- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Δημοπρατείται η κατασκευή του νέου Ειδικού Σχολείου Λάρισας

Δημοπρατείται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας το νέο κτίριο για το Ειδικό Σχολείο Λάρισας καθώς ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση δημοπράτησης του έργου με τίτλο «Ανέγερση Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής  Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) ατόμων με αναπηρίες. Το σύνολο του προϋπολογισμού φτάνει τα 4.290.000,0 € και υλοποιείται με πόρους του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας.

Με την ολοκλήρωση του έργου θα πραγματοποιηθεί μεταστέγαση από παλαιό κτίριο που βρίσκεται στους Αγίους Αναργύρους, σε απόσταση 16 χιλιομέτρων από τη Λάρισα, που δεν πληροί τις εγκεκριμένες προδιαγραφές του Υπουργείου Παιδείας για τον συγκεκριμένο τύπο σχολείου.  Δικαιούχος του έργου είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας και Φορέας Λειτουργίας ο Δήμος Λαρισαίων για την στέγαση των Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. σε κτίριο κατάλληλων προδιαγραφών.

Όπως ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Με διαγενεακές πολιτικές χτίζουμε τα σχολεία του αύριο και αναβαθμίζουμε τη δημόσια παιδεία.. Το υπάρχον ειδικό σχολείο βρίσκεται σε κτίριο που απέχει 16 χλμ από τη Λάρισα στους Αγ. Αναργύρους και δεν εξυπηρετεί τις εκπαιδευτικές ανάγκες. Η κατασκευή του νέου κτιρίου αποτελούσε ένα διαχρονικό αίτημα των μαθητών, των γονέων και των δασκάλων. Στεκόμαστε με σεβασμό και ενδιαφέρον στα άτομα με αναπηρίες και καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους».

Το έργο εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας 2.β «Υποδομές Υποστήριξης ανθρώπινου δυναμικού» με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

 

Το κτίριο εκπαίδευσης είναι  δυναμικότητας 50 μαθητών και περιλαμβάνει 12 αίθουσες διδασκαλίας. Πρόκειται να ανεγερθεί σε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 3.916,26 m2, ιδιοκτησίας του Δήμου Λαρισαίων, στην Νεάπολη Λάρισας.

Ειδικότερα στη μελέτη περιλαμβάνονται οι παρακάτω χώροι :

 

Α. Ισόγειο: 1.173,90 Μ2 (προκατασκευή) που περιλαμβάνει 6 αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα ιατρείου/αναρρωτηρίου, αίθουσα φαγητού, χώρο παρασκευής τυποποιημένων προϊόντων, γραφείο φύλακα, εργαστήριο ανθοκομίας με αποθήκη και αποδυτήρια, 2 εργαστήρια αυτόνομης διαβίωσης, τουαλέτες μαθητών – ΑΜΕΑ – καθηγητών, γραφείο φυσιοθεραπευτή, χώρο υδροθεραπείας, λεβητοστάσιο, χώρο Η/Ζ, κεντρικό κλιμακοστάσιο με είσοδο, ανελκυστήρα και μηχανοστάσιο, θερμοκήπιο, χώρο ΑΠΧ/γυμναστήριο με αποδυτήρια αγοριών και κοριτσιών και γραφείο γυμναστή.

 

Β. 1ος Όροφος: 890.03 Μ2 (προκατασκευή) που περιλαμβάνει 6 αίθουσες διδασκαλίας,  αίθουσα βιβλιοθήκης, εργαστήριο μουσικοκινητικής εκπαίδευσης με αποθήκη οργάνων, εργαστήριο πληροφορικής, εργαστήριο χειροτεχνίας, γραφείο ψυχολόγου, γραφείο κοινωνικής λειτουργού, γραφείο εργοθεραπευτή, γραφείο λογοθεραπευτή, αίθουσα συλλόγου γονέων/μικροομάδων, αίθουσα ηρεμίας, αίθουσα εκτόνωσης, γραφείο βοηθητικού προσωπικού, γραφείο γραμματείας με χώρο αναμονής, αίθουσα γραφείων δασκάλων, γραφείο διευθυντή, γραφείο υποδιευθυντή, κεντρικό κλιμακοστάσιο με χωλ, ανελκυστήρα και wc ΑΜΕΑ, 1 αίθουσα αρχείου.

 

Γ. Υπόγειο ΑΠΧ/Γυμνασίου 172,61 Μ2 (προκατασκευή) που περιλαμβάνει χώρο γενικής αποθήκης, χώρο γενικού αρχείου, αποθήκη βιβλίων.