Μάξιμος: Κύριλλος και Μεθόδιος σημείο σύνδεσης Ελλήνων και Σλάβων


Tags |

«Τον 21ο αιώνα είναι ανεπίτρεπτο να επιχειρείται παραχάραξη της ιστορίας και μάλιστα για αλυτρωτικούς σκοπούς. Οι λαοί και τα κράτη πρέπει να οικοδομούν σχέσεις συνεργασίας και κατανόησης στη βάση της αποδοχής της ιστορικής πραγματικότητας, γιατί μόνον έτσι οι σχέσεις αυτές θα είναι στέρεες και αμοιβαία ωφέλιμες. Υπό το πρίσμα αυτό οι Έλληνες μοναχοί Κύριλλος και Μεθόδιος θα αποτελούν πάντοτε σημείο σύνδεσης των Ελλήνων με όλους τους σλαβικούς λαούς». Τα παραπάνω υπογράμμισε ο εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την απάντηση που έλαβε από τον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά σε ερώτησή του για τις «αμφίσημες» αναφορές του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Βλαδίμηρου Πούτιν προς τον πρόεδρο των Σκοπίων κ. Γκιόργκι Ιβάνοφ και την αντίδραση του Προέδρου της Βουλγαρίας κ. Μπόικο Μπορίσωφ.

Ολόκληρη η απάντηση του κ. Κοτζιά έχει ως εξής:

«Η ελληνική καταγωγή των βυζαντινών Αγίων και διαφωτιστών των Σλάβων Κύριλλου και Μεθόδιου, οι οποίοι κατάγονταν από τη Θεσσαλονίκη και τα κοσμικά ονόματα τους ήταν Κωνσταντίνος και Μιχαήλ αντιστοίχως, είναι παγκοίνως γνωστή.

Δυστυχώς, όμως, ακόμα και αναμφισβήτητα ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα έχουν παραποιηθεί, διαστρεβλωθεί ή/και πλαστογραφηθεί από έναν ιδιότυπο ιστορικό αναθεωρητισμό, άγνωστο στον ευρωπαϊκό πολιτισμό, που φαίνεται να ευδοκιμεί στην περιοχή μας.

Ως προς το πρώτο σκέλος της ερώτησης σας, σημειώνουμε ότι δεν φαίνεται να υπήρξε αναφορά του Ρώσου Προέδρου σε «σλαβική καταγωγή» των Αγίων Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου.

Υπενθυμίζουμε συναφώς ότι σε Διεθνές Συνέδριο που διεξήχθη στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας (9-11 Δεκεμβρίου 2013), με τίτλο “Η Αγία Πετρούπολη και ο σλαβικός κόσμος”, στο οποίο μετείχαν εκπρόσωποι πόλεων από τη Βουλγαρία, την Πολωνία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, τη Σερβία, τη Σλοβακία, την Κροατία, την Τσεχία και εκπρόσωποι του Δήμου Θεσσαλονίκης, ως επίτιμοι προσκεκλημένοι, υπεγράφη κείμενο Διακήρυξης, στην οποία εμπεριέχεται ειδική αναφορά στη Θεσσαλονίκη ως πατρίδα των Αγίων Κύριλλου και Μεθόδιου. Συγκρατείται ότι εκπρόσωποι της πόλης των Σκοπίων δεν μετείχαν στο Συνέδριο, ενώ ο εκπρόσωπος της πόλεως της Σόφιας αρνήθηκε να υπογράψει το κείμενο της δήλωσης, εξαιτίας της αναφοράς της Θεσσαλονίκης ως πατρίδας των Αγίων Κύριλλου και Μεθόδιου».