Μάξιμος: Να στηριχθούν οι αγρότες που πλήττει το ρωσικό εμπάργκο


Tags |

«Ο πρωτογενής τομέας της χώρας μας που πλήττεται διττά, τόσο από την κρίση όσο και από την υπερφορλόγηση, δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει δια μακρόν εξαγωγικές αγορές όπως η ρωσική. Λόγω του εμπάργκο, ως συνέπεια των κυρώσεων, η Ρωσία από 8η εξαγωγική αγορά αγροτικών προϊόντων το 2013, έπεσε στην 29η το 2016, και η αξία των εξαγωγών μας μειώθηκε αντίστοιχα από 168 εκατομμύρια ευρώ σε 38,2 εκατομμύρια. Το γεγονός αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις σε προϊόντα όπως τα ροδάκινα, τα κεράσια, τα βερίκοκα και οι φράουλες. Για το λόγο αυτό η αναζήτηση λύσεων στο πρόβλημα ώστε να επανεκκινήσουν σύντομα οι αγροτικές εξαγωγές μας προς τη ρωσική αγορά είναι επιβεβλημένη και για να επιτευχθεί απαιτείται επιμονή και σχεδιασμός. Εκείνο, όμως που επείγει είναι το συνερωτώμενο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης -που δεν έχει μέχρι τούδε απαντήσει- να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα στήριξης των παραγωγών που πλήττονται από το εμπάργκο». Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την απάντηση που έλαβε από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Γιώργο Κατρούγκαλο, σε σχετική του ερώτηση.

Στην απάντησή του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αφού αναφέρεται στο χρονικό της επιβολής του εμπάργκο, σημειώνει τα εξής:

«Ως προς τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η κυβέρνηση, σας ενημερώνουμε ότι η χώρα μας τονίζει στα αρμόδια Όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας δεν εξασφαλίζουν την ειρήνη στην Ουκρανία, καθώς η Ρωσία δεν έχει ανταποκριθεί στα αιτήματα της EE ούτε στα αιτήματα της Ουκρανίας για επιστροφή της Κριμαίας και Σεβαστούπολης. Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει με κάθε ευκαιρία τον σκεπτικισμό της για την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων και επισημαίνει ότι τα ρωσικά αντίμετρα έχουν δυσμενές αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία. Περαιτέρω, η χώρα μας υπογραμμίζει την ανάγκη μιας διττής προσέγγισης με τη Ρωσία: θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη αφενός, η διεξαγωγή διαλόγου της EE με τη Μόσχα για θέματα κοινού ενδιαφέροντος και αφετέρου, η εξασφάλιση της δέσμευσης και συνεργασίας της Ρωσίας, στη βάση των κοινών επιδιώξεων των δυο πλευρών στο διεθνή χώρο».

Για το θέμα δεν έχει, ακόμη, υπάρξει απάντηση από τον συνερωτώμενο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, που όπως επισημαίνεται στην ερώτηση είχε καλλιεργήσει ελπίδες για άρση του εμπάργκο που έως σήμερα δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Ο κ. Βαγγέλης Αποστόλου καλείται να απαντήσει:

α) Σε ποιές ενέργειες έχει προβεί ώστε να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις για την εξαγωγή των ελληνικών φρούτων.

β) Αν υπάρχουν ευρωπαϊκοί πόροι που μπορούν να αξιοποιηθούν προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις των χαμηλών τιμών στον παραγωγό λόγω του εμπάργκο και αν ναι, τι έχει πράξει έως σήμερα.

γ) Εάν σχεδιάζει κάποιου είδους αντίμετρα προς τους παραγωγούς που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο και αν ναι, ποια είναι αυτά».