωρεάν στέγαση όλων των σπουδαστών και φοιτητών που σπουδάζουν εκτός του νομού καταγωγής τους, με την άμεση κατάργηση του χαρατσιού. Επίσης αν προτίθεται μέχρι την κατασκευή των εστιών που χρειάζονται, να προχωρήσει σε συνεργασία με την κυβέρνηση στην μίσθωση κλειστών ξενοδοχείων που υπάρχουν για την κάλυψη των άμεσων πιεστικών αναγκών.

 

 

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Θεσσαλίας της Λαϊκής Συσπείρωσης

  1. Τσιαπλές Αναστάσιος
  2. Λούμας Γεώργιος
  3. Χαλάτσης Αστέριος