- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Χρ. Κέλλας: Μπάχαλο με τους δασικούς χάρτες με ευθύνη της κυβέρνησης

Το θέμα της “ταλαιπωρίας των πολιτών με τους δασικούς χάρτες” φέρνει στη βουλή με ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης κκ. Γιώργο Σταθάκη και Ευάγγελο Αποστόλου, ο αν Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, συνυπογράφοντας σχετική ερώτηση του Τομεάρχη Περιβάλλοντος κ. Κώστα Σκρέκα.

Οι ερωτώντες βουλευτές τονίζουν πως “λίγες ημέρες πριν την εκπνοή της 3ης προθεσμίας για την υποβολή αντιρρήσεων επί των αναρτηθέντων δασικών χαρτών (27 Ιουλίου 2017), η αρμόδια Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εξέδωσε και νέα διευκρινιστική εγκύκλιο με οδηγίες  για την εφαρμογή των διατάξεων των νόμων 4462/2017 και 4467/2017, απόδειξη της ανεπαρκούς και κακής νομοθέτησης της κυβέρνησης  που έχει φέρει σε αδιέξοδο εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες, που βλέπουν να τους επιβάλλεται ένα νέο χαράτσι”.

Οι βουλευτές του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν ακόμη “την μειωμένη κίνηση των πολιτών στις αρμόδιες υπηρεσίες για την υποβολή αντιρρήσεων επί των αναρτηθέντων δασικών χαρτών, καθώς οι πρωτοβουλίες του Υπουργείου και οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι δε λύνουν κανένα πρόβλημα, αλλά επιτείνουν τη σύγχυση”.

Παράλληλα αναδεικνύουν πως και “το  τίμημα της διαδικασίας παραμένει ιδιαίτερα υψηλό σε μια εποχή που οι πολίτες αδυνατούν να καλύψουν βασικές βιοτικές ανάγκες τους, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν και να μπουν στη διαδικασία της αντίρρησης. Επίσης, η μειωμένη προσέλευση οφείλεται και στο γεγονός ότι χιλιάδες ιδιοκτήτες και καλλιεργητές νιώθουν «αδικημένοι» από το κράτος, αφού καλούνται να αποδείξουν ότι τους ανήκουν εκτάσεις για τις οποίες φορολογούνται επί δεκαετίες και έχουν γίνει μεταβιβάσεις καταβάλλοντας  φόρους  αρκετές φορές έως σήμερα”.

Τέλος, οι ερωτώντες βουλευτές, αφού υπενθύμισαν  την τροπολογία της ΝΔ που ζήτησε “την αναστολή επιβολής των διοικητικών προστίμων μέχρι την ολοκλήρωση και κύρωση των δασικών χαρτών, αλλά και τη μη απόδοση ευθυνών  προς τους κρατικούς λειτουργούς οι οποίοι αναγνωρίζουν το κενό της σχετικής νομοθεσίας για μη εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας”, τροπολογία η οποία απορρίφθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο,  επέρριψαν ευθύνες  στην Κυβέρνηση για την μετατροπή των δασικών χαρτών από αναπτυξιακό εργαλείο σε “δαμόκλειο σπάθη” για τους πολίτες καθώς:

Αναλυτικά τα ερωτήματα των βουλευτών της ΝΔ:

  1. Ποιος ο σχεδιασμός, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που κατά γενική ομολογία φέρνουν πολίτες και δημόσια διοίκηση σε απόγνωση;
  2. Τι θα γίνει με όσους έχουν δηλώσει τις καλλιέργειές τους την τελευταία τριετία ώστε να λάβουν επιδοτήσεις και παράλληλα δεν έχουν πιστοποιήσει με τον τρόπο που προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος ότι οι εκτάσεις τους είναι αγροτικές;
  3. Σκοπεύετε να αναστέλλεται την επιβολή και είσπραξη των διοικητικών προστίμων που απορρέουν από τη δασική νομοθεσία έως την κύρωση και οριστικοποίηση των δασικών χαρτών;